Čazmatrans2
Svečana proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na kninskoj tvrđavi Svečana proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na kninskoj tvrđavi
KNIN – Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a vrhunac proslave odvio se na kninskoj tvrđavi gdje su se... Svečana proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na kninskoj tvrđavi

KNIN – Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a vrhunac proslave odvio se na kninskoj tvrđavi gdje su se okupili svi visoki dužnosnici i građani Republike Hrvatske.

Obraćajući se okupljenima na Kninskoj tvrđavi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da nema veće časti nego biti danas u Kninu te je posebno pozdravila sve sudionike Oluje. “Sjećamo se poginulih u Domovinskom ratu, prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Zajedništvo je bilo temelj naše povjesne pobjede i obnove, i ono treba biti temelj naše budućnosti”, rekla je predsjednica.

Istaknuvši da je Oluja bila odlično organizirana operacija, briljantno izvedena te da je hrvatski vojnik bio vođen pravednim ciljem oslobođenja zemlje.

“Slaveći ovu pobjedu, ona nas moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje. Kao predsjednica, Hrvatica i majka želim izraziti žaljenje zbog srpskih žrtava u Oluji. Hrvatski narod nije želio rat i ne veseli se ničijoj tuzi, vjerujemo u zajedničku budućnost svih građana. Hrvatska čini sve da osigura uvjete za povratak Srba, a čini to unatoč tome što inspiratori pobune nisu platili ni kune za obnovu svega što su četnici razorili u četiri godine granatiranja, bombaridranja, paleži i pljačke. Hrvatska će uz punu zaštitu nacionalnih i državnih interesa dati aktivnu i konstruktivnu potporu ulasku Srbije u EU. “, rekla je predsjednica.

Okupljenima se obratio i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako mu je čast biti danas u Kninu, simbolu hrvatskih pobjeda. “Hrvatska je oslobođena, nakon što je prošla brualnu agresiju velikosrpskog Miloševićevog režima, i danas je modernizirana, članica EU-a i NATO-a. No, toga ne bi bilo da nije bilo “Oluje”. Tek se tada 250.000 izbjeglih Hrvata moglo vratiti. Olujom je spriječena još jedna Srebrenica, Oluja je bila prekretnica i za RH i za cijeli jugositok Europe”, rekao je premijer te poručio kako hrvatska država ne da na Oluju jednako onako kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku.”

U tijeku je program proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koji je započeo budnicom u 7 ujutro, a kod spomenika pobjede “Oluja 95” položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

 

Komentari

Antonija Radošević Novinar / Voditelj

Trenutno kod nas na jednogodišnjem stručnom osposobljavanju. Novi glas u našem eteru. Nakon završenog studija komunikologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu, Tonka, kako je svi rado zovemo, postaje dio našeg tima. Odlučna, odgovorna, spremna na izazove koje donosi ovaj posao, ali i s odličnim smislom za humor, svakako je jedno veliko osvježenje kako nama, tako i našim slušateljima i čitateljima.