„Svjetlucanja“ Željke Jerman „Svjetlucanja“ Željke Jerman
PERINJA – Zasvjetlucala je sinoć poetska riječ Željke Jerman u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja. „Svjetlucanja“ su prva zbirka pjesama ove sisačke pjesnikinje, umirovljene... „Svjetlucanja“ Željke Jerman

PERINJA – Zasvjetlucala je sinoć poetska riječ Željke Jerman u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja.

„Svjetlucanja“ su prva zbirka pjesama ove sisačke pjesnikinje, umirovljene profesorice hrvatskog jezika i književnosti, dugogodišnje djelatnice Tehničke škole Sisak koja, kako reče, „puno piše i rijetko objavljuje“.

U ugodnoj, intimnoj atmosferi petrinjske knjižnice, ljubitelje poetske riječi kroz „Svjetlucanja“ Željke Jerman, znalački i nadahnuto, vodila je moderatorica Božica Vuić, profesorica na petrinjskom Odsjeku Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Onaj tko piše pjesme, ne može ne čuti, ne može ne tražiti put do čovjeka pored sebe, ne može ne vidjeti ispruženu ruku koja prosi, ne može ne vidjeti onih zgužvanih deset kuna o kojima ćemo nešto kasnije govoriti, ne može otvrdnjeti srce i biti samome sebi središte svemira i središte svijeta svojeg i tuđeg, a naročito tuđeg. Onaj koji piše pjesme može sve, samo ne to, jer se samo to stihom može reći. A stihom i lirskom prozom, kao što u svojevrsnom predgovoru ove svoje zbirke kaže i sama pjesnikinja, ne robujući čvrstim estetskim formama, ali i ne bojeći ih se, progovara u svojim „Svjetlucanjima“ naša večerašnja poetesa Željka Jerman“, rekla je Vuić.

Zbirku „Svjetlucanja“, Jerman  je objavila ove godine u vlastitoj nakladi.

„Zbirka je komponirana u sedam tematsko-motivskih krugova, cjelina u kojima pjesnikinja progovara o djetinjstvu, progovara o ljubavi, o vremenu i prostoru u koji je uronjena, o univerzumu kojem stremi, progovara o svojim unucima, o svojim kćerima, o svojoj obitelji. U zbirku su interpolirane i dvije poetske, lirske priče „Marijin zagrljaj“ koja je mjestom radnje i glavnim likom vezana upravo za naš grad i lirska priča „Jelena“. Autor slike na omotu knjige je naš mladi sugrađanin Ivan Novak“, kazala je moderatorica.

Poezija Željke Jerman govori o njezinu odnosu prema svijetu i životu, njezinu traganju za ljepotom. Ona istražuje smisao u svemu u što je uronjena i nijedna sumorna tema nije bez optimističkog izlaza.

„U uvodnoj riječi, svojevrsnoj prolegomeni ove zbirke, poetesa otkriva naslov „Svjetlucanja“. Zavirivši u Hrvatski enciklopedijski rječnik, značenje riječi, značenje leksema „svjetlucanja“je odsjajivati, odbljeskivati, s prekidima slabo svijetliti, vidjeti se kao svjetlo iz daljine i u zagradi piše – svjetlucaju zvijezde. A ja kažem, svjetlucaju i pjesme Željke Jerman, govoreći o njoj i njezinu odnosu prema svijetu“, rekla je Vuić. Potkrijepila je to stihovima autorice:

„Samo svjetlo ili sama tama

bila bi dosada,

a ja volim dinamiku:

uspone i padove,

svjetlo, puno svjetla,

ali i u tami

pronalazim svjetlo svom životu“.

Željka Jerman u svojim se pjesmama često i rado vraća svom prosvjetnom radu kojem je posvetila više od 40 godina života.

„Kad zaklopim oči i pomislim na svoj radni vijek proveden u školi, svijetli mi sunčana staza kojom sam kročila rijekom divne mladosti (…) To je najljepši dio moga života. Profesiju odabrati dobro, to je jako važno. Jako, jako je važno, kad radosni idete na posao i veseli dolazite natrag“, rekla je pjesnikinja koja je pročitala pjesmu „Svi moji buketi“ posvećenu bivšim kolegama i učenicima.

U zbirku „Svjetlucanja“, autorica je uvrstila i odlomke ratnih zapisa iz ’91.

„Svake godine mi Petrinjci se prisjećamo, ne samo prisjećamo, nego i intenzivno iznova proživljavamo te ratne dane kada je rat, kako je Držić rekao „poguba ljudske stvarnosti i naravi“ pokušala ubiti grad. Rujan ’91. vrijeme je, kako kaže poetesa, kada je zavladala velika bolest. Vjerujem da se mnogi od nas koji smo doživjeli i proživjeli rat na ovim prostorima, u ovome gradu, mogu prepoznati i u njezinim stihovima“, rekla je profesorica Vujić pročitavši dio pjesnikinjinih ratnih zapisa u kojima, usprkos strahotama vremena o kojima govore, ipak, kroz njezine kćeri, postoje iskrice ljepote, nade i ljubavi, postoje opet ona poetesina „svjetlucanja“ u tami.

Promocija zbirke pjesama Željke Jerman okupila je ovog petka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja puno prijatelja poetske riječi i same pjesnikinje. Njezina prijateljica Vesna pročitala je pjesmu  „Velika Gospa“ koja ju je posebno dirnula.

Akademski slikar i grafičar Ivan Novak, autor naslovnice knjige (inspirirane pjesmom „Keltska noć u rodnom gradu Sisku“) na promociji „Svjetlucanja“ sudjelovao je i kao glazbenik, izvevši nekoliko pjesama uz gitaru.

Uz najbliže članove obitelji, srdačnu atmosferu stvorili su brojni prijatelji koji su pjesnikinji došli čestitati na njezinoj prvoj zbirci – nekadašnji radni kolege iz škole, bivši učenici koji nisu zaboravili svoju profesoricu, njezina Nada s kojom prijateljuje od djetinjstva … Jedan od buketa cvijeća uručio joj je i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja Ante Mrgan, priznavši kako ima tremu, jer je u pitanju njegova nekadašnja razrednica.

Pjesnikinja je na kraju na kraju zahvalila svima na lijepoj večeri.

„Poštovani i dragi prijatelji, hvala vam što ste večeras tu, što vas je okupila lirika u ovo poprilično prozaično vrijeme (…) Ova zbirka mojih lirskih zapisa nastala je unazad tridesetak godina i zapravo je sakupila lirske bilješke iz mojih svakodnevnih bilježnica, iz notesa. Ona je radosnica i tužaljkica. I pobuna i mirenje. Ona je uglavnom obuhvatila emocije i misao koje svi nosimo. Ja mislim da svi nosimo i ljubavi i radosti i tuge i brige, a to su upravo moja „Svjetlucanja“. Hvala vam još jednom svima“, poručila je Jerman.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.