Svjetski dan dijabetesa u Petrinjskoj kući zdravlja Svjetski dan dijabetesa u Petrinjskoj kući zdravlja
PETRINJA – Povodom Svjetskog dana dijabetesa u Petrinjskoj kući zdravlja održana je javno-zdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi, a uz ovu uslugu, svi posjetitelji... Svjetski dan dijabetesa u Petrinjskoj kući zdravlja

PETRINJA – Povodom Svjetskog dana dijabetesa u Petrinjskoj kući zdravlja održana je javno-zdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi, a uz ovu uslugu, svi posjetitelji su mogli dobiti savjet dr.Branke Bižić koja nam je istaknula kako je dijabetes postao pandemija jer u svijetu od ove bolesti boluje više od 400 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 400 tisuća ljudi.

„No međutim to nisu relativne brojke jer se smatra da je još toliko ljudi koliko boluje od dijabetesa, a da ne znaju da imaju šećer. Velika sredstva se koriste za liječenje šećerne bolesti. U Hrvatskoj se godišnje na liječenje bolesnika od dijabetesa troši 2,5 milijarde kuna, to su veliki iznosi. Što je još poraznije, 86 posto tih sredstava ide na liječenje komplikacija, ne na liječenje samog šećera, dakle mi nismo svoje pacijente dobro izregulirali“, rekla je Bižić koja dodaje kako je kod dijabetesa važna redovita kontrola, pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost.

Na ovu javno-zdravstvenu akciju odazvali su se i učenici Srednje škole Petrinja čija nam je pedagoginja Vesna Boltužić kazala kako s Petrinjskom kućom zdravlja imaju jako dobru suradnju. „Uključujemo se u sve njihove aktivnosti i akcije, nekada kao sudionici i partneri, a nekada dođemo samo popratiti akciju i odati priznanje vrijednim nastojanjima da se svim stanovnicima ukaže potreba zdravog života. Srednjoškolci dobro prihvaćaju ovakve akcije i oni su već dovoljno odrasli i dovoljno educirani da uglavnom prate sve savjete i drže se nekih osnovnih pravila zdravog života“, rekla je Boltužić.

Obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa u Petrinjskoj kući zdravlja pridružio se i Centar Humanika čija nam je predsjednica Marina Kušan Hadžić kazala kako je za dijabetičare važno da imaju pet obroka dnevno. „Jesti namirnice koje se sporije razgrađuju, manje dižu nivo šećera u krvi. Na prvom mjestu trebamo gledati da imamo puno vlakana u namirnicama, to su mahunarke, integralne žitarice. Potrebno je gledati na dozu D vitamina, ali tu su i morski plodovi kao što je potrebno jesti puno orašastih plodova, zdravih ulja. Maslinovo ulje je najidealnije za dijabetičare. Ja bih također htjela skrenuti pažnju na jednu stvar, a to je da su naši dijabetičari nažalost još uvijek na umjetnim sladilima“, rekla je Kušan Hadžić.

Zadovoljstvo još jednom akcijom izrazio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Petrinjska kuća zdravlja pokazuje u stvari sam smisao njezina postojanja. To nije samo kuća koja bi funkcionirala samo za Petrinjce i petrinjske udruge, vidimo da je tu i sisačka udruga, Dijabetičko društvo grada Siska, koja je vrijedna udruga i hvala im što su došli kod nas. U našem gradu treba što više ovakvih akcija i Petrinjska kuća zdravlja u našem dijelu zdravstvenog sustava daje jednu nadgradnju, nije konkurencija zdravstvenom sustavu“, rekao je Dumbović koji je na kraju poručio kako nam zdravlje mora biti na prvom mjestu.

Obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa u Petrinjskoj kući zdravlja pridružilo se i Dijabetičko društvo grada Siska čiji su članovi svim posjetiteljima Kuće zdravlja, kojih je tijekom ove akcije bilo 100-tinjak, izmjerilo šećer u krvi, dok su građani također imali priliku besplatno izmjeriti i tlak. Za pet posjetitelja Kuće zdravlja ovom prilikom uručeni su i uređaji za mjerenje šećera. Podsjetit ćemo kako je kroz ovakve javno zdravstvene akcije kroz Petrinjsku kuću zdravlja do sada prošlo više od tri tisuće ljudi.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.