Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen s umirovljenicima Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen s umirovljenicima
SISAK – Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o... Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen s umirovljenicima

SISAK – Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju. O tome koliko je zapravo mentalno zdravlje bitno govori i sama definicija zdravlja koju je 1926. godine dao Andrija Štampar: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti“. Ovogodišnji moto ovog značajnog datuma je Mogućnost prilagodbe u „promjenjivom svijetu“.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ ovaj dan je obilježila s umirovljenicima u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak. Susretu su nazočile ravnateljica ove ustanova Ružica Čakširan, dipl. novinar i voditeljica Dnevnog boravka Jasmina Šestan, dipl. socijalna radnica koje su pozdravile umirovljenike i poticale ih u današnjim vrlo intenzivnim aktivnostima.

Na početku susreta voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor s umirovljenicima je razgovarala o zdravlju, mentalnom zdravlju, pamćenju i zapamćivanju, dobrom raspoloženju, zajedništvu i prijateljstvu. Umirovljenicima je pročitala definiciju mentalnog zdravlja: Mentalno zdravlje je stanje općenito dobre emotivne i socijalne prilagodbe u različitim područjima života. Mentalno zdrava osoba je zadovoljna, rado živi i ima osjećaj da uspješno ostvaruje sve svoje potencijale. Zaključak je umirovljenika da su zadovoljni svojim životima s obzirom na životne okolnosti, te da im je optimizam značajan pokretač životnih aktivnosti.

Potom su umirovljenici sudjelovali u rješavanju raznih mozgalica. Ozbiljno su pristupili zadatku koje su rješavali u paru, nisu odustajali, poticali su i bodrili jedni druge, te postizali odlične rezultate. I sami su verbalizirali zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i istaknuli kako su u dobrom društvu s puno vedrine proveli ovaj dan.

Njegovateljica Ivančica Velić zainteresiranim umirovljenicima mjerila je krvi tlak te ih informirala o vrijednostima istih.

Ovaj susret dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ s partnerima Grad Sisak, Općina Lekenik i Općina Hrvatska Dubica, te suradnicima, financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska.

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.