Tamburaši humanitarno za dijabetičare (VIDEO) Tamburaši humanitarno za dijabetičare (VIDEO)
  SISAK – Tamburaški orkestar Janko Stjepušin iz Martinske Vesi i Dijabetičko društvo grada Siska organizirali su u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku,... Tamburaši humanitarno za dijabetičare (VIDEO)

 

SISAK – Tamburaški orkestar Janko Stjepušin iz Martinske Vesi i Dijabetičko društvo grada Siska organizirali su u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku, humanitarni koncert za nabavu aparata za mjerenje hemoglobina HBA1C. Ivan Kleković, organizator ovog koncerta i voditelj Tamburaškog orkestra Janko Stjepušin, otkrio nam je kako je koncert zamišljen.

„Koncert je zamišljen da tamburanjem, sviranjem, pjevanjem, učinimo dobro djelo za našu publiku i da taj koncert, koji je pod pokroviteljstvom naše Sisačko-moslavačke županije i sponzorstvom INA Rafinerije nafte Sisak, darujemo Dijabetičkom društvu za nabavku jednog aparata, koji postoji samo u Zagrebu i Splitu. Ponosni smo da ćemo svojim nastupom pomoći nabavku jednog takvog instrumenta“, rekao je Kleković i ujedno nam otkriva tko je sve uveličao ovaj humanitarni koncert.

„Mislim da je izbor pao na najbolje orkestre. To su svakako Tamburaški Gaj iz Zagreba, jedan savršeno dobar orkestar, Tamburaški orkestar KUD-a Matija Gubec iz Gornje Stubice, i zatim ovdje nama bliži, HAKUD Glinska tamburica iz Gline, Tamburaški orkestar Folklornog ansambla Petrinjčica iz Petrinje, jedan mladi Tamburaški orkestar koji je u osnivanju, odnosno osnovan je prije nekoliko mjeseci sastavljen od mladih Siščana, to je Tamburaški orkestar Presto i naravno Tamburaški orkestar Janko Stjepušin iz Martinske Vesi“, rekao je Kleković.

Predsjednik Dijabetičkog društva grada Siska Darko Velhes je istaknuo kako je ovo njihov drugi humanitarni koncert, ali prvi kojeg organiziraju sa tamburašima te dodaje kako suradnja njihovog društva i Tamburaškog orkestra Janko Stjepušin iz Martinske Vesi postoji već dugi niz godina. Ujedno otkriva više o aparatu za kojeg su se prikupljala financijska sredstva.
„Aparat pokazuje mjerenje hemoglobina,  HBA1C, ili takozvanog tri mjeseca vrijednog GUK-a u krvi. Na razini Hrvatske postoji 56 udruga, jedino u Splitu i Zagrebu imaju  takav uređaj. S obzirom koliko Dijabetičko društvo grada Siska postoji, aparat nam je nužno potreban zato što iz dana u dan sve više dijabetičara ima na našem području. Prvenstveno će nam aparat služiti da otkrijemo što ranije šećernu bolest i da ne dođe do nepoželjnih komplikacija“, rekao je Velhes.

Dodaje kako je vrijednost jednog takvog aparata 12 tisuća kuna i on će biti u vlasništvu Dijabetičkog društva. Velhes ističe kako na području Siska i šire okolice danas ima oko tri tisuće dijabetičara, no u Društvu vjeruje kako ih ima još toliko, jer veliki broj oboljelih zbog neodlaska liječniku, niti ne zna da boluje od dijabetesa.

 

 

Da i ovoga puta Petrinjci imaju veliko srce i da vole zasvirati kada treba, pokazali su i članovi Tamburaškog orkestra Folklornog ansambla Petrinjčica, a voditelj Ansambla Milan Herceg dodaje kako upravo tim velikim srcem vole pjevati i svirati za sve.

„Obzirom da je Ivan Kleković voditelj i našeg orkestra, uključio je i naš sastav da večeras na ovoj humanitarnoj akciji odsviraju svoje tri točke. Predstavili smo se sa domaćim programom, „Petrinjčica“, bilo je tu malo i bećarskog programa „Snaša kao snaša“ i naša Sara Celić koja ima anđeoski glas je otpjevala „Kad bi ove ruže male“. Mi uvijek imamo srce za sve i uvijek smo tu da se priključimo bilo kojoj akciji. Petrinjci imaju veliko srce i velikim srcem pjevaju i sviraju za sve“, rekao je Herceg.

Sisačko-moslavačka županija je pokrovitelj ovog humanitarnog koncerta, a koncert je došao podržati zamjenik župana Ivan Celjak. „Sisačko-moslavačka županija rado se odaziva humanitarnim akcijama, često sudjelujemo kao pomoć ili kao suorganizatori u humanitarnim koncertima. Pa smo tako sudjelovali i u organizaciji koncerta Gibonnija, na kojem smo prikupljali sredstva za rad logopeda koji radi s djecom od zloćudnih i drugih teških bolesti. Nadamo se da ćemo prikupiti dovoljno sredstava za kupnju novog, modernog uređaja za mjerenje razine šećera u krvi čime ćemo posredno doprinijeti poboljšanju kvalitete svakodnevice potrebitih, odnosno oboljelih od šećerne bolesti“, rekao je Celjak.

Podršku ovom humanitarnom koncertu dao je i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako jedan ovakav koncert treba dati jednu snažnu poruku, kako jedni drugima možemo pomoći.

„Kada se sjetimo nekih ljudi iz povijesti koji povezuju Petrinju, Sisak i Zagrebu, a to je na kraju Janko Stjepušin, rođeni Petrinjac, i kada pogledamo danas sve te brojne tamburaške udruge i zdravstvene udruge koje trebaju pomoć, onda možemo reći da humanitarno sa tamburicom dolazimo do humanosti za svakog čovjeka. Mislim da je ovaj aparat potreban svakom čovjeku i mislim da su ovo dobra djela. Ova djela Grad Petrinja i ja kao gradonačelnik ću uvijek podržavati i smatram da svi večeras koji su ovdje, da imaju veliki, ogroman senzibilitet i ljubav prema čovjeku, a danas kada darujemo ljubav i na kraju pomoć, humanitarnu pomoć, to je dobra stvar. Čestitam svima“, rekao je Dumbović.

Svi posjetitelji ovog humanitarnog koncerta mogli su uživati u više od dva sata vrhunske tamburaške glazbe brojnih mladih tamburaša, kojima su se na pozornici pridružili i brojni solisti.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.