Tradicija Hrvatske žene nastavljena, otvorena izložba „Uskrsna svjetlost-Svjetlo u nama“ Tradicija Hrvatske žene nastavljena, otvorena izložba „Uskrsna svjetlost-Svjetlo u nama“
  PETRINJA – U organizaciji Hrvatske žene Petrinja i Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, u Galeriji Krsto Hegedušić,... Tradicija Hrvatske žene nastavljena, otvorena izložba „Uskrsna svjetlost-Svjetlo u nama“

[g-carousel gid=”55059″ img_max_w=”150″ height=”100″ h_type=”%”]

 

PETRINJA – U organizaciji Hrvatske žene Petrinja i Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, u Galeriji Krsto Hegedušić, povodom blagdana Uskrsa, otvorena je izložba naziva „Uskrsna svjetlost-Svjetlo u nama“. Svake godine u Velikom tjednu, uoči Uskrsa, članice Hrvatske žene Petrinja otvaraju svoja srca i stare škrinje svojih baka iz kojih vade pomno čuvane uspomene, predstavljajući ih javnosti izložbom „Uskrsna svjetlost“. Svake godine s drugom temom, drugom poveznicom između vjerske i pučke tradicije.

Mira Bešlić, predsjednica Hrvatske žene Petrinja ističe kako je ovo njihova već 24.izložba. „Vrijedne knjige, vrijedni eksponati, vrijedne knjige su one s kojima u ovoj izložbi sudjeluje velečasni Stjepan Levanić, Zvonimir Martinović i Ivan Rizmaul. Svjetiljke, lampaši i svijećnjaci koji su neizostavni dio ovih korizmenih i uskrsnih dana pobjeda su života nad smrti, svjetla nad tamom“, rekla je uvodno Bešlić.

Bešlić se zahvalila svima koji su doprinijeli još jednoj njihovoj izložbi. „Mnogo je vremena prošlo od prve izložbe Uskrsna svjetlost. Danas je ona tradicionalna izložba Hrvatske žene. Svoju odanost pokazuje mnogobrojnim izložbama čuvajući našu kulturnu baštinu. Mi smo čuvarice svoje vjere, Domovine i obitelji. Čvrsto stojimo uz naš barjak, on je ono svjetlo u nama što nas tiho prati kroz život. Mi smo one koje čuvaju svoju baštinu, hrvatski jezik i jezik svojeg zavičaja“, dodala je Bešlić.

Ujedno se zahvalila Ani Lipovac, najmlađoj članici Hrvatske žene Petrinja što je na glagoljici ispisala naziv njihove izložbe Uskrsna svjetlost. „Mnogi su morali otići i ostaviti svoj dom i običaje, ali vratit će se Ivan na svoju livadu, pokositi travu, i rasplamsati u srcu hrvatski plamen koji se nikada nije ni ugasio. Zajedno ćemo čuvati ljepotu šarenih nošnji, finoću čipke i sjaj površine škrinje, sve u sjećanje na svoj kraj, jezik koji nas određuje, kraj u kojem smo rođeni i hrvatskom narodu kojem pripadamo“, zaključila je Bešlić.

Otvorenje izložbe tradicionalno prati i dio programa nazvan „Zvon drage nam hrvatske riječi“, kojim se želi podsjetiti na ljepotu, raznolikost i bogatstvo hrvatskog jezika. Stihove su ove godine čitali Vera Jurčević, đakon Vjekoslav Uvalić, profesorica Tonka Pezelj i Marija Dujnić.

Izložbu je posjetila i zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb koja se zahvalila udruzi Hrvatska žena što tradiciju čuvaju i pokušavaju je prenijeti na buduće naraštaje. „Izložba je baš u pravo vrijeme, početak Velikog tjedna i usmjerava nas na promišljanje o Uskrsu, o danima koji slijede i izložba nosi sama po sebi poruku, svjetlost u nama. To svjetlo u nama je svjetlo Kristovo i dobro je da se svatko podsvjesti u ove dane, da sve što je dobro, što je u nama kvalitetno, što je u nama iskra božanskog, ono što je Bog posadio u svakog čovjeka, a to je njegova duša udahnuta u ovo zemaljsko tijelo koje će u jedan određeni dan uskrsnuti na vječnost“, rekla je između ostaloga Kaleb.

U Galeriji Krsto Hegedušić izložba „Uskrsna svjelost-Svjetlo u nama“, koja je organizirana pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, ostaje otvorena do 30.travnja. Podsjetimo na kraju kako je Udruga Hrvatska žena u Petrinji osnovana 30. srpnja 1921. Djelovala je do 5. svibnja 1943. Njezin rad obnovljen je 8. rujna 1990.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.