Tradicionalno obilježavanje blagdana Svetog Vinka u Popovači Tradicionalno obilježavanje blagdana Svetog Vinka u Popovači
POPOVAČA – Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“ tradicionalno svake godine obilježava blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda te početak nove vinogradske godine.... Tradicionalno obilježavanje blagdana Svetog Vinka u Popovači

POPOVAČA – Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“ tradicionalno svake godine obilježava blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda te početak nove vinogradske godine. Udruga je to koja postoji već gotovo 20 godina, a trenutno broje 170 članova, otkriva nam predsjednik te Udruge Igor Kovačević.

„Već devetu godinu Vincekovo obilježavamo kod obitelji Trdenić. Za sve vinogradare, tako i za nas male vinogradare, Vincekovo je početak nove godine, nama je to 22.siječnja. To su početak radova u vinogradima, početak cijelog našeg uroda, ono što ćemo dobiti na kraju, kakvo ćemo vino dobiti. Sada krećemo u te radove, a to su rezidba, nakon toga gnojidba i ostalo“, ističe Kovačević.

Tomislav Trdenić, vlasnik Vinarije Trdenić gdje je Vincekovo proslavljeno, kaže kako je prošla vinska godina bila jako uspješna, a nada se da će takva biti i ova. „Inače Vincekovo se u Vinariji Trdenić obilježava 11.godinu za redom u ovom obliku da je Udruga organizator, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije i Vinarija Trdenić da su također uključeni. Zajedničkim snagama ovdje pečemo šarane, kobasice i špek kako bi mogli naše vinograde nagraditi i obilježiti prvi dan, točnije početak radova u vinogradu. Sada kreću lagano radovi u vinogradu, u proljeće kreće vegetacija i danas je taj dan kada se kreće, bez obzira na vremenske prilike i uvjete u vinogradu“, kazao je Trdenić.

Svake godine podršku vinarima daje i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je podsjetila kako su zahvaljujući njoj vinogradari prošle godine imali priliku predstaviti svoja vina u Bruxellesu, kao što su članov Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta boravili upravo u ovim našim krajevima.

„Ono što bih možda istaknula kao jedan od potencijalnih problema koje vidim i na kojem trebamo raditi je slabo korištenje vinske omotnice. Hrvatska  je dobila u razdoblju od 2014.do 2018.godine 266 milijuna kuna za obnovu vinograda, za ulaganja u vinarije, za marketing i promociju vina na trećim tržištima. Ono po čemu se razlikuje ta omotnica od drugih je da se novac za svaku godinu mora iskoristiti u toj godini i ne može se prenositi. Mi smo do sada iskoristili 72 milijuna kuna i to pokazuje da se stvari moraju promijeniti“, rekla je Petir.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je kazao kako su vinogradari i voćari ovoga kraja proteklih godina imali određenih problema zbog elementarnih nepogoda, ali vjeruje da će ova godina biti uspješna. „Želim vinogradarima dobar urod, da nemaju problema u ovoj godini, da imamo kvalitetna vina. Na tome im želimo i mi pomoći. Podržavamo udrugu i želimo i pokušali smo još značajnije udruživanje napraviti vinogradara ovog područja kako bi izašli još kvalitetnije na tržište. Moram priznati da u zadnjih 10-tak godina, posebice zadnje tri do četiri godine, kvaliteta posebice škrleta je strašno napredovala i imamo sada nekoliko vrhunskih vina i vinara“, kaže Žinić.

Na Vincekovo u Popovači došao je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. „Važno je čuvati običaje. Mi smo u vinogradarstvu i proizvodnji vina učinili vrlo ozbiljne korake kao društvo. U zadnjih nekoliko godina smo iskoračili velikim koracima naprijed, podigli smo kvalitetu obrade vinograda, uzgoja grožđa, proizvodnju vina naročito. Važno je čuvati običaje, njegovati da se ljudi skupe, da razmjenjuju iskustva i da jedni druge bodre“, ističe Bošnjaković.

U sklopu proslave Vincekova tradicionalno su trsi nagrađeni, a također po tradiciji odrezano je nekoliko pupoljaka koji će, kako stari običaj kaže, pokazati kakva će vinska godina pred nama biti.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.