Treći put za redom volonteri animirali stanovnike naselja u Dumačama Treći put za redom volonteri animirali stanovnike naselja u Dumačama
DUMAČE – Tijekom šest dana, od 6. do 12.kolovoza, trajao je volonterski kamp u Maloj Gorici i Dumačama u organizaciji Studentskog katoličkog centra –... Treći put za redom volonteri animirali stanovnike naselja u Dumačama

DUMAČE – Tijekom šest dana, od 6. do 12.kolovoza, trajao je volonterski kamp u Maloj Gorici i Dumačama u organizaciji Studentskog katoličkog centra – SKAC te Udruge Magis. Volonteri su tijekom trajanja kampa animirali stanovnike prognaničkog naselja Dumače. Svakodnevno se tijekom kampa u naselju održavala sveta mise te druge aktivnosti. „Naša zadaća u kampu je djeci svih godišta ponuditi edukativni i zabavni sadržaj, a u večernjim satima svima u naselju i duhovni program.“, istaknuli su iz SKAC-a.

20170811_190043ww

Zadnjeg dana kampa je održano misno slavlje koje je predvodio velečasni Ivan Grbešić u zajedništvu s velečasnim Antunom Faltakom koji je trenutno na studiju u Rimu. Velečasni Grbešić je zahvalio članovima SKAC-a i Magisa što već treću godinu kampiraju ovdje umjesto da idu na more:

„Dakle, ovo je stvarno sreća i dobra stvar. Kad sam govorio o Isusu koji dolazi ovdje, malo me oni podsjećaju na dobrog Isusa. Vidite, oni su ostavili Zagreb, nisu otišli na more, došli su k nama i želimo im reći jedan veliki od srca, Hvala.“, istaknuo je velečasni Grbešić.

20170811_191701ww

Na završnom misnom slavlju uz domaće iz naselja u Dumačama, i organizatore kampa, sudjelovali su i predstavnici neokatekumenskog put te Marijine legije. Nakon misnog slavlja održana je procesija s Gospinim kipom koja je prošla kroz naselje.

20170811_193459ww

Podsjetit ćemo kako je prognaničko naselje u Dumačama nastalo krajem 90-ih godina kada su u Hrvatsku došli izbjegli Letničani s Kosova. Mnogi od njih su u međuvremenu odselili u vlastite kuće. U novom naselju u Dumačama, u kućama koje je proteklih nekoliko godina sagradila država i u koje su stanovnici uselili prije nekoliko mjeseci vrativši se iz naselja u Maloj Gorici, živi više od 250 osoba.

20170811_193201ww

Na kraju ćemo dodati, jedno od temeljnih ideja Studentskog katoličkog centra jest cjelovita formacija mladih za aktivni angažman u društvu. Stotine mladih svakodnevno prolaze kroz SKAC, u njemu rastu, izgrađuju se, spoznaju, uče. Uz vrlo uspješne programe formacije mladih, prepoznat je i specifičan prostor u kojem bi mladi mogli biti pozvani na vrlo konkretan vid društvenog angažmana – volonterstvo. Udruga Magis je udruga koja okuplja entuzijaste koji žele činiti život kvalitetnijim sebi i drugima.

20170811_194106WW

20170811_193558WW

20170811_203924WW

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.