Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
brezovicasisak

U Brezovici proslavljen Dan antifašističke borbe

SISAK – Središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe održano je u Spomen parku Brezovica kraj Siska, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Upravo se 22.lipnja obilježava u znak sjećanja na dan kada je 1941.godine u šumi Brezovica kod Siska osnovan prvi oružani antifašistički odred u II.Svjetskom ratu.

Prije središnje svečanosti, brojna izaslanstva položila su podno spomenika, crvene karanfile. Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je istaknula kako joj je drago vidjeti neke koji su po prvi puta u Brezovici te dodaje kako nikada nije kazno za upoznavanje svoje povijesti.

„Jer ako ne znamo cijeniti svoju povijest i borbu 77 partizana i partizanki, hrvatske mladosti koja je otišla iz svojih domova i pridružila se narodno oslobodilačkoj borbi i svrstala nas među zemlje pobjednice II.Svjetskog rata, onda ćemo biti osuđeni da ponavljamo greške koje smo već prevladali i ponovno utvrđujemo gradivo iako se ono s nepogrešivom preciznošću nalazi povijesno točno i neoborivo zapisano u našem hrvatskom Ustavu. Gradivo je to kojeg bi trebali ponoviti suci Visokog prekršajnog suda kojima je očito potreban popravni iz poznavanja vrijednosti koje su sagradile današnju Hrvatsku. Na isti popravni bi trebali neki članovi dosadašnje Vlade, mnogi kandidati za Hrvatski sabor, neki visoki crkveni dužnosnici, neke udruge koje vole hodati, ali i poneki urednik s javne televizije“, rekla je Ikić Baniček te dodaje kako ju žalosti što neki na današnji praznik gledaju kao na zastarjeli običaj, kao bespotrebno vraćanje u prošlost, a istina je bitno drugačija.

„Danas srećom više ne moramo s oružjem u šumu da obranimo goli život onima koji su pripadnici, pod navodnicima krivog naroda ili pod navodnicima krive vjere, ali i danas moramo u borbu da obranimo ženino pravo na odluke o vlastitom tijelu, pravo neke nacionalne manjine da mu dijete ide u vrtić kao i ostala djeca, pravo nekoga da mu dijete ide ili ne ide na vjeronauk, pravo nekoga da stvori obitelj kakvu želi, ne možemo, a danas pogotovo, ne smijemo zatvoriti oči kada netko silovanoj ženi predlaže da se savjetuje sa obitelji, ili kada golobradi mladići pokazuju sav neuspjeh hrvatskog školskog sustava da odgoji ljudska bića sa barem gramom ljudskosti u sebi. Domoljubi koji su se okupili pod debelim brijestom davne 1941.godine nisu zatvorili oči i pobjegli, otišli su biti s ljudima koji su trpjeli neopisive zločine od ustaša, njih nitko nije tjerao da izlažu svoje živote pogibelji, učinili su to jer su imali ideale, imali su viziju boljeg i pravednijeg svijeta, imali su viziju slobode za koju je polovica njih dala svoj život. To je bit antifašizma koji na današnji dan slavimo, a cijeli život živimo i primjenjujemo u svakodnevnom životu ako želimo biti dobri ljudi“, zaključila je Ikić Baniček.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je istaknuo kako Danom antifašističke borbe obilježavamo i oružani otpor Republike Hrvatske nacističkom poretku u Europi za vrijeme II.Svjetskog rata.

„Taj datum simbolizira i činjenicu da je Hrvatska danas jedna od zemalja pobjednica II.Svjetskog rata. Prije gotovo 80 godina hrvatski građani, različitih nacionalnih, vjerskih i etičkih pripadnosti, vođeni idealom slobode, započeli su borbu, a potom konačnom pobjedom nad fašizmom, postavili temelje na kojima je izgrađena današnja europska Hrvatska. Stoga smo se danas ovdje okupili kako bi se poklonili i pozdravili hrabrost i odlučnost koja je iskazala Hrvatska u borbi protiv ovog velikog zla. Na današnji dan te daleke 1941.godine u šumi Brezovica, osnovan je prvi sisački Partizanski odred u Hrvatskoj protiv okupatora i njihovih domaćih pomagača. Na taj dan počeo je organizirani otpor hrvatskog naroda fašizmu i to je sasvim sigurno iznimno važan datum i iznimno važan događaj u našoj povijesti. Započela je time narodno-oslobodilačka borba na ovim prostorima u kojima je tijekom rata sudjelovalo oko 230 tisuća Hrvata, na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa“, rekao je Bošnjaković.

Dodaje kako se ograđuje od onih koji povijest pokušavaju prikazati na drugačiji način, koji ju pokušavaju krivotvoriti. „Povijest Hrvatske je složena i kompleksna, ne možemo je promijeniti, ona je takva, ona se takva dogodila. Ne smije ju nitko pokušati krivotvoriti. Ali ono što možemo i moramo, moramo afirmirati sve što je bilo dobro, možemo osuditi sve ono što je bilo loše, moramo imati jedan pravedan, pravilan, objektivni i otvoren stav prema našoj povijesti i onda kada je bilo pozitivno i onda kada je bilo negativno. Puno je stratišta gdje su stradali mnogi pripadnici hrvatskog naroda, bez suđenja, bez pravovijeka. Samo zato što su bili drugačiji, samo zato što su imali drugačije političke stavove. To je ono što je bolno i teško i ne želimo da se to ikada ponovi, ali ono što nikada ne možemo dovoditi u pitanje to je antifašizam, to je dio hrvatske povijesti na kojeg možemo i moramo biti ponosni. Nažalost, dio naše povijesti je i ono što osuđujemo, ono što nije dobro, a to je Nezavisna država Hrvatska za čije vrijeme su ljudi stradavali zbog toga što su bili različite vjere, nacije, radi toga što su zastupali drugačija mišljenja. To moramo osuđivati i isticati i moramo ukazivati zato da se to više nikada ne ponovi“, rekao je Bošnjaković te se zahvalio svima koji su stvarali antifašističku Hrvatsku.

Saborska zastupnica dr.Željka Josić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, je istaknula kako je važno podsjetiti zašto je današnji dan važan i zašto se slavi. „Hrvatski narod je ustankom protiv fašizma pokazao ne samo svoje antifašističko lice, već je to bio široki pokret u kojem nisu sudjelovali samo komunisti. U antifašističkom pokretu sudjelovali su radićevci, svećenici, svi oni protivnici komunizma koji su se plemenito borili protiv fašističke i nacističke okupacije hrvatskih krajeva. Mnogi su pritom izgubili svoje živote u borbi za ideale i slobodu koju danas svi mi ovdje, izvojevanu u Domovinskom ratu, uživamo. Kultura sjećanja na sve hrabre ljude koji su položili svoje živote, kao i na nevine žrtve svih ratnih stradanja, dužnost je naše generacije i svih budućih naraštaja. Antifašizmu kojeg baštinimo i kojeg se prisjećamo danas na ovom mjestu ne smijemo staviti znak jednakosti s boljševičkim komunizmom jer upravo to je ono što žele oni koji hrvatski narod u II.Svjetskom ratu prikazuju u negativnom svjetlu. Antifašizam pripada hrvatskom narodu koji se ustao i borio protiv stranih okupatora, koji su u našoj domovini činili strašne zločine. To je vrijednost koju nam nitko ne može oduzeti. Zločini i grijesi, kasnije komunističko režima, progoni i obračuni sa političkim neistomišljenicima, totalitarizam naspram demokracije, ne smiju i neće baciti sjenu na hrvatski antifašistički pokret“, rekla je dr.Josić.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića bio je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske koji je istaknuo kako se prije 79 godina u šumi Brezovica okupila skupina heroja, antifašista koja je formirala prvi partizanski odred. Također dodaje da osim obilježavama Dana pobjede u II.Svjetskom ratu, obilježavamo i Dan Europe.

„Svijest i spoznaja o sudbinskoj povezanosti Dan pobjede i Dana Europe, o sudbinskom značenju pobjede nad fašizmom, s vremenom je barem u nekom dijelu Europe počela prijetiti, nagrizao ju je agresivni povijesni revizionizam, koji pišući novu povijest, lažući i manipuirajući podacima, truje mlade generacije falsificiranom slikom mračne prošlosti. Taj povijesni revizionizam želi predstaviti sve ono čega bi se svaki normalan čovjek trebao stidjeti kao uzor domoljublja. Sve to nas ne smije niti može smesti, mi znamo što je bilo i znamo što danas obilježavamo. Živimo u okolnostima u kojima se čak i pravno obrazlaže zašto je i kada prihvatljiv ustaški pozdrav koji se pretvara u bojni poklič ekstremne desnice. Živimo u vrijeme kada se takva nakaradna i krajnje opasna odluka opravdava pozivanjem na slovo zakona, pri čemu se zaboravlja da postoji i ono što se zove duh zakona. Mada pročita li se Ustav, jasno je što kažu i njegovo slovo i njegov duh. Današnja je Hrvatska zasnovana na odlukama ZAVNOH-a, a nasuprot ustaškoj takozvanoj NDH“, rekao je Habulin.

Dodaje kako je naša dužnost i obveza slaviti Dan pobjede i Dan antifašističke borbe. „Svi mi volimo našu domovinu, našu zemlju Republiku Hrvatsku, ali ne bilo kakvu. Ne filoustašku, ne ksenofobnu, netolerantnu, mi volimo demokratsku Hrvatsku, našu domovinu zasnovanu na antifašističkim vrijednostima. Kada kažem antifašističkim vrijednostima, onda mislim na tekovine koje su niknule u narodno-oslobodilačkoj borbi, sloboda, jednakost, ravnopravnost, mirotvorstvo, socijalna pravda, pravo čovjeka, tu su najveće demokratske vrijednosti koje su aktualne i danas. Za takvu Hrvatsku se mi zalažemo, za takvu Hrvatsku ćemo se boriti i takvu Hrvatsku treba graditi. Neka nam živi samostalna, demokratska i antifašistička i europska Republika Hrvatska, zemlja slobodnih i ravnopravnih građana“, zaključio je Habulin.

Na svečanom obilježavanju u šumi Brezovica bili su i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić te petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X