BRUXELLES/SISAK – Izložbu „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ koja je otvorena u Europskom parlamentu u Bruxellesu zahvaljujući hrvatskoj eurozastupnici Marijani Petir, pratila je i konferencija na...

BRUXELLES/SISAK – Izložbu „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ koja je otvorena u Europskom parlamentu u Bruxellesu zahvaljujući hrvatskoj eurozastupnici Marijani Petir, pratila je i konferencija na kojoj su predstavljane najvažnije gospodarske i turističke manifestacije te potencijali naše županije, uz nastup KUD-a Repušnica. Najveću i najstariju manifestaciju posvećenu berbenim običajima, Volodersku jesen, predstavio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

„U dane svoje velike priredbe Voloderske jeseni, Voloder je duša Moslavine. Najveća je to i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jednu od najvećih sajmova vina, mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji. Prva organizirana priredba berba grožđa održana je u Voloderu 1960.godine, a prepoznatljiva hrvatska turistička manifestacija prvi put je pod imenom Voloderska jesen održana 15.rujna 1968.godine. Od 80-tih godina prošlog stoljeća intenzivirana je skrb za povrat u obnovu na tržištu izvorne sorte škrlet koja predstavlja prepoznatljiv znak Moslavine“, kazao je uvodno Mišković te dodaje kako je vinogradarstvo duboko ukorijenjeno na ovim prostorima.

epmantekst

„Voloderska jesen kao danas trodnevna proslava početka berbe u moslavačkim vinogradima, na snažnim temeljima 50.godišnje tradicije odlikuje provođenje vrijednosti koje predstavljaju čvrstu potporu njene uspješne budućnosti, jer ljubav prema obradi trsja i pripremi vina je tradicija koja se u Moslavini ne prekida, već dapače, okuplja i potiče“, zaključio je Mišković i na kraju pozvao sve na ovogodišnje 50-te Voloderske jeseni koje će biti održane od 15.do 17.rujna u Voloderu.

Manifestaciju „Kestenijada“ iz Hrvatske Kostajnice predstavila je Mirjana Lahovski Žličarić, direktorica Turističke zajednice Grada Hrvatska Kostajnica. Kazala je kako je Kestenijada najvažnija manifestacija ovog malog gradića koji danas ima manje od tisuću stanovnika.

„Kestenijada je brend Hrvatske Kostajnice, gradića koji je i dobio naziv po tom jesenskom plodu, a započela je još davnih dana, dok je baka Jela kestenjarka uz svoju staru dagaru, peć za kestene, ispred Sintora Svetog Nikole dočekivala mnoge generacije džaka s fišecima punim mirisnih kestena. Ova Kestenijada u samo desetak godina od malog okupljanja susjeda i prijatelja uz tu peć za pečenje kestena, uz pečeno kestenje i mošt, izrasla je u najljepšu i najposjećeniju jesensku manifestaciju pounjskog kraja. Raznoliki zanimljiv program uz neobičan šarm ovog malog grada uz rijeku Unu, svake godine privuče na desetke tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja“, rekla je Lahovski Žličarić i dodaje kako su rekord po broju posjetitelja imali prošle godine kada je na Kestenijadu došlo više od 50 tisuća posjetitelja.

epmantekst2

„Mnogi koji dođu kažu da ih fascinira to mnoštvo ljudi koje preplavi ulice i sokake obavijene mirisom pečenih kestena, a ponekad i misle da kao da će se taj mali grad prepoloviti od sve sile posjetitelja. Nikome ne smeta gužva, svi se dobro zabavljaju i svi su dobre volje. Ove godine je jubilarna, 20.Kestenijada, od 6.do 8.listopada i nastojat ćemo da na najljepši mogući način proslavimo obljetnicu ovog događanja koje je malu Hrvatsku Kostajnicu učilo prepoznatljivu u cijeloj Hrvatskoj, ali i sve više van granica naše lijepe Domovine“, kazala je Lahovski Žličarić.

Manifestaciju „Letovanić-selo pokraj Kupe“ predstavio je Božidar Antolec, direktor Turističke zajednica Općine Lekenik. Antolec je uvodno kazao kako je Letovanić najopjevanije mjesto u Hrvatskoj. „Organizator manifestacije Letovanić-selo pokraj Kupe je Turistička zajednice Općine Lekenik koja je pod svoje okrilje stavila sve aktivnosti u dva dana koja se odvijaju u Letovaniću. Ova manifestacija se uvijek održava iza 24.kolovoza, uglavnom je to posljednji vikend u kolovozu. Suradnja u manifestaciji je između Turističke zajednice sa Mjesnim odborom i svim udrugama koje se nalaze u Letovaniću. Svi imamo jednu veliku volju i želju da što bolje odradimo ta dva dana i da što bolje prezentiramo što imamo u Letovaniću i da učinimo svim turistima ugodan boravak u Letovaniću“, rekao je Antolec i dodaje kako je jedan od glavnih događaja ove manifestacije i utrka kupskim čamcima koja okuplja iz godine u godinu sve više ekipa.

epmantekst4

„Ono što nam je misao vodilja da dolaskom nekoliko tisuća posjetitelja za Bartolovo u Letovanić, je da promoviramo ruralno područje Hrvatske, ruralno područje kontinentalne Hrvatske koje je malo zapostavljenije od obalnog pojasa, i želja nam je da prikažemo lekeničko Pokuplje kao zdravu i poželjnu destinaciju prekrasne prirode, bogate kulturne-povijesne i gastronomske ponude u kojoj su sačuvane od zaborava stari običaji i tradicijska baština“, rekao je Antolec.

Ustanovu Lječilište Topusko predstavio je ravnatelj Lječilišta Domagoj Mosler koji je istaknuo kako na raspolaganju imaju 153 kreveta. „Lječilište Topusko je centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koje ima brojne prednosti. Kao najznačajniju vrijednost ističemo termalnu vodu koja je jedna od najkvalitetnijih termalnih voda u svijetu. Ova ljekovita voda je hipertermalna, izvire sa 1500 metara dubine,  vulkanskog je podrijetla, a u proteklih 200 godina njezin sastavi kakvoća ostaju nepromijenjene i izvrsne kvalitete. Kao takva utječe na poboljšanje zdravstvenog stanja ali i cjelokupne kvalitete života. Učinkovito liječenje temelji se na individualnom pristupu svakom korisniku primjenom spoja tradicionalnog korištenja termalne vode, ali i najsuvremenijih metoda fizikalne medicine“, rekao je Mosler.

Na ovoj konferenciji bila je i Juliana Gabriela Alvas, predstavnica sektora za turizam pri Europskoj komisiji koja je potvrdila kako najvažnije manifestacije Sisačko-moslavačke županije mogu biti uvrštene na mapu „Okusi Europe“. Cilj ove mape je promicanje visoke kvalitete europskih prehrambenih proizvoda i pića.

epmantekst3

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.