U „Dijagnozi“, o deset godina rada petrinjskog Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj i Međunarodnom danu obitelji U „Dijagnozi“, o deset godina rada petrinjskog Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj i Međunarodnom danu obitelji
U ovotjednoj Dijagnozi posjetili smo Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja. Dva su povoda bila ovom posjetu.... U „Dijagnozi“, o deset godina rada petrinjskog Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj i Međunarodnom danu obitelji

U ovotjednoj Dijagnozi posjetili smo Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja. Dva su povoda bila ovom posjetu. Prvi – deseta obljetnica postojanja i rada ovog Savjetovališta i drugi – Međunarodni dan obitelji povodom kojeg smo s voditeljem Savjetovališta prof. Arminom Hadžićem, psihologom, razgovarali o važnosti obitelji za naše psihičko zdravlje.

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj s radom je započelo u travnju 2009. godine na inicijativu Vijeća za prevenciju Grada Petrinje. Od tada, provelo je više od 7800 psiholoških tretmana: 5100 individualnih, 2500 obiteljskih, 220 bračno-partnerskih te 1340 psihodijagnostičkih obrada. U deset godina rada kroz edukacijsko – preventivne programe Savjetovališta prošlo je više od 12.500 korisnika dok je više od 1200 djece i mladih bilo u psihološkom tretmanu.

Usluge Savjetovališta su besplatne i brzo dostupne (bez uputnice, dugih lista čekanja i neposredno). Mogu ih koristiti svi građani bez obzira na dob – od pedijatrijske do gerijatrijske populacije. (Dob dosadašnjih korisnika kretala se od 1,5 do 68 godina).

Prednost ovog Savjetovališta je to što je smješteno u „neutralnu“, nekliničku ustanovu Pučkog otvorenog učilišta.

Još jedan specifikum ovog Savjetovališta je što počiva na samo jednom zaposleniku – psihologu Hadžiću koji je i voditelj i organizator i izvoditelj tretmanskog i dijagnostičkog rada, edukacijskih i preventivnih programa te projektno – administrativnih aktivnosti. Mi u Petrinji smo se možda već toliko navikli na rad Savjetovališta, da taj trud uzimamo zdravo za gotovo, kao nešto što se podrazumijeva samo po sebi, no iz poruka koje su povodom desete obljetnice Savjetovališta, prof. Hadžiću uputili brojni stručnjaci i kolege iz različitih ustanova s kojima surađuje, može se iščitati kako struka, kroz Savjetovalište i rad njegova voditelja, prepoznaje i Petrinju kao pozitivan primjer „kako se i u maloj, siromašnoj sredini može obogatiti život građana i podići kvaliteta života“. Hadžiću pak možda najveća osobna satisfakcija za sav uloženi trud može biti to što ga, osim kao vrsnog stručnjaka, ljudi prije svega prepoznaju kao dobrog čovjeka. Ili, kako je to jednostavno i lijepo rekao jedan učenik, a zabilježila Veronika Bernić, voditeljica Odjela za učenike s teškoćama u razvoju OŠ Dragutina Tadijanovića: „Armin je naš prijatelj“.

U drugom dijelu emisije, razgovarali smo o obitelji, funkcioniranju obiteljskog života u današnje vrijeme, izazovima s kojima se današnje obitelji susreću, o djeci koju uslijed preopterećenosti roditelja različitim obvezama sve više „odgajaju“ ekrani, o utjecaju razvoda na članove obitelji te o ljudima koji žive kao samci, bilo zbog smrti članova obitelji, bilo da zbog spleta životnih okolnosti ili vlastite odluke obitelj nisu zasnovali.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.