Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gimgs27022020

U Domu za starije i nemoćne o razlici između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

PETRINJA – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ provodi projekt pod nazivom Međugeneracijski dijalog-put primarne prevencije nasilja u obitelji i društvu. Aktivnosti ovog projekta provode se i u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji, koji je partner projekta i to svakog četvrtka u prijepodnevnim satima.

Ovoga puta Mira Čokić, diplomirana pravnica i predsjednica Udruge za zaštitu i promicanje prava ljudi treće životne dobi iz Zagreba, održala je edukativni susret o razlici između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, koji je dio njihovog projekta pod nazivom „Dobro je znati“, kojeg ova Udruga provodi u partnerstvu sa Građanskom inicijativom „Moj grad Sisak“, uz financiranje aktivnosti od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

„Danas smo imali u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji jedno lijepo druženje i predavanje sa korisnicima Doma gdje smo im u kratkim crtama prenijeli informacije, ističući bitnu razliku između ova dva ugovora i upozorenje da prije nego što bilo što potpišu se konzultiraju“, istaknula je Čokić.

Smatra kako su umirovljenici bili vrlo zadovoljni predavanjem te vjeruje kako su uspjeli otkloniti dileme ili nepoznanice u ovim konkretnim slučajevima. „Na primjer jedna gospođa je pitala, ona je u Domu, ali je još uvijek vlasnica kuće, ako ostavi kuću sinu, da li će sin biti dužan da nadoknadi razliku u cijeni Doma za koju ona sada pokriva svojom mirovinom, ali ne zna što će biti ubuduće. Pa smo joj rekli, može usmeno, ali ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem će se navesti između ostaloga, da će sin u slučaju potrebe, nadoknaditi razliku cijene Doma tako da gospođa mirno može spavati pod svoje stare dane i biti spokojna“, rekla nam je između ostaloga Čokić.

Pravne posljedice između ove dvije vrste ugovora su velike. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju primatelj uzdržavanja je vlasnik svega do svoje smrti. Znači, pružatelj uzdržavanja može se upisati kao vlasnik tek nakon smrti primatelja uzdržavanja. Dok kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju pružatelj uzdržavanja se može odmah po potpisivanju ugovora upisati kao vlasnik imovine koju primatelj uzdržavanja daje za uzvrat za usluge i skrb koje će mu bit pružene temeljem ovog ugovora.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja Magdalena Komes, dipl.iur.i voditeljica ovog projekta dr.sc.Daša Poredoš Lavor, pozivaju sve umirovljenike da im se priključe na njihovim susretima četvrtom u Domu za starije i nemoćne osobe, jer se na ovaj način želi poticati povezivanje umirovljenika, cjelovito informiranje građana starije životne dobi da je Dom kao institucija mjesto gdje se nastavlja aktivno i cjelovito živjeti uz korištenje svih sadržaja koje lokalna zajednica pruža za život primjeren dobi.

Tako se svakog četvrtka organizira susret za umirovljenike s različitim aktivnostima: sportska druženja (pikado), igranje društvenih igara, edukativne razgovaraonice, kreativne radionice, individualni i grupni susreti podrške i emotivnog osnaživanje, kao i druge aktivnosti po dogovoru s umirovljenicima. Susrete vode i zajedno s umirovljenicima osmišljavaju voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor, asistentice na projektu Kristina Grdić, mag.ing.tech.graph. i Višnja Jendričko, te radna terapeutkinja Doma Martina Matić.

Projekt Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencija nasilja u obitelji i društvu financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Provodi se od prosinca 2019. do lipnja 2020. godine. Partneri na projektu su Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja, Općina Hrvatska Dubica i Knjižnica i čitaonica Kutina.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X