U emisiji Dijagnoza razgovarali smo o gripi i cijepljenju U emisiji Dijagnoza razgovarali smo o gripi i cijepljenju
Ovogodišnje cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj je počelo 3. studenog. Građani se uobičajeno mogu cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika i u zavodima za javno... U emisiji Dijagnoza razgovarali smo o gripi i cijepljenju

Ovogodišnje cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj je počelo 3. studenog. Građani se uobičajeno mogu cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Za ovu sezonu, za cijelu Hrvatsku osigurano je 280.000 doza trovalentnog cjepiva, a s obzirom na viruse koji će cirkulirati u populaciji, ovogodišnje cjepivo sadrži sojeve virusa A – H1N1 i H3N2, i virus B, kao i lani.

Cijepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima, posebno onima sa srčanim i plućnim bolestima, dijabetičarima i transplantiranim osobama, te zdravstvenim djelatnicima za koje je cijepljenje besplatno.

Gripa može biti praćena i različitim komplikacijama koje mogu dovesti i do smrtnog ishoda. Iako su u javnosti u posljednje vrijeme sve glasniji protivnici cijepljenja, stručnjaci upozoravaju kako je cijepljenje još uvijek jedina učinkovita mjera obrane od gripe.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine bila su prijavljena 51.283 slučaja gripe, iako je stvarni broj oboljelih  vjerojatno bio i znatno veći (nisu svi slučajevi prijavljeni liječnicima). Od komplikacija gripe, lani je umrlo 27 osoba. Niti jedna od tih osoba nije bila cijepljena.

Što je gripa, što je uzrokuje, kako se širi, koliko traje, po čemu se razlikuje od prehlade, kako se liječi, pomažu li kod gripe antibiotici, može li se u istoj sezoni više puta oboljeti od gripe, kome se preporučuje cijepljenje, kome ne, smiju li se cijepiti trudnice, ako smo se cijepili lani – trebamo li ove godine, neka su od pitanja na koja nam je u ovotjednoj Dijagnozi, emisiji o zdravlju u programu Petrinjskog radija odgovarao liječnik Inoslav Brkić, dr.med., spec. epidemiolog, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.