U Glini obilježena 22. obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa U Glini obilježena 22. obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa
GLINA – Pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, u organizaciji Grada Gline, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, u... U Glini obilježena 22. obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa

GLINA – Pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, u organizaciji Grada Gline, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, u Glini je danas svečano obilježena 22. obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa i pobjede Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu.

himna tekst

Svečani program počeo je na glinskom Trgu bana Josipa Jelačića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja „Suza“ posvećenog poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

Zajednički vijenac položile su obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata : Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Sisačko-moslavačke županije, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Sisačko-moslavačke županije , Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije SMŽ – Ogranak Glina, Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata – Podružnica Glina, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Glina.

Nakon toga, zajednički vijenac predsjednice Republike i predsjednika Vlade položili su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH , general pukovnik Drago Matanović.

vijenci tekst

Vijence su položili i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem te Grada Gline, predvođeno gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem.

Paljenjem svijeća, počast su odala i brojna druga izaslanstva. U ime Grada Petrinje svijeću je zapalila zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.

Nakon odavanja počasti poginulima, hrvatska predsjednica simboličnim je presijecanjem vrpce otvorila obližnje crkvište u ratu porušene crkve sv. Ivana Nepomuka koje je uz potporu Ministarstva kulture uređeno kao spomen obilježje.

crkvište tekst

Crkvište je blagoslovio glinski župnik, vlč. Ivica Mađer koji je predvodio zajedničku molitvu.

crkvište svi tekst

U glinskom parku, mogla se razgledati izložba fotografija iz Domovinskog rata.

Sudionici obilježavanja obljetnice, nakon toga su se zaputili u Gornji Viduševac, do mjesta gdje je 8. kolovoza 1995. godine, srpski zapovjednik Čedomir Bulat, hrvatskom generalu Petru Stipetiću  podnio prijavak, čestitao na pobjedi i potpisao predaju 21. kordunskog korpusa. Na taj povijesni trenutak, koji je uz vijorenje barjaka na kninskoj tvrđavi, jedan od najupečatljivijih simbola Vojno- redarstvene akcije „Oluja“, u Gornjem Viduševcu, kod tenka, podsjetio je brigadni general Vlado Hodalj i sam sudionik ovih događaja.

hodalj tekst

„Snage Vojnog područja Zagreb, provodeći operacija Oluja su od 4.do 8. kolovoza 1995. godine oslobodile veći dio Banovine, uključujući gradove  Hrvatsku Kostajnicu, Petrinju i Glinu. Snage 2. gardijske brigade presjekle su komunikaciju Glina – Dvor na Uni. Glavnina snaga Zbornog područja bila je u to vrijeme angažirana na kontroli oslobođenog prostora, a manji dio snaga izvodio je borbena djelovanja oko Dvora sa zaostalim snagama 39. banijskog korpusa. Istodobno, snage Zbornog područja Karlovac potisnule su snage 21. korpusa iz okolice Karlovca na prostor Vojnića, Gvozda i Topuskog. Posebno interesantno je opisati situaciju u gradu Glini i oko njega. Šestog kolovoza navečer snage Domobranske pukovnije Glina ulaze u grad. Tu se na periferiji Gline sukobljavaju sa zaostalim snagama 39. korpusa i prethodnicom 21. korpusa. Odlučnim djelovanjem odbacuju sve te snage iz Gline, a snage 21. korpusa prema ovom mjestu Brionima. Time je Glina oslobođena i stavljena pod kontrolu naših snaga“, ispričao je Hodalj.

„Sedmog kolovoza oko Gline traje prividno primirje. Predstavnici 21. korpusa preko snaga UNPROFPOR-a šalju neuvjerljive poruke o mogućoj predaji. Suočen s takvim razvojem događaja, general Stipetić, zapovjednik Sektora Sjever zapovijeda da se snagama 102. brigade Hrvatske vojske, 153. brigade Hrvatske vojske, 20. domobranske pukovnije i raspoloživim policijskim snagama 8. kolovoza ujutro izvrši operativno poluokruženje 21. korpusa u gotovosti za napad i njegovo razbijanje. Te zadaće naše snage dopodne 8.kolovoza i provode. Tada negdje oko 13 sati, general Stipetić prenosi zapovjed predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana da je 21. korpus spreman na predaju i da se prekine daljnji operativi razvitak naših snaga“, podsjetio je Hodalj.

brioni tekst

„U kakvoj se situaciji u podne 8. kolovoza našao 21. korpus i zašto se predao? Bio je okružen i imao je samo dvije mogućnosti – predati se ili biti razbijen i uništen. Zato oni biraju predaju. Sam čin početka predaje proveo se na dva mjesta. Osmog kolovoza u 19 sati u sjedištu Ukrajinskog bataljuna u selu Jukinac i 9. kolovoza u 7 sati ovdje u Gornjem Viduševcu. Na sastanku u Jukincu, uz prisustvo međunarodnih predstavnika, predstavnici 21. korpusa, na čelu s pukovnikom Čedom Bulatom čestitaju Hrvatskoj vojsci na pobjedi i nude predaju svih svojih snaga s kojima se, po njihovom, nalazi i oko 30 tisuća civila. Izaslanstvo Hrvatske vojske predvodili su general Petar Stipetić, brigadir Vlado Hodalj, sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, saborski zastupnik Josip Brajković, poručnik Miroslav Vidović, predstavnici Policije Zagreb i načelnik Policijske uprave Glina“, rekao je brigadni general Vlado Hodalj.

Tijekom sastanka, kazao je,  pregovaralo se o načinu i mjestima predaje i prijema oružja i ostale vojne opreme kao i o putevima i načinu prolaska vojske i civila koji se kreću s njom.

tenk brioni

„Treba naglasiti da je tom prilikom general Stipetić u više navrata prenosio prisutnima poruku predsjednika Tuđmana da se civili uz jamstvo sigurnosti vrate u svoje domove. Predstavnici 21. korpusa izjavili su da oni ne mogu spriječiti ničiji odlazak. Poseban problem u pregovorima pojavljuje se u odnosu na pravac povlačenja vojske i civila. Oni traže da to bude putem Glina- Dvor ili  Glina- Petrinja- Hrvatska Kostajnica. Zbog borbenih djelovanja u tim područjima ne uvažavaju se njihovi zahtjevi i nudi im se jedini mogući pravac : Glina- Petrinja- Sisak – autoput- Srbija. Ujutro 9. kolovoza , na ovom prostoru, na haubi jednog automobila, službeni predstavnici obiju strana potpisuju zapisnik koji sadrži odredbe dogovorene prethodne večeri u Jukincu. To je ona čuvena scena koja se objavljuje u medijima. Nakon toga uslijedila je predaja naoružanja, a potom evakuacija vojske i civila koju su provodile snage MUP-a i snage Vojne policije pod zapovjedništvom generala Laušića“.

Hodalj je naglasio kako su postupak primopredaje, Hrvatska vojska, snage Vojne policije, MUP-a i civilne vlasti Gline, Petrinje i Siska provele na krajnje korektan, dostojanstven i human način u skladu s međunarodnim konvencijama.

Predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović u Viduševcu je rekla:

„Ovo je doista izniman datum koji označava završetak Domovinskog rata, zapravo mirni završetak. Bila je i razborita odluka vodstva 21. korpusa da se predaju, čime su spriječene daljnje žrtve. Na današnji dan prije 22 godine zaokružili smo vojne operacije koje su dale biljeg i utvrdile hrvatsku samostalnost i neovisnost“.

Program obljetnice u Glini nastavljen je na Sportsko – rekreacijskom centru Banovac uz svečano postrojavanje postrojbi iz Domovinskog rata te izložbu vojne opreme i naoružanja.

banovac tekst

Sudionicima obljetnice uvodno su se obratili domaćini svečanosti – glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je rekao:

„Ovo je najveća pobjeda hrvatskog naroda. Ovo su dani ponosa i slave. Ovih dana Hrvatska slavi – od Jasenovca do Knina, od Hrvatske Dubice, Hrvatske Kostajnice, Dvora, Petrinje, preko Gline do Topuskog i Slunja. Slavi veliku pobjedu i zajedništvo. Hrvatska proslavlja povratak u svoj ustavno – pravi poredak 10.400 četvorih kilometara okupiranog teritorija u čijem je oslobađanju sudjelovalo 200 tisuća hrvatskih kćeri i sinova.

postrojbe profil tekst

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, zamjenik načelnik Glavnog stožera Oružnih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Drago Matanović posebno je pozdravio sudionike Vojno redarstvene operacije Oluja te istaknuo:

“S ponosom možemo reći da je Oluja čista kao suza i da je jedan od temelja moderne hrvatske države, a kao politički opravdanu, etički čistu i vojnički briljantno izvedenu oslobodilačku operaciju i naši je saveznici izučavaju na vojnim školama. Danas operacija Oluja predstavlja bitku svih bitaka, pobjedu svih pobjeda u povijesti hrvatskog naroda, ona je simbol vojničkog uspjeha i junaštva – kruna svih naših pobjeda”.

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar branitelja Tomo Medved je u svom obraćanju rekao kako je dobrom organizacijom oslobodilačkih akcija neprijateljska vojska bila prisiljena na bezuvjetnu predaju, te kako mlade generacije danas moraju znati kako je stvorena Hrvatska.

Posebno je naglasio kako Ministarstvo hrvatskih branitelja uz potporu Vlade, upravo usvojenim prijedlogom Zakona rješava najvažnija pitanja hrvatskih branitelja.
postrojbe tekst 2

Na kraju, nazočnima se obratila i pokroviteljica svečanosti, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, vrhovna zapovjednica OS RH.
„Osobita mi je čast biti pokroviteljicom obilježavanja jednog od najznamenitijih događaja u Domovinskom ratu. Na ovom povijesnom mjestu na kojemu je 8. kolovoza 1995. godine predajom 21. kordunskog korpusa vojske tzv. RSK Hrvatskoj vojsci na simboličan način stavljena točka na „i“ Vojno – redarstvene operacije „Oluja“ i Domovinskog rata. Spomenom na ovaj veliki dan iz Domovinskog rata izražavamo ponos i radost zbog vojne pobjede i oslobađanja Domovine. Ono što pri tom osjećamo, nije tašti trijumfalizam“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović te dodala:

kolinda tekst

„Isto je tako potrebno istaknuti kako je ovaj povijesni čin jedno od najizrazitijih svjedočanstava istine koje sam na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja izrekla u Kninu: hrvatski narod nije želio rat niti se veseli ičijem stradanju. Od početka obrane i oslobađanja zemlje stav je hrvatskoga državnog vodstva na čelu s predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom bio jasan – osloboditi svaki pedalj hrvatske zemlje, uz što manje hrvatskih, ali i srpskih žrtava. Izraz te politike bio je i ovaj događaj kao što je zatim bila i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, provedena uz brojne političke koncesije, samo da bi se spriječila nova razaranja i smrti“, rekla je predsjednica još jednom podsjetivši kako se rat vodio na tlu Hrvatske koja bila napadnuta.

„Glina, koja u svojoj povijesti bilježi mnoge važne, često nažalost i tragične događaje, ali isto tako i mnoge znamenite ljude, može se ponositi i ovim događajem kao časnim završetkom duge povijesne borbe hrvatskog naroda za slobodu i državnu neovisnost“, zaključila je predsjednica.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.