U godini svoje 10. obljetnice ansambl Camerata Garestin nastupio u Petrinji U godini svoje 10. obljetnice ansambl Camerata Garestin nastupio u Petrinji
PETRINJA – U Maloj dvorani Hrvatskog doma ove subote koncert je održao ansambl Camerata Garestin. Ovaj ansambl koji okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne... U godini svoje 10. obljetnice ansambl Camerata Garestin nastupio u Petrinji

PETRINJA – U Maloj dvorani Hrvatskog doma ove subote koncert je održao ansambl Camerata Garestin. Ovaj ansambl koji okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače – sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa, koji nam je o ansamblu rekao:

„Naš ansambl ove godine slavi 10 godina postojanja i ove godine imat ćemo svoj obljetnički koncert u rujnu u Varaždinu na Baroknim večerima. Bavimo se manje-više starom glazbom te glazbom renesanse, ranog baroka, zrelog baroka i razdoblja koja su došla nakon baroka. To je rokoko, galantni stil i nešto malo u smislu klasičnog stila“.

Ansambl je ostvario niz zapaženih nastupa, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

„Mi smo nastupali diljem naše zemlje. Jako puno mjesta i gradova smo obišli. Mi smo vezani i svojim osnutkom uz Varaždinske barokne večeri i uz grad Varaždin. Zovemo se Camerata Garestin. Garestin je srednjovjekovni naziv grada Varaždina. Nastupali smo i izvan naše zemlje, u zemljama koje su nama kulturološki bliske. Nastupali smo u Nizozemskoj, Slovačkoj, Njemačkoj. Mogu svakako izdvojiti jedan značajan nastup u glasovitoj bečkoj Hofburgkapelle. Ove godine imamo u planu nastupati i u Stockholmu“, rekao je Has koji je otkrio i što su pripremili za koncert u Petrinji.

„Pripremili smo baroknu i renesansnu glazbu. Dakle, njemačke arije – tako se zove Händelova zbirka 9 njemačkih arija – mi ih izvodimo četiri u programu. Tu su i dva hrvatska autora. Tomaso Cecchini  koji je bio italo-hrvatski autor i jako je puno djelovao u Hrvatskoj. To su vokalno – instrumentalna i instrumentalna djela- dvije Cecchinijeve sonate. Ja još izvodim jednu frotolu našeg hrvatskog skladatelja Andrije Motovunjanina koji je „najstariji“ u programu. On je rođen u drugoj polovici 15. stoljeća, dakle to je renesansa.

U Petrinji, ansambl Camerata Garestin nastupio je u sastavu : Ivana Lazar, sopran, Silvio Richter, violina, Krešimir Lazar, violončelo i Krešimir Has, čembalo.

Kod petrinjske publike pomalo zaboravljena navika odlaženja na koncerte, nešto je što se treba njegovati već od malih nogu, a najmlađe posjetiteljice ovog koncerta – Magdalena i Leona na kraju su sopranisticu Ivanu Lazar nagradile crvenim ružama.

Koncert je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.