Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
graberjenaslov

U Graberju proslavljen Dan sela i blagdan sv. Ivana Krstitelja – ove godine bez folklornih „Ivanjskih susreta“

GRABERJE – Vjerni svojoj tradiciji, mještani Graberja i ove su godine proslavili Dan svog mjesta i blagdan njegova zaštitnika – Svetog Ivana Krstitelja.

Proslava „Ivanja“, kako Graberčani zovu ovaj dan, započela je misom ispred Mjesnog doma „Hrvatske seljačke sloge“. Zbog bolesti domaćeg župnika, don Paška Glasnovića, misno slavlje ove je godine predvodio kapelan Hrvoje Zovko iz petrinjske župe sv. Lovre.  U propovijedi, kapelan je podsjetio kako se rođenje sv. Ivana Krstitelja u kalendaru Rimokatoličke crkve slavi kao svetkovina 24. lipnja, a mučeništvo, ponekad zvano i „Glavosjek sv. Ivana Krstitelja“, kao spomendan 29. kolovoza.

Tradicionalni folklorni „Ivanjski susreti“ koji su se prethodnih 13 godina održavali u Graberju, ove godine su izostali. Zašto nisu održani, objasnio je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Graberje, Tihomir Bunjan.

„Ove godine nije bilo tradicionalne smotre folklora u sklopu proslave Dana našeg sela i Ivanjskih susreta koje smo inače redovito održavali, zato što smo nedavno imali nekoliko tragedija unutar naše zajednice. Naime, u kratko vrijeme zauvijek nas je napustilo nekoliko mlađih sumještana. Jednostavno, iz poštovanja prema tim ljudima i njihovim obiteljima, a mi smo svi ovdje jedna „velika obitelj“, odlučili smo da to ove godine bude skromno. Ne u smislu da se ne veselimo, jer kako sam rekao i u svom pozdravu mještanima i gostima – mi ovdje i kad se rađamo i kad umiremo – pjevamo. Takva smo zajednica. Ipak, iz poštovanja, ove godine nismo imali taj folklorni dio, ali smo pozvali predstavnike prijateljskih kulturno-umjetničkih društava da nam uveličaju Dan sela svojim dolaskom na jedno prigodno druženje.“

Pozdravljajući mještane i goste okupljene u Domu „Hrvatske seljačke sloge“ Graberje, Bunjan je podsjetio kako je u ovom mjestu napravljeno puno toga važnog za funkcioniranje života u selu: „Mi smo imali puno važnih projekata. Imali smo izgradnju ceste. Kad smo preuzeli odgovornost za vođenje Mjesnog odbora, izgradili smo i ostatak te ceste. Kompletno smo opremili naš Dom. Sada smo nabavili i 10 garnitura stolova, koje više nikad ne moramo od nikog posuđivati. Znači, imamo Dom kakav nema okolica. Imamo vodu, imamo struju, imamo sve uvjete života“. Trenutno Graberčani u svom mjestu uređuju i nogometno igralište.

„Da zaokružimo priču, trebalo nam je u mjestu jedno nogometno igralište za našu djecu, a i za nas. Projekt smo napravili, pribavili  dokumentaciju i već smo ga sami krenuli izgrađivati. Napravili smo zemljane radove, a potporu smo dobili i od Grada i gradonačelnika koji nas je, kao i svake godine pitao što nam treba, što nam je bitno. Naišli smo dakle na odobravanje i potporu da nam pomognu u financijskom smislu, jer mi nismo u mogućnosti to izgraditi sami – da nam dovedu stroj, doniraju zaštitnu mrežu – golove imamo i da nam doniraju nešto boje, tako da stvarno zaokružimo život u našem selu,  da imamo sve na jednom mjestu. Cilj nam je da radimo, gradimo i razvijamo naše selo, prvenstveno zbog naše djece“, rekao je Bunjan.

Dan sela i blagdan njihova zaštitnika, mještanima Graberja čestitali su i njihovi gosti. Doktor Miroslav Petračić, predsjednik GO HSS-a Petrinja, prisjetio se nekih ranijih godina i susreta s mještanima Graberja.

„Znali smo tada, a znamo i sada što našim selima treba. Možda bi bilo dobro da su svake godine neki izbori, jer bismo tada puno toga gradili i puno toga otvarali. Ja vam želim sretan Dan sela i da sretno i dalje živite u svom lijepom Graberju“.

Čestitao im je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović: „Drage Graberčanke i Graberčani, želim vam da ovaj dan provedete u blagostanju, miru i ljubavi, a prije svega u zajedništvu. Od srca vam čestitam Dan vašeg sela i blagdan vašeg zaštitnika sv. Ivana Krstitelja. Kad dođem u Graberje, onda sam prije svega ponosan na sve ono što smo napravili. Znamo za sve vaše „uspone“ i „padove“, sve ono što ste u Domovinskom ratu preživjeli, kako ste se „dizali“ i kako ste u svemu tome imali hrabrosti i odvažnosti, ali prije svega ponosa koji nosite u sebi sa željom da sačuvate svoju tradiciju, kulturu i običaje, kroz udruge i kroz prijatelje vatrogasce. Svi vi ste ustvari jedan veliki, veliki partner Grada Petrinje. Dobra je svaka ona politika koja u ovakva mjesta može doći i s vodom i s cestom i s igralištem i s vatrogasnim spremištem. To su dobre poveznice i mislim da treba graditi dobre odnose. Svi mi koji vodimo politiku moramo imati prije svega odgovornost prema ljudima. Uz poštovanje i sjećanje prema svima onima kojih više nema, zajedničkim radom trebamo ići prema boljem sutra“, rekao je između ostalog Dumbović.

Inače, uz pomoć Grada Petrinje, Mjesni odbor Graberje ove je godine, kao mali dar sumještanima za Ivanje, tiskao majice s logom „Graberje u srcu“. Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Graberje, Tihomir Bunjan kaže kako su logo osmislili u pet minuta.

„Ovo je našim mještanima za uspomenu, da se, kad nekud odu, sjete svog sela, svog zavičaja, da se sjete odakle su, gdje su rođeni, gdje su živjeli i gdje ćemo na kraju svi završiti“, kazao je Bunjan.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X