U Hrvatskoj Kostajnici proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava U Hrvatskoj Kostajnici proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava
HRVATSKA KOSTAJNICA – Izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je sinoć u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaje Une je u 6 sati ujutro na 461 centimetar... U Hrvatskoj Kostajnici proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava

HRVATSKA KOSTAJNICA – Izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je sinoć u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaje Une je u 6 sati ujutro na 461 centimetar te je pred stanovnicima i svim službama bila još jedna besana noć. Tijekom cijele noći učvršćivani su zečji nasipi i box barijere. Najkritičnije je u Ulici Nine Marakovića gdje je voda ušla u neka dvorišta i do pragova kuća.

Srećom, tijekom jutra vodostaj je ostao nepromijenjen, no nove oborine mogle bi zadati nove poteškoće stanovnicima Hrvatske Kostajnice. Jučer je održana još jedan sastanak Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u kostajničkom Vatrogasnom domu na kojem su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

„Dopustite prije svega da se zahvalim svima ovdje, Stožer, gospodinu Rosavcu, ali isto tako i timovima Hrvatskih voda, HGSS-u, HZJZ, HV-u koja je cijelo vrijeme u stanju pripravnosti. Za razliku od prethodnih godina implementacijom box barijera s kojima smo krenuli prošle godine učinili smo da grad Hrvatska Kostajnica, odnosno prije svega kuće u Hrvatskoj Kostajnici za razliku od prethodnih godina nisu dovedene u pitanje, odnosno da su obranjene“, rekao je ministar Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je poručio kako je stanje pod kontrolom. „Svi sve svjesni i poznate informaciju da je više od stotinu milimetara kiše palo u protekla 24 sata, negdje i više, što je prijetnja posebice u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske. Sve službe su odradile svoj posao i Hrvatske vode se zahvaljuju kako vatrogastvu, stožerima, HGSS-u i svim građanima koji su pomogli da smo na pragu rekao bih uspjeha. Ali nama su sljedeća dva dana  iznimno teška“, rekao je Đuroković.

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec, načelnik Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije veći dio jučerašnjeg dana proveli su u Hrvatskoj Kostajnici. Zbog velikih količina oborina voda iz kostajničkog vodovoda je još uvijek zamućena, pa su iz gradskog Komunalca upozorili mještane grada Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Donji Kukuruzari, koji su priključeni na izvor Pašina vrela, da i nadalje prokuhavaju vodu.

FOTO : SMŽ

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.