Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
mokrice23012021

U Mokricama puno kuća sa žutom naljepnicom, osam kuća za sada ima crvenu naljepnicu

MOKRICE – Mjesec dana nakon razornog potresa koji je pogodio naše područje, štete se i dalje zbrajaju. Tomislav Mitar, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Mokrice nam otkriva kako statičari nisu još pregledali sve kuće.

„Kod nas je 30-tak kuća dobilo zelenu naljepnicu, nisu jako stradale. Imamo puno kuća sa žutim naljepnicama i imamo za sada osam kuća sa crvenim naljepnicama. Baš danas su nam stigli statičari ponovno, pa sam ih uputio u mjesta. Inače naš Mjesni odbor ima četiri sela, Gornje, Srednje i Donje Mokrice te Međurače. Oni će obići veći dio toga što nisu obišli, pa ćemo vidjeti pravo stanje situacije“, rekao nam je Mitar.

Ističe kako na području ova četiri sela imaju 110 obiteljskih kuća u kojima živi 168 stanovnika. „Nitko nije otišao iz našeg Mjesnog odbora, nitko nije napustio svoje domove. Mi smo osigurali u 95 posto slučajeva privatnim donacijama, kontejner i kamp kućice i zbrinuli smo sve ljude iz razloga što jednostavno i zelene kuće u kojima bi se moglo živjeti, moramo razumjeti ljude da se boje jer još uvijek tlo podrhtava i trese. Drugi problem sa zelenim kućama su dimnjaci. U našem mjesnom odboru nema niti jednog cijelog dimnjaka, mi smo ih sve srušili do prve deke i nemamo mogućnost grijanja na taj način. Čekamo sada odgovor Grada. Mi smo tamo pokrenuli sa Gradom, sa gospodinom Dumbovićem, obnovu dimnjaka na zelenim kućama. Tražili smo inox dimnjake jer više nema smisla zidati dimnjake jer su nam oni napravili na tim zelenim kućama najveću štetu“, dodaje Mitar.

Zahvalio se svim ljudima dobre volje koji su im pomogli odmah u prvim danima nakon potresa. „Mi smo od prvog dana osposobili naš centar u Srednjim Mokricama, Mjesni dom gdje smo uz pomoć privatnih donacija, iz Austrije posebno, jučer smo imali iz Mađarske veliku donaciju i iz cijele Hrvatske. Mi smo opskrbljeni sa hranom, odjećom, pitkom vodom. Nama od toga ništa ne nedostaje. Imam dobru suradnju s Crvenim križem Petrinja, gdje jednostavno njih kada nazovem, oni mi dostave, ako mi nešto nedostaje od hrane i pitke vode, oni dostave. Za sada je tako. Mi smo počeli sada od jučer praktički popise dostavljati privatnim ljudima koji su nam se javljali da nam žele donirati građevinski materijal kako bi mogli krenuti u neku ozbiljniju situaciju tih zelenih kuća kada bi se ljudi mogli vratiti u njih kada nam se riješe dimnjaci, još uvijek čekamo Grad da nam sanira dimnjake. Kada će to biti još uvijek nemamo točnu informaciju“, istaknuo je Mitar.

Na samom kraju ističe kako njihov Mjesni dom nije znatno oštećen te se može koristiti, dok je i njihova kapelica u redu te nije doživjela nikakva oštećenja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X