U Nebojanu proslavljen nebeski zaštitnik sv. Josip Radnik U Nebojanu proslavljen nebeski zaštitnik sv. Josip Radnik
NEBOJAN –U Nebojanu je povodom blagdana sv. Josipa Radnika tradicionalno proslavljen dan nebeskog zaštitnika ovog petrinjskog naselja. Počelo je svetom misom koju je u... U Nebojanu proslavljen nebeski zaštitnik sv. Josip Radnik

NEBOJAN –U Nebojanu je povodom blagdana sv. Josipa Radnika tradicionalno proslavljen dan nebeskog zaštitnika ovog petrinjskog naselja.

Počelo je svetom misom koju je u istoimenoj kapeli predvodio župnik don Paško Glasnović, a nastavljeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstava Grada Petrinje, Mjesnog odbora Nebojan-Dumače, udruga i političkih stranaka kod središnjeg križa na mjesnom groblju i kod spomenika iz NOB-a u središtu naselja, te je sve okončano zajedničkim druženjem.

„Prvi svibnja, sv.Josip Radnik, zaštitnik je naše kapelice i tako smo odlučili da bude i dan našeg naselja.  Što se života u Nebojanu tiče, oni koji su donekle situirani mogu lijepo živjeti, međutim ima i onih koji to nisu uspjeli. Nažalost, ima i mnogo praznih kuća, a nekada je Nebojan brojao oko 600 stanovnika, ali sada nažalost ih ima i tri puta manje, odnosno oko 180. U Nebojanu postoji i Dobrovoljno vatrogasno društvo u kojem sam ujedno i tajnik tako da svi dobro surađujemo, a nedavno je sagrađeno i vatrogasno spremište. Od onoga što bi još trebalo napraviti je krov na kapelici budući je sadašnji počeo prokišnjavati.“ – kazao je o proslavi i daljnjim planovima Josip Aberlić, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Nebojan-Dumače.

U ime Grada Petrinje na proslavi je, uz svoje suradnike, bio i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović, koji je naglasio kako je sv.Josip Radnik upravo zaštitnik koji bdije na današnji dan kada se slavi i praznik rada, te je nastavio: „Mislim da je, prije svega, dobro da se nađemo svi zajedno i ovdje podsjetimo kroz jedno druženje kako zajednica treba voditi brigu o ovom prostoru kao što je Nebojan koji je u Domovinskom ratu dao puno toga i gdje su hrabri hrvatski branitelji pokazali kako se brani domovina. Tu se stvarala domovina i danas kod križa i kod spomenika imamo slučaj u kojem se, uz određeni pijetet, zajednički želimo pokloniti i pomoliti i dati na neki način poruku da je kroz povijest ovaj prostor imao uspone i padove.“

Dalje je naznačio: „Kroz ovaj prostor su prolazile civilizacije, kroz ovaj prostor su prolazili silni ratovi i uvijek su ostali ožiljci, spomenici, križevi, nešto čemu se moramo pokloniti, odati pijetet i imati određeno poštovanje prema svima onima kojih nema, jer za njima je na kraju i majka plakala, znači svaka žrtva je imala svoju obitelj i mi svi na svim žrtvama moramo graditi snažnu poruku da se prema povijesti treba lagano okrenuti, međutim ako budemo imali glavu okrenutu prema nazad, nećemo vidjeti naprijed.“

Podsjetio je i kako u ovakvim mjestima treba pokazati što su to dobre politike, odnosno one koje će brinuti i o infrastrukturi, te je istaknuo kako je do sada na tom području vođena briga o asfaltiranju, vodovodu, odvodnji, a nedavno je izgrađeno i vatrogasno spremište. Također, na tom području svoje sigurne domove dobili su i Hrvati s Kosova u novoizgrađenom naselju Dumače i koji postaju sastavni dio tamošnjeg života.

 

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.