U Petrinji gostovali „Operni suveniri” U Petrinji gostovali „Operni suveniri”
PETRINJA –  „Operni suveniri“ naziv je koncerta koji je ovog ponedjeljka u Maloj dvorani POU Hrvatski dom Petrinja izveo istoimeni glazbeni trio. Trio „Operni... U Petrinji gostovali „Operni suveniri”

PETRINJA –  „Operni suveniri“ naziv je koncerta koji je ovog ponedjeljka u Maloj dvorani POU Hrvatski dom Petrinja izveo istoimeni glazbeni trio.

Trio „Operni suveniri“ čine flautistica Renata Penezić, oboist Branko Mihanović i pijanist Mario Čopor.

Renata Penezić studij flaute je završila u Ljubljani u klasi profesora Fedje Rupela. Magistrirala je u Koelnu u klasi profesora Andrasa Adorjana. Djeluje kao prva flautistica u orkestru Zagrebačke filharmonije i kao honorarni izvanredni profesor Muzičke akademije u Zagrebu.

Oboist Branko Mihanović diplomirao je u Freiburgu u klasi profesora Heinza Holligera. Djeluje kao izvanredni profesor za obou na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ravnatelj je opere HNK u Zagrebu.

Pijanist Mario Čopor diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na čijem pjevačkom odjelu danas radi kao korepetitor.

Kako je počela njihova suradnja, otkrio nam je Branko Mihanović:

„Jako davno smo se kolegica Renata i ja dogovorili da bismo mogli nešto zajedno svirati. Mi smo inače zajedno radili u Zagrebačkoj filharmoniji i s kolegom Marijom Čoporom smo napravili trio „Operni suveniri“ koji izvodi samo glazbu 19. stoljeća posvećenu flauti i oboi, ali na parafraze opernih melodija i arija“.

Na programu ovog Ansambla operne su parafraze na teme iz francuskih i talijanskih opera Verdija i Bizeta iz pera najslavnijih virtuoza flaute i oboe 19. stoljeća poput Demerssemana, Dopplera, Lovreglia i drugih.

„To su zapravo skladbe poznatih oboista i flautista iz 19. stoljeća koji su, u nedostatku komunikacije s publikom – tada nije bilo radija i televizije – po salonima svirali glazbu koja se slušala u operi, ali obrađenu za flautu, obou i klavir. Mi na koncertima sviramo upravo takvu vrstu glazbe. Primjerice, večeras ćemo izvesti najpoznatije melodije iz opere „Carmen“, potom iz opere „Krabuljni ples“, ali jako virtuozno obrađene,  jer su to zaista bili vrsni virtuozi svojih instrumenata u to vrijeme. Tako da je program jako lijep za slušanje, ali težak za izvođenje“, rekao je Mihanović.

Šteta je što u Petrinji, gradu koji se inače voli zvati „gradom glazbe“, odaziv publike nije bio veći, jer vrsni su glazbenici svojim muziciranjem uspješno dočarali atmosferu građanskih salona 19. stoljeća u kojima sa takva glazba izvodila.

Koncert je održan uz potporu Ministarstva kulture RH.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.