Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
dandrzavnostipetrinja30052020

U Petrinji proslavljen Dan državnosti Republike Hrvatske

PETRINJA – Nakon tradicionalne Budnice Gradske limene glazbe Petrinja, proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Petrinji, u organizaciji Grada Petrinje, nastavljena je paljenjem svijeća i polaganjem zajedničkog vijenca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Sveti Benedikt, a prigodnu molitvu predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

U Župnoj crkvi Svetog Lovre služena je Misa za Domovinu koju je predvodio preč. Josip Samaržija, župnik Župe Svetog Lovre u Petrinji u zajedništvu s trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem. Proslava je potom, uz Tamburaški sastav „Presto“, nastavljena na Gradskom kupalištu u Petrinji gdje je Grad Petrinja za sve sugrađane pripremio više od 300 porcija graha i gulaša.

Svima okupljenima Dan državnosti čestitao je petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović. „Danas je dan ponosa, sreće i zadovoljstva i svega onoga što Hrvatska treba imati. Danas sam ovdje da vas pozdravim, da vam čestitam Dan državnosti u svoje osobno ime, u ime svoje zamjenice, predsjednika i dopredsjednika Gradskog vijeća i svih iz gradske uprave, s iskrenom željom i vjerom da svi datumi koje smo do sada pamtili, a obično pamtimo mnoge rođendane, pamtimo kada je Božić, Dan grada, Sveti Jakov, kada je Uskrs, međutim kod hrvatskog čovjek nešto se pomiješalo i taj Dan državnosti nikada nije dobio svoj dan kojeg bi mogli obilježiti s ponosom i kojeg bi mogli obilježiti s onim što danas trebamo iskreno reći, danas ovdje među nama su obitelji poginulih hrvatskih branitelja, danas ovdje među nama su obitelji nestalih, obitelji civilnih žrtava, danas su ovdje hrvatski branitelji, danas su ovdje udruge proistekle iz Domovinskog rata i normalno je da postavljamo pitanje, što je to danas naša Domovina“, rekao je Dumbović.

Ističe kako petrinjski branitelji i građani Petrinje nisu mogli dati više kod stvaranja Hrvatske, nego što su dali. „Naravno da se postavlja pitanje što mi danas očekujemo od Domovine, koju prije svega želimo kroz Dan državnosti obilježiti posebnim pijetetom prema ljudima koji su se utkali u temelje domovine Hrvatske. I kada danas vidim ovdje obitelji, mnoge stvari znamo u 30 godina državnosti su se među nama devastirale i nikako da zabilježimo taj dan i kažemo 30. svibnja je taj kojeg ćemo slaviti. Neka ovaj današnji dan, ovaj prekrasni dnevni boravak Petrinje, prekrasni ambijent našeg Kupališta, Petrinjčica i Kupa budu nešto što ovdje mora dati poruku, poruku ljubavi i odgovornosti prema prostoru kojeg imamo, a to je naš grad“, ističe Dumbović.

Izrazio je želju da nas u budućnosti država više vidi, da ima više osjećaja za žrtve koje su stvarale državu. „Taj osjećaj se polagano gubi, ali mislim da ga trebamo vraćati kroz Dan državnosti. Moramo imati više zastava, moramo se više družiti i naravno da se sada možemo izvlačiti na razne elemente u životu koji su nas dočekali. Možemo se izvlačiti i na COVID-19. Imali smo tu mnoge ljude koji su dali dio sebe, upravo u toj jednoj strašnoj pandemiji  koja nas je zadesila. Ta okupljanja su nam došla u zadnji tren da se relaksiramo i da pokažemo kako i na koji način obilježiti Dan državnosti. Želim vam da današnji dan sprovedete prije svega u sjećanjima i da nikada ne zaboravimo poginule hrvatske branitelje, nestale, da nikada ne zaboravimo sve civilne žrtve i sve koji su dali sve od sebe. To su hrvatski branitelji imali. Da nije bilo hrvatskih branitelja, ne bi bilo Domovine. Tu im moramo reći hvala. Neka vam hrvatski branitelji, svi koji su stvarali temelje domovine Hrvatske za Dan državnosti budu vječita inspiracija, ne samo da damo poruku budućim generacijama, nego da svi skupa budemo bolji ljudi, da postoji već jednom taj dan među Hrvatima, da imamo svoj dan, da ništa ne ispolitiziramo nego ga proslavimo kako zaslužujemo kroz mnoga stoljeća što imamo svoju Domovinu“, zaključio je Dumbović.

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Petrinji bit će nastavljena i u večernjim satima na Gradskom kupalištu kada će od 19 sati nastupiti Beata bend. Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Gradu Petrinji organizira se na Gradskom kupalištu uz sve epidemiološke mjere koje su propisane od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X