Share on facebook
Share on twitter
playattentiongore

U petrinjskom Savjetovalištu predstavljen program Play Attention

PETRINJA – U petrinjskom Savjetovalištu za djecu, adolescente i obitelj prezentiran je rad Play Attentiona. Riječ je o uređaju kojeg je nabavilo Društvo Naša djeca Sisak u sklopu njihovog projekta kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Kako nam je istaknula Dora Petrac, koordinatorica aktivnosti u Društvu Naša djeca Sisak, uz našu županiju, ovaj program je nabavljen i koristi se u još tri županije u Hrvatskoj.

„Društvo Naša djeca Sisak je u sklopu projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja u programu Prevencija nasilja nad djecom, nabavila uređaj naziva Play Attention koji pomaže u postojećem terapijskom liječenju djece. Ovaj projekt se provodi u tri županije, Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj županiji. Na području Sisačko-moslavačke županije provodi se u pet ustanova. Projekt je besplatan za sve korisnike ovog projekta. Također, voditelj je položio potrebnu edukaciju i morali su proći edukaciju kako bi se dijete moglo pratiti prilikom korištenja ovog programa“, istaknula je Petrac.

Ujedno nam je pojasnila čemu navedeni program Play Attention služi. „Služi za povećanje koncentracije i fokusa djece, pomaže djeci s poremećajem u ponašanju, sa ADHD-om, ali ne samo ADHD-om već i kod drugih poremećaja pažnje, kod nemogućnosti fokusiranja, kod problema sa učenjem, nasilnog ponašanja. Program vježba fokus djeteta da bude fokusiran. Ta igrica je napravljena tako da dijete svojom pažnjom i pogledom zapravo vodi igricu i tu se mjeri u postotcima razina pažnje djeteta pri određenim razinama u igrici i kroz par tretmana, 20 do 30 tretmana se vidi napredak djece pri pažnji“, kazala je Petrac.

Kako je istaknuo psiholog Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj, ovo je samo nastavak uspješne suradnje petrinjskog Savjetovališta i Društva Naša djeca Sisak te dodaje kako je i sam prošao edukaciju za korištenje navedenog Play Attention programa.

„Play Attention je ustvari jedna edufeedback, jedna vrlo moderna suvremena tehnologija koja spaja taj feedback kao jednu neurološku, znanstvenu sintagmu i edukativne znanosti, tako da je to tehnologija koja spaja edukativne, kognitivne, bihevioralne znanosti. Ono što je meni važno i što ćemo danas u prvom susretu napraviti, sa klijentima, sa djecom koja dolaze na tretman u Savjetovalište, ponuditi im ovu dodatnu uslugu, osobito za djecu koja imaju probleme sa usmjeravanjem, održavanjem pažnje i koncentracije“, kazao je Hadžić.

Dodaje kako je ovo jedna od terapijskih tehnika koja pomaže prilikom učenja, te da korištenje Play Attentiona odražava i na školski uspjeh. „Ova tehnologija Play Attentiona je izvrsna upravo u toj domeni i poboljšavanju ignoriranja ometajućih sadržaja, takozvanih distraktora koji su jedan od ključnih problema kod djece s ADHD-om i ADD-om, poremećajem nepažnje. Osim toga razvija i vještine pamćenja i ono što je važno kod djece sa ADHD-om i ADD-om, je vrlo često vještine završavanja zadataka su manjkave, ovo ih potiče na završavanje zadataka isto tako razvijaju vještine organiziranja“, dodaje Hadžić.

Na kraju ističe kako je ova usluga, koja se do sada pružala samo u Zagrebu, je iznimno skupa, a u petrinjskom Savjetovalištu sada se nudi besplatno tijekom ljetnih mjeseci i tijekom trajanja ovog projekta kojeg provodi Društvo Naša djeca Sisak. Izrazio je nadu kako će ova uspješna suradnja petrinjskog Savjetovališta i sisačkog Društva biti nastavljena i u budućnosti.

Play Attention je program koji sadrži razne igre, a koristi moždane valove koji pokreću igru. Sastoji se od pet igara čiji je cilj produljivanje pažnje, vizualno praćenje željenog objekta, proces diskriminacije između bitnih i nebitnih podražaja, te poboljšano kratkotrajno pamćenje. Ukoliko se igrač usredotoči na objekt na ekranu, tada samom svojom pažnjom igra računalnu igru. Ukoliko mu pažnja oslabi, objekt na ekranu se prestane pomicati u željenom smjeru, te igra prestaje. U tom trenutku igrač, ukoliko želi ponovno pokrenuti igru, mora se ponovno fokusirati na objekt.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X