U Ravniku uskoro odjel za palijativnu skrb U Ravniku uskoro odjel za palijativnu skrb
RAVNIK – U pratnji svojih suradnika, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić obišao je prostor Neuropsihijatrijske bolnice dr.Ivan Barbot Popovača u Ravniku gdje se uskoro planira... U Ravniku uskoro odjel za palijativnu skrb

RAVNIK – U pratnji svojih suradnika, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić obišao je prostor Neuropsihijatrijske bolnice dr.Ivan Barbot Popovača u Ravniku gdje se uskoro planira otvoriti odjel za palijativnu skrb. Kako je pojasnio Rajko Kolarić, projektna dokumentacija će biti gotova za mjesec dana, a procjenjuje se kako bi ukupni troškovi ovog projekta mogli ići i do 1,5 milijuna kuna.

„Objekt se sastoji od četiri bolesničke sobe u koje su smještene dva do tri korisnika, uz prateće sadržaje koje ti korisnici moraju imati. To su sanitarni čvorovi i kupaone za takve korisnike sa prostorijama za osiguranje privatnosti, adekvatnim dimenzioniranim dnevnim boravakom, priručnom kuhinjom, sobom za doktora i medicinsku sestru“, rekao je Kolarić.

ravniktekst

Ravnateljica ove bolnice dr.Marina Kovač je istaknula kako otvaranjem ovog odjela žele poboljšati kvalitetu njihovih usluga i pružiti neke nove sadržaje. „Ovdje govorimo o smještaju palijativnih bolesnika, osoba s Alzheimerovom bolešću ili demencijom. Ne zaboravimo da je naša županija četvrta po broju dementnih osoba upravo zato jer imamo veliki broj starijih ljudi. Trebamo ovakav smještaj, on je posebno važan i za same osobe koje će ovdje biti smještene kao i za njihove obitelji jer nije lako nositi se sa svim problemima koji se pojavljuju. Onoga trenutka kada netko postane dementan to su problemi koje ima on sam, koje ima njegova obitelj i vrlo je teško samim obiteljima bez podrške zajednice, se ponekad nositi s ovakvim problemima“, rekla je dr.Kovač.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je izrazio veliko zadovoljstvo po pitanju ovog projekta. „Ovo je samo jedan punkt koji ćemo u dogledno vrijeme urediti da bi 10-tak osoba moglo imati jedan od najkvalitetnijih smještaja. Kada smo razgovarali i vidjeli da prostor stoji prazan, apsolutno smo pokušali naći rješenje i nije trajalo nekoliko dana da smo nakon nekoliko sastanaka krenuli u izradu idejnog rješenja i već smo pronašli mogućnost i financiranja uređenja ovakvog objekta“, kazao je Žinić i između ostaloga dodao kako je velika potreba za palijativnom skrbi na području naše županije, o čemu će Županija također u budućnosti voditi brigu.

Komentari

Mario Gršić Direktor / Novinar / Voditelj

Svoj put na Petrinjskom radiju započinje kao student, a nakon pet godina dobiva priliku za zaposlenje. Osim što ga možete čuti u radijskom eteru, ponekad vidjeti i na novinarskom terenu, uređuje još glazbenu emisiju Slušaonica kao i emisiju o svakodnevnim životnim pričama I to je život. Od 2016.godine postaje direktor Petrinjskog radija.