U Sisku kod 35-godišnjaka pronađen arsenal oružja U Sisku kod 35-godišnjaka pronađen arsenal oružja
SISAK – U Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj održana je tiskovna konferencija u svezi pronalaska veće količine vatrenog oružja, dijelova za oružje i streljiva nakon obavljenog... U Sisku kod 35-godišnjaka pronađen arsenal oružja

SISAK – U Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj održana je tiskovna konferencija u svezi pronalaska veće količine vatrenog oružja, dijelova za oružje i streljiva nakon obavljenog kriminalističkog istraživanja nad 35-godišnjim T.P. iz Siska, hrvatskim državljaninom, kojega se sumnjiči da je počinio kazneno djelo Nedozvoljenog posjedovanja, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

„U utorak, 11. rujna, u Sisku je temeljem naloga Županijskog suda u Sisku, obavljena pretraga doma i drugih prostorija, te osobnog automobila osumnjičenog.“ – kazao je uvodno Luka Pešut, načelnik PU SMŽ, te je nastavio: „Pretragom automobila pronađen je revolver i kubura ručne izrade, dok je pretragom objekta pronađena velika količina oružja, streljiva i raznih dijelova oružja, i to: tri prepravljena plinska revolvera, tri prepravljena plinska pištolja, dvije automatske puške, četiri prigušivača, tri kratke strojnice, dvije prerađene kratke strojnice, prepravljeni signalni pištolj, jedna puška s užlijebljenom cijevi, dvije sačmarice, jedan pištolj, kubura ručne izrade, 6.125 komada raznog streljiva, patrona i inicijalnih kapisla te više komada raznih dijelova namijenjenih za proizvodnju oružja, cijevi, dijelova zatvarača i mehanizama za okidanje.“

Dodao je i kako je sve pronađeno od osumnjičenog oduzeto, a kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je od 2013. do rujna ove godine, bez ovlaštenja i suprotno odredbama Zakona o oružju posjedovao vatreno oružje, dijelove oružja i streljivo, čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno.

Nakon dovršenog istraživanja 35-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, a Općinsko državno odvjetništvo dalje vodi redovni kazneni postupak u daljnjem tijeku.

Osim toga, načelnik Pešut je još naglasio: „Kada govorimo o ovakvim i sličnim događanjima, ponovit ću. Kada smo govorili o kampanji „Manje oružja, manje tragedija“, ovo je još jedan pokazatelj gdje građane Policijske uprave sisačko-moslavačke zamoljavamo da se jave ovoj Policijskoj upravi bez ikakvih sankcija, bilo prekršajnih, bilo kaznenih, da se vrste oružja, streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava predaju policijskim službenicima ove Uprave i neće biti nikakve odgovornosti.“

Također, podsjetio je i na slučaj od 11. rujna kada je u Kutini, u kontejneru pokraj jedne trgovine, pronađeno pet ručnih bombi koje je ostavio neodgovorni građanin, očito ne razmišljajući kako na taj način može dovesti u opasnost druge građane, te je ponovo podsjetio kako je još uvijek u tijeku kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ koja se provodi još od 2007. godine i kojom svi građani, bez ikakvih sankcija, mogu predati sve vrste oružja i ubojitih sredstava.

Isto tako, ovim putem zamolio je građane da sami ne donose, u postaje ili Upravu, minsko-eksplozivna i slična sredstva već da o tome jave na telefonski broj 192 ili najbližoj policijskoj upravi, a oni će poslati svoje stručne i osposobljene policijske službenike koji će preuzeti oružje. Dragovoljna predaja oružja je vremenski neograničena, a o svemu se dodatno može informirati putem besplatnog broja telefona 0800 88 92.

 

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.