U Sisku obilježen Međunarodni dan bijelog štapa U Sisku obilježen Međunarodni dan bijelog štapa
SISAK – Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije-Sisak, današnji je Međunarodni dan bijelog štapa obilježila edukacijskom prezentacijom održanom u pješačkoj zoni grada Siska. „Međunarodni dan bijelog... U Sisku obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

SISAK – Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije-Sisak, današnji je Međunarodni dan bijelog štapa obilježila edukacijskom prezentacijom održanom u pješačkoj zoni grada Siska.

„Međunarodni dan bijelog štapa obilježavamo s ciljem ukazivanja na problematiku i život slijepih osoba, na njihovu prisutnost u zajednici i ovo ovdje je još jedna prilika da budemo još prisniji ovdje u gradu, u zajednici, u javnosti. Cilj nam je da kažemo da hendikep koji mi imamo, okolnosti u kojima živimo, ne moraju nužno izazivati predrasude i sažaljenje, ne moraju nužno izazivati ni samosažaljenje, nego treba prihvatiti tu činjenicu da se i u ovakvim uvjetima da živjeti“, rekao je Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije Sisak.

Kroz edukaciju koju je vodila Iva Toš, instruktorica orijentacije i kretanja, zainteresirani su građani, uz pomoć poveza na očima, imali priliku steći dojam kako se slijepe osobe snalaze u prostoru, kako im u tome pomaže bijeli štap i kako im mi možemo pomoći. U edukaciji su sudjelovali i buduće medicinske sestre i tehničari, učenici Srednje škole Viktorovac.

„Ovo je, recimo, jedna edukacijska prezentacija učenicima Srednje medicinske škole u Sisku i građanima koji ovdje prolaze, a zainteresirani su za nešto naučiti o situacijama koje nam se svima mogu dogoditi. Posebno nam je interesantna ova populacija Srednje medicinske škole, jer oni će se sigurno u svom poslu, prije ili kasnije, susretati sa slijepim osobama, kao i ostalim osobama s invaliditetom. Mi smo odlučili to napraviti danas u gradu, pod otvorenim nebom. To su, ajmo reći, naša „otvorena vrata“, dodao je Danko Tomanić.

U edukaciju se uključio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak.

„Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu od 1964. godine. Danas je u Sisku održana edukacija kojom se zainteresiranu javnost željelo upoznati s teškoćama s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom kretanju, ali i načinima kako građani mogu pomoći slijepim osobama u slučaju da ih sretnemo u različitim situacijama u prometu. Bijeli štap označava slijepe osobe u prometu i osnovno je pomagalo pomoću kojeg se slijepe osobe kreću. Ove je godine Sisačko-moslavačka županija dobila nagradu „Univerzalni dizajn“ za postavljanje taktilne trake i zvučnih signala u zgradi županijske uprave koje olakšavaju slijepim osobama njihovo kretanje. Evo, i sam sam se okušao u ovoj edukaciji i mogu vam reći da osobe koje vide ne mogu niti zamisliti kako se kreću i kako žive slijepe osobe“, rekao je Celjak.

Međunarodni dan bijelog štapa u svijetu se obilježava od 1964., a Hrvatska se u njegovo obilježavanje uključila 1996. godine.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je oko 39 milijuna slijepih osoba. U Hrvatskoj se prati samo broj osoba oštećena vida kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja.

Na taj način je u Hrvatskoj registrirano 45.478 osoba kod kojih su sljepoća i znatna slabovidnost uzrok invaliditeta, dok je slijepih osoba 4.217.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.