U Sisku predstavljen projekt INDUCULT 2.0. U Sisku predstavljen projekt INDUCULT 2.0.
SISAK – U pješačkoj zoni u Sisku održana je radionica „Industrijski karavan grada Siska“ u sklopu projekta „Nova industrijska kultura u Središnjoj Europi“ INDUCULT... U Sisku predstavljen projekt INDUCULT 2.0.

SISAK – U pješačkoj zoni u Sisku održana je radionica „Industrijski karavan grada Siska“ u sklopu projekta „Nova industrijska kultura u Središnjoj Europi“ INDUCULT 2.0..Navedeni projekt je financiran sredstvima programa „Središnja Europa 2014.-2020“, a više o razlozima njihova posjeta Hrvatskoj i Sisku otkrio je John Sevenams iz Belgije.

 „Hrvatska je već četvrta zemlja koju posjećujemo. Prije toga bili smo u Poljskoj, Češkoj i Sloveniji. Dio smo takozvane karavan ture koja provodi projekt INDUCULT 2.0. Zapravo, naš je cilj pokazati ljudima odnos između nove i stare tehnologije. Imamo najnovija postignuća u tehnologiji poput 3D printera koje koristimo za vrijeme svojih radionica, ali koncentriramo se i na stare industrije i obrte. Ljudima pokazujemo razlike između starih i novih tehnologija i jako smo sretni što smo ovdje u Hrvatskoj i u Sisku“, rekao je John.

Marijan Belošević, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove Europske unije je istaknuo kako ovaj projekt Sisačko-moslavačka županija, kao jedini projektni partner iz Hrvatske, provodi u suradnju s još devet partnera iz ukupno osam europskih zemalja.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako projekt kao glavni cilj promociju industrijske baštine Srednje Europe. „Grad Sisak kao nekada poznato središte industrije, danas od tih velikih giganata ima samo još jednu kompaniju, a to je Rafinerija i puno te industrijske baštine postoji u ovom gradu. S te strane prihvatili smo partnerstvo, glavni i vodeći partneri su iz Njemačke, a tu su i partneri iz Austrije, Češke i Belgije“, rekao je Žinić.

Dodaje kako je projekt vrijedan gotovo 3,5 milijuna eura, a za svoje aktivnosti Sisačko-moslavačka županija dobila je 163 tisuće eura. „Kroz te aktivnosti, osim ovih radionica, imat ćemo izradu strategije očuvanja industrijske baštine na području naše županije, edukacijske radionice, imat ćemo također i tiskane materijale kojima ćemo na neki način promovirati sve ono što se događalo kroz stoljeća u industriji u ovom gradu i županiji“, kazao je Žinić.

Izrazio je nadu kako će i nakon ove radionice djelomično svijest ljudi biti malo drugačija u odnosima prema industrijskoj baštini i ono što je ostalo od industrije na ovom području.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.