U Sisku predstavljena knjiga „Komunistički progon i mučeništvo bl.Alojzija Stepinca U Sisku predstavljena knjiga „Komunistički progon i mučeništvo bl.Alojzija Stepinca
SISAK – U dvorani sv.Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom kaptolu predstavljena je knjiga dr.sc.Jurja Batelje pod nazivom  „Komunistički progon i mučeništvo bl.Alojzija Stepinca“.... U Sisku predstavljena knjiga „Komunistički progon i mučeništvo bl.Alojzija Stepinca

SISAK – U dvorani sv.Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom kaptolu predstavljena je knjiga dr.sc.Jurja Batelje pod nazivom  „Komunistički progon i mučeništvo bl.Alojzija Stepinca“. U uvodnim riječima je biskup mons.Vlado Košić predstavio skicu spomenika bl. Stepinca čije postavljanje ispred Velikog kaptola zasada brani Grad Sisak. Biskup je rekao je kako je tema knjige teška jer se radi o mučeništvu, stalnom pritisku na kardinala Stepinca koji je trpio velike patnje i ne samo za vrijeme života, nego i nakon smrti:

„Vidjet ćete kakvo je to bilo mrcvarenje, kakvo je to bilo iživljavanje tih komunista i te UDBE nad mrtvim tijelom našeg blaženika. Kao da su se bojali i samih njegovih mrtvih ostataka. Međutim, njegov je duh, njegova ljubav prema svima nama, njegova je vjera jača u svima nama nego ta mržnja prema njemu i svima nama s kojima smo mi povezani, postoji u našem društvu i našim sredinama za koje se nadamo da će se kad-tad okrenuti i ta će istina i pravda pobijediti.“

Mons. Juraj Batelja je rekao kako je knjiga plod dugogodišnjeg istraživanja i suradnje s mnogim znanstvenicima kako na području povijesti, tako i na području medicine jer bez te struke ne bi bilo moguće dati objektivnu interpretaciju činjenica.

Mons. Juraj Batelja je rekao kako ima dojam da mi više ne razumijemo vrijeme u kojem živimo zbog toga što nam je istina o prošlim događajima sakrivena. Stepinac je branio svoje tužitelje i prema svima je imao razumijevanja jer su djeca Božja te je poručivao svima u crkvi i hrabrio ih da mole za one koji su zavedeni mržnjom da upoznaju svoj krivi put i dok je vrijeme da se vrate na pravi put:

„Evo to je dužnost, rekao bih i svih nas. Zato ovo večer dijelim u dubokoj zahvalnosti prema naporima, da unatoč protivljenjima sja svjetlo u Sisku. Reći ću samo ovo iskustvo iz Stepinčevoga života. Ništa veliko se u crkvi, a onda i u narodu nije dogodilo bez žrtve i bez molitve. Prema tome, vjerujem da će se snagom vaše molitve, pa ako treba nešto i pretrpjeti za kratko vrijeme, da bi Božja slava došla do svoga punog sjaja, kako pred našim očima, tako i u našim srcima.“

U nastavku predstavljanja mons. Batelja je prikazao brojne dokumente, fotografije, pisma i svjedočanstva do kojih je došao istražujući život kardinala Stepinca. Njegovo detaljno istraživanje jasno pokazuje koliko je truda bivši sistem uložio kako bi sakrio od očiju javnosti sve ono što su radili Stepincu.

Knjiga ima 250 stranica, a Batelja na kraju ističe kako je najzanimljiviji onaj dio koji govori o Stepinčevoj osobi, o njegovoj vjeri i spremnosti da žrtvuje svoj život za vjeru u Isusa i katoličku crkvu koje je komunistički režim nijekao.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.