U Sisku predstavljeno drugo izdanje knjige Damira Borovčaka o bitci za Gvozdansko U Sisku predstavljeno drugo izdanje knjige Damira Borovčaka o bitci za Gvozdansko
 SISAK – U dvorani Ivana Pavla II. u prostoru Sisačke biskupije predstavljeno je drugo, dopunjeno i izmjenjeno izdanje monografije Damira Borovčaka „Gvozdansko-hrvatsko velejunaštvo bez... U Sisku predstavljeno drugo izdanje knjige Damira Borovčaka o bitci za Gvozdansko

 SISAK – U dvorani Ivana Pavla II. u prostoru Sisačke biskupije predstavljeno je drugo, dopunjeno i izmjenjeno izdanje monografije Damira Borovčaka „Gvozdansko-hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora.“ Gvozdansko je u hrvatskoj povijesti poznato je po događaju iz 1578. godine kada su hrvatski vojnici braneći Domovinu pred najezdom Turaka 13. siječnja svi umrli na zidinama utvrde. Do drugog izdanja ove knjige došlo je nakon što je prvo iz 2012.rasprodano, pojasnio nam je autor Damir Borovčak i dodao:

„Dakle, ističem da nisam po tom pitanju izumio toplu vodu niti sam povjesničar, niti da su svi prije mene pisali, nego sam ja to u nekom vremenu sjedinio, prepoznao to kao jedan izuzetan događaj u Hrvatskoj povijesti i tako je nastalo prvo izdanje 2012.godine. Nisam htio sam ići na reprint prvog izdanja, nego sam želio proširiti, a proširio sam s onim događajima koji su se događali kasnije slijedom godina, a do sad se dogodilo devet hodočašća, u Gvozdansko, ove godine će biti deseto. Sve to je zabilježeno tekstom i fotografijama.“

Ulazeći u povijest bitke, istaknut ćemo kako su zapovjednici te utvrde grofova Zrinskih – Damjan Doktorović, Juraj Gvozdanović, Nikola Ožegović i Andrija Stipšić, su zajedno s tri stotine branitelja tri mjeseca odolijevali napadima Turaka koje je predvodio Ferhat–paša. Na kraju su turski osvajači osvojili Gvozdansko s vojskom od deset tisuća vojnika, no nisu pobijedili jer kada su ušli u grad svi su branitelji bili na svojim položajima – smrznuti. Iz poštovanja prema junačkoj obrani hrvatskih vojnika Ferhat-paša je poslao po katoličkog svećenika koji je branitelje Gvozdanskog pokopao po katoličkom obredu.   Sisački biskup Vlado Košić je osvrčući se na taj događaj istaknuo:

“Zato je ova priča velika i slavna, uzvišena i mi smo pred braniteljima Gvozdanskog u udivljenju i zahvalnosti. Divimo se njihovoj žrtvi i zahvaljujemo im što se „nisu kao plijena držali“ čuvajući svoj život, nego su „ponizili sami sebe, poslušni do smrti“ (usp. Fil 2,6.8). Ovo je aluzija na himan Kristu na križu u Poslanici sv. Pavla Filipljanima. Za tu žrtvu do smrti, „smrti na križu“ Krist prima nagradu od Oca: „Zato Bog njega preuzvisi, i darova mu ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika“ (ib.,9-10), a za žrtvu za dom i domovinu naši poginuli branitelji hrvatskog naroda i kršćanstva kroz svu našu tešku povijesti trebali bi uživati veliko poštovanje naroda, njihova bi se imena trebala zlatnim slovima ispisivati, njih bi se trebalo s velikom zahvalnošću spominjati.”

O knjizi je govorio i generalni vikar Sisačke biskupije mons.Marko Cvitkušić.

Na predstavljanje knjige je došao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

„Dakle, to je jedan važan događaj. Ali, svakako velike pohvale gospodinu Borovčaku, a i svima onima koji su ovih osam, ovo je u biti deseto hodočašće na Gvozdansko, deset godina doprinosili da se istina o Gvozdanskom na ovaj način prezentira. Ovo je vrijedna knjiga, došao sam večeras vidjeti ovo drugo dopunjeno izdanje i podržati sve one koji žele da Gvozdansko postane jedan simbol otpora naših ljudi.“

Župan je nadalje povezao hrabrost branitelja Gvozdanskog s hrabrošću hrvatskih branitelja koji su dali i bili spremni dati život za Hrvatsku.

Na predstavljanju su govorili i hrvatski branitelji Miljenko Bađun i Ivica Matošević koji svaki na svoj način rade na očuvanju istine o Domovinskom ratu gdje istaknuto mjesto ima prenošenje istine učenicima zagrebačkih osnovnih škola. Na gitari je nastupio kantautor Pero Rogan koji je izvodio duhovne šansone. Predstavljanje knjige je moderirala Lejdi Oreb.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.