U sklopu Dana otvorenih vrata EDIC ureda otvorena izložba „Kulturna baština i bogatstvo našeg kraja“ U sklopu Dana otvorenih vrata EDIC ureda otvorena izložba „Kulturna baština i bogatstvo našeg kraja“
PETRINJA – „Kulturna baština i bogatstvo našeg kraja“ naziv je izložbe otvorene ovog ponedjeljka (11.lipnja 2018.) u petrinjskoj Galeriji „Krsto Hegedušić“. Izložbu je organizirao... U sklopu Dana otvorenih vrata EDIC ureda otvorena izložba „Kulturna baština i bogatstvo našeg kraja“

PETRINJA – „Kulturna baština i bogatstvo našeg kraja“ naziv je izložbe otvorene ovog ponedjeljka (11.lipnja 2018.) u petrinjskoj Galeriji „Krsto Hegedušić“.

Izložbu je organizirao Informacijski centar Europe Direct Petrinja u sklopu svojih „Dana otvorenih vrata“ koji traju od 7. do 15. lipnja.

„Izložba se održava kao aktivnost unutar komunikacijskog plana projekta Informacijski centar Europe Direct Petrinja. U sklopu navedenog projekta otvorili smo u travnju Ured za građane u kojem se mogu informirati o pravima građana EU, programima i fondovima EU, našim nacionalnim operativnim programima i natječajima te mogućnostima istih te izborima za EU parlament koji nas čekaju sljedeće godine. Sudjelujemo i organiziramo razne događaje na teme vezane za EU“, objasnila je Edisa Mašinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj Grada Petrinje i voditeljica projekta Informacijski centar Europe Direct Petrinja.

Mašinović je obrazložila i zašto su se odlučili na organizaciju izložbe na temu „Kulturna baština i bogatstvo našeg kraja“.

„Ova 2018. godina je Europska godina kulturne baštine, pa smo mi jedan od ukupno tri događaja u ovome tjednu koji smo nazvali „Danima otvorenih vrata“odlučili posvetiti prezentiranju kulturne baštine i bogatstva našeg kraja. Budući da je Grad Petrinja nositelj ovog projekta, mi kao domaćin odlučili smo u najvećem dijelu predstaviti našu Petrinju kroz četiri teme“.

Jedan od tema koju donosi ova izložba nosi naziv „Utvrde našeg kraja“

„Ovu temu pripremili smo u suradnji s gospodinom Vlatkom Čakširanom iz Gradskog muzeja Sisak i našim kolegom Dinom Žilićem iz Grada Petrinje koji je u velikoj mjeri sudjelovao u izradi samog teksta i dizajna panoa. Obradili smo Stari grad Sisak, utvrde Gvozdansko i Hrvatska Kostajnica te petrinjske četiri kule: Klinac, Čuntić, Pecki i Hrastovica.

Više informacija o ovim utvrdama donosi i popratna brošura napravljena kao sastavni dio promocije vidljivosti unutar projekta EDIC“, rekla je Mašinović na otvaranju izložbe.

Druga tematska cjelina ove izložbe nosi naziv „Od sjemena do predena“ u sklopu koje su izloženi tkalački stan i tradicijski alati za obradu lana.

„To su tradicijski proizvodi od lana koje je odlučila prezentirati gospođa Veronika Filipec. Ona je porijeklom iz Hrvatskog Čuntića, iz obitelji koja je njegovala ovakvu tradiciju. Dugi niz godina vodi etno radionice koje obuhvaćaju vez, zlatovez, šlinganje, izradu raznih vrsta čipke i izradu tradicijskog nakita. Također, izrađuje narodne nošnje koje nosi članovi Kulturno-umjetničkog društva „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića, a važno je istaknuti i da je osvojila drugo mjesto na državnom natjecanju, na reviji novoizrađenih narodnih nošnji. Osim toga, rado surađuje i sudjeluje na mnogim izložbama“.

Treća, za Petrinju nezaobilazna tema su lončarsko kolo i lončarski proizvodi koji su na ovoj izložbi zastupljeni u tematskoj cjelini „Od polja do stucke“.

„Autori tog dijela izložbe koji predstavlja petrinjsko lončarstvo, odnosno stvaranje uporabnih predmeta miješanjem gline i vode na lončarskom kolu su Matej Stanešić i Valentino Valent. Stoga ovdje možemo pronaći jedan od najpoznatijih petrinjskih proizvoda i suvenira – petrinjsku stucku, no tu su još i brojni drugi uporabni predmeti“.

„Četvrti dio ove izložbe čini projekcija video zapisa o „Petrinjskim betlemašima“ koji od srpnja 2015. godine nose status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra“, rekla je Mašinović koja je na kraju još jednom zahvalila svima koji su pomogli u postavljanju ove izložbe.

Izložba „Kulturna baština i bogatstvo našeg kraja“ ostaje otvorena do 23. lipnja. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Događanja u sklopu Dana otvorenih vrata Informacijskog centra Europe Direct Petrinja nastavljaju se u srijedu, 13. lipnja 2018. od 17 do 19 sati javnom tribinom na temu „ Kako povećati povlačenje sredstava iz EU fondova s ciljem razvoja jedinica lokalne samouprave“. Tribina će biti održana u Pučkom otvorenom učilištu „Hrvatski dom“ Petrinja.

U petak, 15. lipnja 2018. godine, također u „Hrvatskom domu“ Petrinja (od 13 do 16 sati) bit će održana konferencija naziva „Izazovi s kojima se suočava Europska unija i njihov utjecaj na izbore za Europski parlament 2019. godine“.

Do 15. lipnja, građani se u sklopu Dana otvorenih vrata mogu pobliže upoznati s radom EDIC ureda i na njegovoj adresi Gundulićeva 2, Petrinja.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.