Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
predavanjeimunitetnaslov

U sklopu Nutri kluba projekta „Godine nisu važne“ održano predavanje „Prehranom i životnim stilom za bolji imunitet“

PETRINJA – U sklopu Nutri kluba projekta „Godine nisu važne“ koji u partnerstvu s Gradom Petrinja provodi Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“, u četvrtak, 10.rujna 2020. održano je još jedno nutricionističko predavanje, ovaj put na temu „Prehranom i životnim stilom za bolji imunitet“.

Uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, predavanje je u Maloj dvorani Hrvatskog doma održala mr.sc. Irena Švenda, magistra nutricionizma i mag.ing. bioprocesnog inženjerstva.

„Danas smo temu posvetili imunitetu i malo smo je sa same prehrane proširili i na životni stil. Ono što je meni nekako najviše želja bila objasniti da imunitet nije samo – „eto idem po neki suplement u ljekarnu“, već da cjelovita prehrana utječe na razvoj te mikrobiote u našem probavnom sustavu koja je prva „stanica“ za izgradnju kvalitetnog imuniteta“, objasnila je Švenda.

Na predavanju je tako bilo riječi o namirnicama, ali i navikama koje povoljno djeluju na naš imunitet.

„Dodali smo ponešto i o različitim biljkama. Neke od njih su recimo češnjak i kiseli kupus koje imamo i ovdje kod nas. Recimo, šalica kiselog kupusa ima oko 700 miligrama vitamina C, dok svježi ima samo oko 30 miligrama, znači puno više – dakle, već trodnevnu dozu zadovoljimo kroz jednu takvu šalicu. Crvena paprika svježa je isto tako izvrsna što se tiče vitamina C. Spominjali smo i različite druge tvari kao što je papar, koje nam mogu pomoći, recimo za bolje iskašljavanje, kad imamo više sluzi. Pa onda cimet koji je izvrstan ekspertorans. Govorili smo o tome da bi bilo dobro da malo ispiremo nos, pogotovo kad smo u većoj okolini, jer uzročnici poput virusa ulaze i kroz nosnu šupljinu, pa da ih uklonimo odmah na početku van iz našeg tijela. Eto, te neke male dnevne rutine smo spominjali“.

Iako je naglasak ovog predavanja bio na prehrani, jer kako je rekla nutricionistica Švenda, „naš imunitet počinje sa zdravljem naše probave i crijeva“, predavačica je skrenula pozornost i na druge faktore koji utječu na naš imunitet.

„Prehrana sama nije dovoljna. Ako recimo zanemarimo san, pogotovo ako se duži vremenski period spava malo i manje od 5 sati, naš imunološki sustav je supresiran i neće biti adekvatan. Isto tako stres, pogotovo onaj kroničan – kad smo svakodnevno izloženi stresu, to utječe da naš imunološki sustav ne radi adekvatno. Drugo je kad ponekad imamo stres, pa se onda odmorimo od njega. Fizička aktivnost i boravak na svježem zraku, to bi bilo nešto što bi, uz prehranu, bile osnove za kvalitetan imunitet“, otkrila nam je nutricionistica.

Osim stručnih nutricionističkih predavanja jedanput mjesečno, magistra Švenda u okviru Nutri kluba (koji u sklopu projekta „Godine nisu važne“ vodi Marina Kušan Hadžić), održava u Petrinjskoj kući zdravlja i individualne nutricionističke konzultacije s korisnicima i izrađuje za njih programe prehrane.

„Da, obično to nekako posložimo da imamo i individualne konzultacije. Uzmemo osobnu anamnezu, pa vidimo što koga muči, koji zdravstveni problem ima i onda u odnosu na to preporučimo prehranu, biljke, biljnu terapiju, čak sastavljamo jelovnike za one koji to žele.

Tako zapravo radimo cijelo vrijeme, ne samo kad dođem u Petrinju. Radimo i online, putem elektronskih medija, kao što se to već danas sve radi“, kaže Švenda. Kroz individualne konzultacije do sada je obrađeno 16 anamneza.

Pored toga, Nutri klub ima i svoju online komunikaciju s 42 osobe koje elektronskim putem dobivaju prezentacije i obrade različitih tema vezanih za prehranu. Receptima i preporukama Nutri klub pomaže osobama u programu promjene prehrane da se lakše orijentiraju i prilagode. U projektu Godine nisu važne Nutri klub slaže i brošure i letke za osobe starije životne dobi kako bi i oni bili informirani o temama pravilne prehrane. Tu su i osobe s invaliditetom koje imaju prilagođene radionice putem kojih prihvaćaju nove namirnice, slažu jelovnike jer pored invaliditeta mnogi imaju problem pretilosti kao i intolerancije na određenu hranu. U segmentu Nutri kluba djeluje i Škola zdravog kuhanja u kojoj se sustavno obrađuju skupine namirnica, prezentiraju praktični načini njihove obrade te priprema zdravih obroka“, podsjetila je voditeljica Nutri kluba, Marina Kušan Hadžić.

Projekt „Godine nisu važne“ u sklopu kojeg djeluje i ovaj Nutri klub, Udruga „Naš život“ provodi u partnerstvu s Gradom Petrinja. Projekt je vrijedan 1.351.920,03 kuna. Financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. U sklopu projekta provode se različite aktivnosti namijenjene starijim osobama i osobama s invaliditetom – psihološka i fizička pomoć, psihofizičke vježbe, radionice socijalnih vještina, grupni susreti, nutri klub s nutricionističkim savjetima, škola zdravog kuhanja te stručna predavanja. Njime je obuhvaćeno 30 osoba starije životne dobi o kojima se skrbi u njihovoj kući te 10 osoba s invaliditetom iznad 18 godina. U provedbi projekta aktivno sudjeluju nastavnici, socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholozi i liječnici specijalisti.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X