Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
zitarice10072020gore

U sklopu Nutri kluba učilo se o žitaricama kao temelju pravilne prehrane

PETRINJA – U sklopu projekta „Godine nisu važne“ kojeg provodi Udruga za razvoj civilnog društva Naša život, Nutri klub koji djeluje u sklopu Petrinjske kuće zdravlja i ovog projekta nastavio je sa Školom zdravog kuhanja i to prezentacijom i radionicom na temu „Žitarice-temelj pravilne prehrane“. Marina Kušan Hadžić, voditeljica Nutri kluba je istaknula kako su žitarice važan dio ljudske prehrane.

„Zanimljivo je što samo baratamo svega sa nekoliko vrsta žitarica u našem podneblju, mnoge su se uzgajale prije, mnoge su se zaboravile. Danas želimo upoznati jednu veliku paletu žitarica koje su pogotovo danas zanimljive jer su mnoga istraživanja pokazala da postoje različite intolerancije, alergije na određene žitarice, da ljudi sa posebnim poremećajima mogu opet u svoju prehranu ipak uvrstiti dio žitarica koje su bezglutenske, koje imaju drugačija svojstva od običnih žitarica“, rekla je Kušan Hadžić.

Dodaje kako su broj polaznika ove edukacije i radionice morali prilagoditi obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. „Pored same prezentacije o žitaricama koja je edukativnog karaktera, imali smo i praktičnu izradu žitnog mlijeka, znači zobenog mlijeka i imali smo izradu glutena koji se radi inače od pšenice i koji je danas jako popularan kao zamjensko meso imenom sejtan. Vrlo je tražen na tržištu, dosta je skup, a vrlo jednostavan za izradu“, dodaje Kušan Hadžić.

Obzirom na vruće ljetne dane koji su pred nama, Kušan Hadžić preporuča koje su žitarice dobre. „Zgodno je u ljeti isprobati različite salate sa žitaricama. Znači, mnoge žitarice znamo koristiti, kao što su kruh ili kolači, no cjelovita žitarica, ako koristite cjelovitu žitaricu u samom zrnu, vi je možete koristiti u različitim salatama. Da uzmete dobrobit za svoj organizam, salati dodajte kuhanu heljdu, kuhani ječam, kuhani proso, možete čak pronaći cjelovitu pšenicu ili cjeloviti stari pir kojeg možete skuhati i imati dulje dana u samom hladnjaku, kombinirati sa salatama kao hladno jelo, a možete ga i umjesto tjestenine, znači sve te različite cjelovite žitarice, dodavati u juhe, obzirom u ljetnom razdoblju moramo paziti na dovoljan unos tekućine“, zaključila je Kušan Hadžić.

Na samom kraju Kušan Hadžić dodaje kako je Nutri klub aktivan i on-line te sve aktivnosti sa svojim članovima obavljaju on-line putem. Pozvala je i sve ostale zainteresirane sugrađane da se jave u Nutri klub kako bi redovito primali njihove redovite obavijesti.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1,351.920,03 kuna. Na projektu će biti zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno će sudjelovati nastavnici, socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholozi, liječnici.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI