U sklopu preventivne akcije „Poštujte naše znakove“ najmlađi isprobali mobilni poligon U sklopu preventivne akcije „Poštujte naše znakove“ najmlađi isprobali mobilni poligon
PETRINJA – U sklopu održavanja preventivne akcije naziva „Poštujte naše znakove“, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i suradnji s... U sklopu preventivne akcije „Poštujte naše znakove“ najmlađi isprobali mobilni poligon

[g-carousel gid=”7467″ height=”100″ per_time=”4″ watermark=”1″]

PETRINJA – U sklopu održavanja preventivne akcije naziva „Poštujte naše znakove“, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i suradnji s Osnovnim školama Mate Lovraka, Dragutina Tadijanovića i Prvom osnovnom školom, u petrinjskom Hrvatskom domu kao i na Trgu hrvatskih branitelja predstavljen je program Jumicar, program prometne kulture za najmlađe.

„U sklopu manifestacije preventivno radimo s djecom u prometu na način da imamo poligon, imamo pet malih automobila na benzinski pogon. Bit ovog programa je da djeci pružimo mogućnost, da iz perspektive vozača uvide što znači upravljati automobilom, kako bi oni bili bolji pješaci“, rekao nam je Alan Alagić, voditelji Jumicar programa.

pnztekst1

Alagić dodaje kako je Jumicar program već četvrtu školsku godinu prisutan u hrvatskim školama, kroz obuku je do sada prošlo više od 30 tisuća učenika drugih itrećih razreda u više od 150 osnovnih škola i više od 80 područnih škola. Nakon samostalne vožnje malim automobilima, oni koji su se na to odvažili dobili su simbolične vozačke dozvole.

Marija Goatti iz službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije je istaknula kako akcija „Poštujte naše znakove“ slavi 22.rođendan i od tada prate statističke podatke. „Od kada pratimo statistiku, definitivno bilježimo manji broj smrtno stradale djece, teško ozlijeđene. Što, ako ništa drugo, dokazuje da te preventivne aktivnosti imaju određenu svrhu i da se znanjem zaista možemo zaštititi. Teško je govoriti o brojkama jer svako dijete nije samo pogibelj tog djeteta, nego i cijele obitelji stradavaju. Trenutno smo došli do brojeva ispod broja 10, čak i ispod broja 5. S tim da bih voljela naglasiti da kada je krenula ova akcija prije 22 godine, te brojke su bile iznad broja 50 smrtno stradale djece“, istaknula je Goatti i dodaje kako je evidentno da je napravljen pomak po tom pitanju. Kako bi ta brojka došla do nule, u tome moraju pomoći i roditelji.

pnztekst2

„U zadnje vrijeme statistike pokazuje da djeca ne stradavaju više najčešće kao pješaci, nego kao putnici u osobnim automobilima. I ovo je način da djeca puna dojmova s ovakvog jednog druženja dođu u svoje dojmove i sa svojim roditeljima ponovno razgovaraju o tim prometnim pravilima sa željom da ih upravo njihovi roditelji podrže u ispravnom ponašanju, dakle korištenju sigurnosnog pojasa, auto sjedalice, ne prelaska preko pješačkog prijelaza na crveno bez obzira koliko žurili, da jednostavno djeca nauče od roditelja, pa onda roditelji osviješteni u tom smjeru trebaju dati podršku svojoj djeci“, dodala je Goatti.

Prije nego što su isprobali kako voze na prometnom poligonu, naši najmlađi imali su priliku uživati i u edukativnoj predstavi o kojoj nam je više rekla Sandra Veber, voditeljica Službe za prevenciju u Ravnateljstvu policije. „Cilj nam je primarna prevencija, a primarna prevencija je usmjerena na najmlađe. Cilj nam je osposobiti, osnažiti, ojačati one najmlađe sudionike u prometu da bi se u prometu znali ponašati. Razmišljali smo kako i na koji način i upravo smo ovaj model koji uključuje poznate javne osobe, umjetnike, policajce, predstavljanje zanimanja policajac kao prijatelja pomagača, kroz formu jedne kazališne predstave i kroz formu jednog glazbenog scenskog programa, tematski adaptiran u smislu edukacije sa temom ponašanja u prometu, pokazao kao vrlo koristan“, rekla je Veber.

pnztekst3

Akciju je pohvalio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Program ne bi trebao biti samo nacionalni, nego bi trebao biti i na lokalnoj razini. Ono što trebamo našoj djeci osigurati, djeci koja su svakodnevno tu, koja su u našem gradu, gledajući sve probleme, je ostvariti dobru komunikaciju, prometnu komunikaciju. Moramo osigurati da oni budu viđeni od strane svakog sudionika u prometu“, rekao je Dumbović.

Preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ organizirana je u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te ga je organiziralo Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom. Svoje pokazne vježbe na glavnom petrinjsko trgu imali su i pripadnici petrinjske Javne vatrogasne postrojbe te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije.

pnztekst4

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.