Share on facebook
Share on twitter
gimgsgodinesusamobroj19panonija

U sklopu projekta „Godine su samo broj“ imali više od 130 susreta, uključili više od 700 osoba

SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ organizirala je u sisačkom Hotelu Panonija predstavlje rezultata projekta „Godine su samo broj“ kojeg su provodili tijekom 2019.godine. Projekt je financiran sredstvima Grada Siska sa iznosom od 20 tisuća kuna, istaknula je volonterska voditeljica ovog projekta dr.sc.Daša Poredoš Lavor.

„Susreti su se odvijali sa umirovljenicima, osobama s invaliditetom, korisnicima organiziranog stanovanja u zajednici, nezaposlenim osobama kao i sa djecom predškolske i osnovnoškolske dobi. Tako smo imali više od 130 susreta, na primjer tematskih razgovaraonica, kreativnih radionica i iskustvenih grupa, a obilježili smo i nekoliko značajnih datuma u zajednici kao što je Svjetski dan svjesnosti o važnosti prevenciji nasilja nad starijim osobama, Svjetski dan mira, Svjetski dan Alzheimerove bolesti, Međunarodni dan starijih osoba i slično. U razne aktivnosti bilo je uključeno više od 700 osoba razne životne dobi i ostvarili smo mnoge suradnje u zajednici koje su nam značajne za nastavak projektnih djelovanja“, rekla je Poredoš Lavor.

Na susretu je bilo pedesetak sudionika – umirovljenici koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima, predstavnici ustanove partnera – ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Ružica Čakširan, predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured u Sisku – stručne djelatnice Marica Čančar i Karolina Pribanić iz Odjela projekata, ravnatelj Doma za odrasle osobe Svjetlost Sisak – Hrvoje Kaurić, zajedno sa stručnim djelatnicama ove ustanove, te volonteri Građanske inicijative.

„Sudionici su iskazali svoje zadovoljstvo susretima jer je korišten nedirektivan pristup u kojem su svi bili pozvani na iskaz svog mišljenja, analizu tema, davanje prijedloga i slično te se to pokazalo vrlo značajnim da su sudionici susreta ujedno i kreatori sljedećih tema i događanja. Nadamo se da kako će ove i slične aktivnosti koje provodi Građanska inicijativa Moj grad Sisak i u sljedećoj godini biti prepoznate i podržane od strane Grada Siska“, rekla je Poredoš Lavor.

Na projektu su ostvarena zapošljavanja dviju osoba iz redova ranjive skupine na tržištu rada. Ostvarena je suradnja s mnogim sudionicima u zajednici: uz Dom za starije i nemoćne osobe sisak, to su Dom za odrasle osobe Svjetlost, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, korisnici Udruge za inkluziju. Nadalje u projektne aktivnosti su bili uključeni i korisnici Udruge OSIT grada Siska – Kluba Žabica, krajnji korisnici Programa Zaželi, djeca, nezaposlene osobe i drugi zainteresirani sudionici.

Projekt je podupiran i aktivnostima njihovih drugih projekata: mobilni tim za prevenciju usamljenosti i eko-art. Na projektu je ostvareno više od 750 volonterskih sati. Posebno zaslužne volonterke su umirovljenice Neda Žilić i Vesna Jurišić – koje su i nagrađene volonterke godine.

U ovoj aktivnosti sudjeluju i krajnji korisnici Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (sufinancirano sredstvima ESF), te su iskazali zadovoljstvo raznolikošću pruženih im usluga. Osvrnemo li se na Program Zaželi i projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno  (koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) – i to je oblik poticanja aktivnog provođenja slobodnog vremena i druženja umirovljenika u svrhu ojačavanja prilagodbenih kapaciteta umirovljenika za životne izazove u sadašnjosti i budućnosti – pojasnila je Poredoš Lavor.

U zaključcima i prijedlozima istaknuto je slijedeće:

Sudionici ovog projekta istaknuli su da su sudjelovanjem u projektnim aktivnostima imali ispunjenije dane i tako postali zadovoljniji svojim životom, da su sudjelovali u više ponuđenih aktivnosti u zajednici, da su se družili s drugim umirovljenicima – ali i mlađim osobama i tako razvijali međugeneracijski dijalog, djelujući na putu stvaranja društva jednakih mogućnosti.

Na susretu su svim sudionicima podijeljeni mali kalendari za 2020 godinu „Godine su samo broj“, te blagdanski anđeli nastali u kreativnim radionicama Građanske inicijative Moj grad Sisak.

Iz Građanske inicijative ističu da se nadaju da će nastaviti provoditi slične projektne aktivnosti, ostvariti primjereno financiranje, pa tako i  nova zapošljavanja, u aktivnosti uključiti još korisnika i volontera, te iznaći primjereni prostor za rad.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X