U sklopu projekta UOSI SMŽ „Podrška za bolji i kvalitetniji život“ potpisani ugovori o radu s 12 osobnih asistenata U sklopu projekta UOSI SMŽ „Podrška za bolji i kvalitetniji život“ potpisani ugovori o radu s 12 osobnih asistenata
PETRINJA – U Petrinji, u „Maloj kući“ Udruge osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije (UOSI SMŽ) ovog je ponedjeljka (15. travnja 2019.) održana... U sklopu projekta UOSI SMŽ „Podrška za bolji i kvalitetniji život“ potpisani ugovori o radu s 12 osobnih asistenata

PETRINJA – U Petrinji, u „Maloj kući“ Udruge osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije (UOSI SMŽ) ovog je ponedjeljka (15. travnja 2019.) održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt osobne asistencije „Podrška za bolji i kvalitetniji život“ u sklopu kojeg su svečano potpisani i ugovori o radu s 12 zaposlenih asistenata (8 novih zapošljavanja i 4 aneksa ugovora za nastavak rada na novom projektu).

„Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.- 2020.- „Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom“ – FAZA II za projekt pod nazivom „Podrška za bolji i kvalitetniji život“. Riječ je o financijskoj podršci od 1.545.661, 11 kuna“, izvijestila je izvršna direktorica Udruge, Aleksandra Milković.

Provedba projekta počela je 15. ožujka 2019. Ugovorna tijela su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (PT 1) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (PT 2). Odobrena novčana sredstva obuhvaćaju dvije godine provedbe osobne asistencije za 12 osoba s najtežim stupnjem invaliditeta i intelektualnim teškoćama s područja Sisačko – moslavačke županije (gradova Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice) koje su iskazale potrebu za uslugom osobne asistencije.

„Konkretno, projekt će se provoditi 26 mjeseci – 24 mjeseca bit će razdoblje rada s korisnicima, a prvi i zadnji mjesec od ovih 26 ostavljeni su za pripremu svega ovoga što danas slijedi i naravno za završno izvještavanje“, objasnila je Milković.

Podsjetila je kako je projekt sličnog naziva, Udruga provodila i prethodne dvije godine.

„Projekt se pokazao jako korisnim, kako za korisnike, tako i za  cjelokupnu našu zajednicu. Osobnu asistenciju imala su naša četiri korisnika – po dva iz Siska i Petrinje. Oni će nastaviti biti naši korisnici i kroz ovaj novi projekt. Uz anekse ugovora o radu za njihove osobne asistente, danas potpisujemo i ugovore o radu s osam novih osobnih asistenata koji će pružati pomoć za osam naših novih korisnika. Korisnici, osobe s invaliditetom i s intelektualnim teškoćama su članovi naše Udruge i to s područja gradova Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice. Osim korisnosti za naše članove, doprinos ovog projekta su i nova zapošljavanja koja je Udruga ovim projektom osigurala. Vrijedno je spomenuti da smo zaposlili uglavnom osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada, starije životne dobi. Iskoristili smo čak i prigodu zapošljavanja umirovljenika koju nam je sada Zakon omogućio“, rekla je Milković.

Voditeljica projekta je Manda Šalić koja je vodila i prethodni projekt osobnih asistenata. Kaže kako su iskustva i više nego pozitivna.

„Projekt je od velikog značaja. To mogu potvrditi i naša dosadašnja četiri korisnika. Usluga osobne asistencije ne samo da je koristila njima osobno, nego i njihovim obiteljima. Znači, korisnici su dobili osobu koja im je pomogla u nekakvim njihovim osobnim aktivnostima, a roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja dobili su mogućnost da za to vrijeme odrade neke svoje poslove, da se posvete sebi.“

Šalić naglašava kako su ciljevi ovog projekta povećanje socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života korisnika i njihovih obitelji. Kroz pomoć i podršku, želi se spriječiti institucionalizacija osoba s invaliditetom.

„To su osobe s najtežim oblikom invaliditeta, osobe koje možda u nekom trenutku kada roditelj više ne može brinuti o njima, nažalost, moraju biti smještene u neku instituciju. Sama svrha i cilj ovog projekta je u biti sprječavanje institucionalizacije. To sve vam govori o vrijednosti, o značaju projekta i o nečemu što definitivno treba biti kontinuirano, a ne na ovaj način kako mi idemo – dvije po dvije godine, pa se konstantno javljamo na europske fondove kako bi osigurali sredstva. Mislim da bi Ministarstvo trebalo osigurati da to bude nešto trajno i da to bude usluga koju će osoba koristiti dok god joj je potrebno“, rekla je Šalić.

U sljedeće dvije godine uslugu osobne asistencije koristit će 12 članova Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije: četiri s područja grada Siska (dvoje dosadašnjih i dvoje novih korisnika), pet iz Petrinje (dvoje dosadašnjih i troje novih korisnika), dva nova korisnika iz Gline i jedna nova korisnica iz Hrvatske Kostajnice.

Svoja dosadašnja iskustva s osobnom asistencijom, podijelile su Štefica Grubar i njezina asistentica Antonija Marić, koje su tijekom prethodne dvije godine izgradile već pravi prijateljski odnos.

„Ja mogu reći da mi se promijenio život. Kako ona ima radnu obvezu, tako i ja imam obavezu da će netko doći i da će sudjelovati u mojim obavezama, poslovima. Sve se promijenilo. Upoznala je cijelu moju obitelj, moj krug prijatelja, sa svima komunicira, sa mnom svuda ide i pomaže mi apsolutno u svemu. Sve je lijepo, pozitivno i drago mi je i hvala Udruzi da nastavlja ovakav projekt, jer to je stvarno jedan veliki projekt. Nas je sve više i pomoći je sve više potrebno“, kaže Štefica.

„Nama dvjema je lijepo, super. Vi koji tek ulazite u to, ne trebate se ničeg bojati, plašiti. To je jedno lijepo iskustvo. Dovoljno nam je i samo čuti da nakon dvije godine nastavljamo dalje“, poručila je Antonija.

Jedna od novih asistentica bit će Ivana Debeljak kojoj je ovo prvo zaposlenje.

„Imam volonterskih iskustava s bolesnim osobama, tako da mi to nije strano. Drago mi je da mogu biti s takvom osobom – i njemu će pomoći, a i meni. Hvala Udruzi što mi je to omogućila“, rekla je Ivana koja je danas potpisala svoj dvogodišnji ugovor za osobnog asistenta.

Osim novozaposlenih osobnih asistenata, projektnom timu pridružio se i Predrag Milunić kao projektni asistent i koordinator.

„Nisam dosad imao iskustva s ovom ciljanom skupinom. Radio sam u međunarodnim organizacijama vezano za izbjeglice, prognanike i povratnike, tako da sam u ovih mjesec dana pripreme, uz ove dvije divne žene koje imaju toliko puno znanja i iskustva uspio neke stvari naučiti, „pohvatati“ i trudit ću se biti na korist u ovom projektu. Nadam se da ćemo dobro surađivati, da nećemo imati problema i da ćemo ovaj projekt provesti uspješno i na vrijeme“, kazao je Milunić.

Podršku UOSI SMŽ i njezinu projektu, u ime Grada Petrinje i gradonačelnika Dumbovića, izrazila je njegova zamjenica Viktorija Kaleb. Pohvalila je vodstvo Udruge i njihov rad koji koristi i  članovima Udruge i Petrinji, ali i široj zajednici, naglasivši pri tom kako u Udruzi samostalno pronalaze izvore financiranje, ne oviseći samo o gradskom proračunu.

„Ovo je primjer kako dobro iskoristiti znanje i sposobnosti i što je najvažnije, ne samo za sebe, nego za druge, pogotovo za djecu i odrasle s teškoćama. Kako smo čuli, interakcija koja se stvara između asistenata i korisnika i cijelih obitelji je prekrasna. Kvaliteta življenja u nekoj zajednici mjeri se upravo odnosom prema najslabijima – to su ili djeca ili stariji i nemoćni, odnosno ljudi koji su bolesni. Kad je taj kriterij zadovoljen, smatra se da je zajednica dosegnula nekakav kulturni nivo kojem težimo. Petrinja, hvala Bogu, svakog dana potvrđuje da napreduje u tom smislu. Zahvaljujući gospođama Aleksandri i Mandi i cijeloj ovoj Udruzi, napreduje u tom koraku ne samo Petrinja, jer kako smo čuli, u pitanju su četiri grada. Dakle, ta mreža se širi. Mreža dobrote kapilarno preuzima cijelu ovu županiju i to je stvarno lijepo“, rekla je Kaleb čestitavši na kraju predstojeći Uskrs.

„Bitno je reći da ovaj projekt doprinosi usklađivanju obiteljske i radne uloge u obiteljima, a to je ono nešto što roditeljima djece s teškoćama, a imamo ih i ovdje, koji su isto dobili uslugu osobne asistencije, jako puno znači. Sada je aktualno prikupljanje potpisa da status „roditelja njegovatelja“ prestane biti naknada i postane zanimanje. Prikupljeno je skoro 10 tisuća potpisa. Vjerujemo da ćemo uspjeti napraviti napredak i u tome. Zalažemo se i da usluga osobne asistencije ne bude ovisna samo o sposobnosti udruge da prijavi projekte na natječaj, nego da to postane pravo iz sustava socijalne skrbi. Dok to ne postignemo, drago nam je da kao udruge možemo dati ovakav doprinos zajednici“, poručila je na kraju današnjeg svečanog potpisivanja Aleksandra Milković, izvršna direktorica UOSI SMŽ.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.