Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gimgshladnoca18012020

U sklopu projekta ŽENA, korisnici informirani o tome kako se zaštititi od hladnoće

SISAK – Zima je godišnje doba na koje su osobito osjetljive osobe starije životne dobi, bolesnici s kroničnim tegobama, djeca, trudnice i druge osobe osjetljive na meteorološke promjene. „Kako bi informirali naše krajnje korisnike (umirovljenike) i pokušali preventivno djelovati u njihovoj zaštiti od hladnoće i niskih temperatura, naše korisnice zaposlenice sa svima su pročitale i kao podsjetnik im ostavile primjerak teksta pod naslovom Mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće“, pojasnila je dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ koja je voditeljica projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno.

Ove upute sačinili su stručnjaci Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar u Zagrebu Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba.

U sadržaju upute se odnose na izlaganje niskim temperaturama, važnosti zaštite glave kapom pri izlasku iz kuće ili stana, dovoljnom uzimanju tekućine – toplih napitaka i juha, pridržavanju uputa liječnika glede uzimana lijekova, važnost slojevitog odijevanja, izbjegavanja težih fizičkih napora, opreza pri hodu po ledu i nošenja primjerene obuće, kao i učestalijih kontakata sa starijim osobama od strane srodnika, susjeda, aktivista udruga i sl. u svrhu provjere njihova stanja i pružanja potrebne pomoći.

Podsjetimo se, Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – omogućeno je zapošljavanje 10 teže zapošljivih žena, koje putem ovog projekta kroz razne aktivnosti pružaju pomoć i podršku korisnicima na terenu u potrebi, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim.  Projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno provodi se od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

Iskustva korisnica zaposlenica govore u prilog tome da su umirovljenici rado sudjelovali u čitanju ovih korisnih uputa, da su zajedno komentirali iste, te sami istaknuli da se mnogih uputa pridržavaju kako bi odgovorno sudjelovali u zaštiti svoga zdravlja.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
 "error": "disabled_client",
 "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

Mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće

 • Starije osobe zbog sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne fizičke aktivnosti pripadaju rizičnoj skupini pučanstva, koja je osobito osjetljiva na hladnoću.
 • Starijim se osobama preporučuje da izbjegavaju izlaganje hladnoći, posebice u ranojutarnjim, večernjim i noćnim satima, a to se osobito odnosi na gerijatrijske bolesnike oboljele od srčanih, respiratornih i endokrinih bolesti  te oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.
 • Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline, a obuća treba biti udobna i otporna na vlagu, nižih peta da se spriječe padovi i ozljede.
 • Po hladnoći treba u pravilu izbjegavati izlazak te prilikom izlaska zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama i obavezno prekriti usta šalom da se spriječi direktno udisanje hladnog zraka.
 • Ako se osoba pojačano znoji, potrebno je presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline i osloboditi se suvišne odjeće.
 • U slučaju da se zbog predugog izlaganja hladnoći pojavi drhtavica, ona je znak za hitan povratak u unutrašnji zatopljeni prostor.
 • Potrebno je izbjegavati teži fizički rad na otvorenom i aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći (osobito čišćenje snijega zbog najučestalijeg rizika nagle smrti starijih u odnosu na srednju dob).
 • Valja izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini da se spriječe mogući padovi i ozljede.
 • Nužno je unijeti dovoljno tekućine u organizam, posebice u obliku toplih čajeva ili juha te izbjegavati alkoholna pića i više od dvije šalice kave dnevno.
 • Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, te im se preporučuje da prate vremensku prognozu i imaju termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 °C).
 • U slučaju da se pojave simptomi poput trnjenja prstiju i gubitka osjeta uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu kožu,  potrebno je kontaktirati izabranog liječnika opće/obiteljske medicine.
 • U vrijeme hladnih mjeseci je nužno češće kontaktirati stariju osobu, koja treba uvijek uz sebe imati svoje osobne podatke: ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona osobe za kontakt, kojoj se može javiti u vezi s tom starijom osobom.

Preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće/niskih temperatura zraka izradio je Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba – Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X