U šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe U šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe
BREZOVICA/SISAK – U Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska... U šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe

BREZOVICA/SISAK – U Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi, a što je označilo i početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez. Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito na željeznici. Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske i državni je blagdan.

U šumi Brezovica danas je održano središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe koje tradicionalno organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija.

Prigodne čestitke povodom Dana antifašističke borbe svim građankama i građanima Republike Hrvatske uputili su predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, a u Brezovicu su poslali svoje izaslanike.  Izaslanik predsjednice je bio međimurski župan Matija Posavec, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković bio je izaslanik premijera.

Na obilježavanju su, između ostalih, bili predsjednik SDP-a Davor Bernardić, bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, saborski zastupnici Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi, Mirando Mrsić, Marko Šimić i drugi. U ime Sisačko-moslavačke županije programu obilježavanja nazočila je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

Franjo Habulin, predsjednik Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, kazao je da se u samostalnoj Hrvatskoj od osnivanja zločini hrvatskih fašista relativiziraju sa čak najviših mjesta u zemlji, potomci antifašista se boje reći na kojoj su im strani bili preci, dok se potomci fašista ponose otvoreno svojima. Kazao je da se želi prikazati da su pravi zločinci bili Titovi partizani. Također je kazao da mnogi žele da se poruke iz Brezovice ne čuju dalje od ove šume. Upozorio je da su nekada na ovu proslavu dolazili predsjednici države. „Ne toleriranju ustaškim pozdravima koje se uvoze u javni život i ne formiranju komisija koje pridonose revizionizmu“, kazao je Habulin. Poručio je da je nužno suzbijati povijesni revizionizam.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla se kako su osnivači Prvog sisačkog partizanskog odreda vjerovali da se bore za vrijednu stvar u koju su bili spremni uložiti i vlastiti život, vjerujući u ideju jednakosti i gradnju pravednog svijeta koja će nadživjeti njih i njihove krvnike. “Zbog svega toga me je danas sram onih koji govore da se današnjom proslavom bespotrebno vraćamo u prošlost kao što me je sram jer nisam mogla spriječiti da se na samom ulasku u ovu šumu podigne obilježje koje ne služi ničemu drugom nego da pljune na njih i njihovu borbu i život… Na njemu je novcem Katoličke crkve ispisana krivotvorina o izmišljenih i nepostojećih 5000 žrtava brezovičke šume, ne zato što autori tog uratka ne znaju da je to laž već zato da se heroje antifašizma unizi i ponizi pred mjestom na kojem se slavi njihova žrtva”, rekla je Ikić Baniček.

Zvižduke je zaradio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, koji je između ostalog upozorio i na nedostatke države koja je nastala iz antifašističke borbe. „Ovo mjesto nije za strančarenje i podjele“, poručio je Bošnjaković. Osim ministra Bošnjakovića, okupljeni su izviždali i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prilikom polaganja karanfila.

Na kraju je govorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, međimurski župan Matija Posavec, koji je rekao da je besmislena podjela na one koji su za antifašizam i koji su za Domovinski rat jer jedno ne isključuje drugo, a upozorio je i – da nije bilo antifašističke borbe, ne bi bilo ni Međimurja u sastavu Hrvatske.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa obilježavanja Dana antifašističke borbe nastupio je vokalni sastav Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“ iz Siska.

U poslijepodnevnim satima u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku u 16 sati bit će održana projekcija dugometražnoga dokumentarnog filma “Neželjena baština” redateljice i scenaristice Irene Škorić.

 

Foto: arhiva Petrinjskog radija

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.