U svibnju bez posla 8 429 osoba U svibnju bez posla 8 429 osoba
SISAK – Krajem mjeseca svibnja ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnih ureda Sisak i Kutina, registrirano je 8 429 nezaposlenih osoba,... U svibnju bez posla 8 429 osoba

SISAK – Krajem mjeseca svibnja ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnih ureda Sisak i Kutina, registrirano je 8 429 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s mjesecom prije smanjenje nezaposlenosti za 6,2 posto, dok je na godišnjoj razini to pad nezaposlenosti od 18,2 posto, stoji u priopćenju iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Najviše nezaposlenih su oni stariji od 55 godina, njih ima 27,9 posto, a prema razini obrazovanja, najviše nezaposlenih je sa završenom srednjom školom, njih 52,9 posto.

Od ukupnog broja registriranih nezaposlenih osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji, najveći broj nezaposlenih je u Sisku gdje posao traži 2 416 osoba, u Petrinji 1 022 osobe te u Kutini 872 osobe, dok je i ovaj mjesec najmanja nezaposlenost zabilježena u Općini Majur gdje je bez posla 61 osoba. U usporedbi s istim mjesecom lani, nezaposlenost je smanjena u svim gradovima i općinama, a najveće smanjenje zabilježeno je  u Topuskom, Donjim Kukuruzarima i Velikoj Ludini.

Tijekom mjeseca svibnja u evidenciju nezaposlenih ušlo je 517 osoba, od čega 362 osobe izravno iz radnog odnosa. Najviše ih je došlo iz prerađivačke industrije. Istovremeno, iz evidencije nezaposlenih izašle su 1073 osobe, od čega je zaposleno 837 osoba, najviše u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Gledano po ispostavama, tijekom svibnja ove godine u zapošljavanju na osnovi radnog odnosa predvodila je Ispostava Sisak na čijem je području zaposlena 251 osoba, dok je u Ispostavama Novska i Petrinja zaposleno po 99 osoba. U programe aktivne politike zapošljavanja tijekom ove godine novouključeno je 536 nezaposlenih osoba.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.