U tijeku su upisi novih članova u Folklorni ansambl „Petrinjčica“ U tijeku su upisi novih članova u Folklorni ansambl „Petrinjčica“
PETRINJA – Folklorni ansambl „Petrinjičica“ i ove će godine tijekom mjeseca rujna upisivati nove članove, najavio je Milan Herceg, ravnatelj PUO Hrvatski dom Petrinja... U tijeku su upisi novih članova u Folklorni ansambl „Petrinjčica“

PETRINJA – Folklorni ansambl „Petrinjičica“ i ove će godine tijekom mjeseca rujna upisivati nove članove, najavio je Milan Herceg, ravnatelj PUO Hrvatski dom Petrinja i voditelj FA „Petrinjčica“.

„Kao i svake godine, početkom rujna i nove školske godine obavljamo upise novih članova u Folklorni ansambl u sklopu Hrvatskog doma u Petrinji. Nove članove primamo i u dječju grupu i u sekciju odraslih. Pridružiti nam se mogu djeca već od pet godina – imamo već nekoliko takvih u sekciji, ali i oni malo stariji od 10 ili 11, 12 godina. Za sekciju odraslih starosna dob nije određena. Upisi će trajati do kraja rujna. Svi koji se žele baviti plesom, pjesmom, folklorom mogu slobodno doći ovdje k nama u Hrvatski dom. Vrata su vam širom otvorena. Probe se održavaju utorkom i četvrtkom navečer, od 19 do 21 sat u Maloj dvorani Hrvatskog doma. Pozivamo ovim putem sve naše male, mlade anđele, Petrinjce. I starije isto tako pozivamo da nam se pridruže, upravo zato da očuvamo našu baštinu, naše folklorne običaje petrinjskog kraja. Svrha svega toga je i da putujemo, da predstavljamo našu baštinu drugima, da se družimo, ali i da upoznamo plesove i običaje ostalih krajeva lijepe naše Hrvatske i šire“, rekao je Herceg.

Osim za folklorne skupine, u FA „Petrinjčica“ u tijeku su upisi i za školu tambure koju vodi Ivan Kleković.

„Već imamo nešto predbilježenih polaznika škole tambure, a tko se još nije stigao prijaviti može to učiniti do 15. rujna, kada škole tambure kreće s radom, jer naknadno, kad škola krene, kad se nakon par mjeseci već nauče neke osnove, onda je teško primati nekog novog. Zato bih ovim putem pozvao sve zainteresirane klince i klinceze i ove starije – dob nije određena, da nam se pridruže. Važno je da imaju dobru volju da nauče svirati tamburu. Voditelj tamburaša je profesor Ivan Kleković. Rezultati koje su naši cure i dečki postigli na dosadašnjim nastupima, dovoljan su dokaz da je voditelj vrlo stručna osoba. Osim toga, tamburaši sviraju i samim folklorašima, pa se uz samo učenje sviranja tambure, opet sve svodi na nekakvo ugodno druženje“, kaže Herceg.

Nedavno su mladi tamburaši FA „Petrinjčica“ zabilježili uspješan nastup u Makedoniji na Međunarodnoj smotri folklora, na kojoj su, uz Varaždinski tamburaški orkestar, bili jedini predstavnici iz Hrvatske.

„Gospodin Nino Veličkovski obilježavao je tridesetu obljetnicu svog muzičkog rada. On je osoba koja jako puno polaže na to da se narodna baština i iskonska narodna pjesma očuvaju i upravo na njegovu obljetnicu smo išli u Makedoniju, na 14. međunarodnu smotru tamburaških orkestara. Naši su tamburaši bili najmlađa ekipa. Oduševili su publiku koja je isto tako oduševljeno prihvatili i našu Saru Celić koja je fantastično otpjevala naše petrinjske pjesme. Iskustvo je stvarno bilo prekrasno i svojim su nastupom ostavili prekrasan dojam. Imamo već pozive i za sljedeću godinu kada Kumanovo slavi 500 godina postojanja. Pozvali su nas da im i mi, uz ostale, na neki način uveličamo tu obljetnicu“, ispričao je Herceg.

Folklorni ansambl „Petrinjčica“ djeluje od 1998. godine i danas okuplja osamdesetak članova u tri sekcije: maloj, odnosno dječjoj grupi, sekciji odraslih i tamburaškom orkestru.

„Probe održavamo dva puta tjedno – utorkom i četvrtkom u Maloj dvorani Hrvatskog doma. Ne plešemo samo pjesme i plesove Banovine i petrinjskog kraja. Na repertoaru imamo i Slavoniju i Moslavinu i Ravne Kotare i Bunjevce. Spremamo se isto tako obraditi i lički dio te područje Karlovca i Korduna, tako da ćemo već do Nove godine vjerojatno imati gotovu jednu novu, dodatnu koreografiju. Osim nastupa i gostovanja, mi kao ansambl tijekom godine organiziramo, sada već pet folklornih zbivanja, što ima malo koji grad u županiji. Tu je naša „Dječja smotra folklora“ koju uvijek organiziramo negdje prije Uskrsa. Zatim je tu naša „Večer folklora“, smotra koju organiziramo koncem petog ili početkom šestog mjeseca. Organiziramo i „Večer petrinjske pjesme i tambure“ – ovogodišnja, 11. po redu bit će održana 12. listopada. Potom ćemo 9. studenog organizirati treće po redu „Petrinjske diletantske kazališne susrete“ koje su ljudi, moram reći, dobro prihvatili. Našu radnu godinu tradicionalno završavamo „Božićnim koncertom“ na koji uvijek pozivamo i naše drage goste izvan Petrinje“, podsjetio je Herceg.

Članove FA „Petrinjčica“ u danima koji su pred nama očekuju brojni nastupi: već 1. rujna na Petrinjskim sportskim susretima branitelja koje organizira HVIDR-a Petrinja. Nakon toga, 15. rujna putuju u Slavoniju gdje ih očekuje nastup u Jakšiću. Na Mihovilskim susretima u Crncu su 29. rujna, a 6. listopada nastupaju na Danu sela Nova Drenčina. U listopadu put ih odvodi i u Liku gdje će 13. listopada nastupiti na Smotri folklora u Perušiću.

Sve koji žele postati njihovi članovi, još jednom pozivaju da im se pridruže, uz napomenu kako nikakvo predznanje nije potrebno.

„Upravo to i je svrha – da se dođe ovdje, da se uči, da se pleše, da se druži. Imamo naše voditelje koji će novim članovima prenijeti znanje. Zato i dolazimo na probe – da nešto naučimo, ali i da se u isto vrijeme družimo“, poručuje voditelj Folklornog ansambla „Petrinjčica“.

Podsjećamo, prijave za upis novih članova u školu tambure primaju se do 15. rujna, a za članove pjevačko-plesnih sekcija Folklornog ansambla do kraja rujna. Prijaviti se možete na broj telefona Hrvatskog doma Petrinja : 044/815-175 od 8 do 15 sati ili na broj mobitela 099/733- 04-44, utorkom i četvrtkom od 19 do 21 sat.

Fotografije fokloraša:  Arhiva Portala 53

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.