U Viduševcu održani Angelski susreti U Viduševcu održani Angelski susreti
VIDUŠEVAC – U Viduševcu je održana XIII.smotra izvornog folklora čime je proslavljena Angelska nedjelja. Viduševac je mjesto u blizini Gline u kojem se stoljećima... U Viduševcu održani Angelski susreti

VIDUŠEVAC – U Viduševcu je održana XIII.smotra izvornog folklora čime je proslavljena Angelska nedjelja. Viduševac je mjesto u blizini Gline u kojem se stoljećima slavi spomen na sv. Mihaela. Na čast anđelima u Viduševcu je bilo prošćenje i to prvu nedjelju u rujnu. Prema svjedočenju naših starih, angelska se nedjelja svečano slavila ili zadnju nedjelju u kolovozu ili prvu u rujnu.

U  Gornjem Viduševcu, naselju na području Grada Gline, smotru je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Obraćajući se nazočnima župan je zajamčio pomoć Županije u nastojanju stanovnika Viduševca da očuvaju ne samo tradiciju i nasljeđe svojih predaka, nego i sam život u svome kraju. Poručio je mladima da ne ostavljaju olako ono što su njihovi roditelji krvlju obranili i oslobodili.

DSC_0007WW

Njegova misija kao župana je okupljati, stvarati slogu i zajedništvo, stvarati pozitivnu atmosferu jer na taj način uspijevamo:

„Ako idemo s negativnom energijom, onda se događa nažalost ono što se događalo devedesetih godina na ovim našim prostorima. Mislim da je to za nas završeno vrijeme i pokušat ćemo sve učiniti da ovi prostori doista ostanu ovako puni, dinamični, a da ne budu opustošeni i odumirali. To je moja zadaća i zadaća sviju nas, a svi možemo puno pomoći i s te strane još jedanput čestitke za organizatora, za 13.angelske susrete i želim da sljedeće godine ovo brdo bude prepuno, da nas tu ne bude petstotinjak nego pet tisuća.“

DSC_0042WW

Župan je sudjelovao i u tradicionalnoj procesiji od crkve Sv. Franje Ksaverskog do mjesnog igrališta, prostora u kojem su održani 13. Angelski susreti.

U programu smotre predstavila su se društva iz Posavskih Brega, Lekeničke Poljane, Sunjske Grede, Graberja i domaćini KUU Viduševac.

DSC_0044WW

Sudionicima u programu, pokroviteljima Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Glini, te onima koji su potpora radu KUU Viduševac uručene su zahvalnice.

DSC_0046WW

Predsjednik Kulturno-umjetničke udruge Viduševac Slavko Crnković je rekao kako svake godine na susretima ima sve više ljudi.  Želja im je pjevati izvorne pjesme koje razvesele sve koji dođu, rekao je i dodao:

„Ovo što mi radimo je izvorno. Moramo pjevati pjesmu koja je izvorna. Ona traje toliko koliko traje. Zato idemo s manje pjesama, programom koji može trajati sat vremena, najviše sat i petnaest minuta da ljudima ne budemo dosadni i da uživaju u onome što vide. Svako društvo pjeva pjesme svog kraja, ali su sličnih napjeva da ih ne ponavljamo. Zato se dogovorimo i otpjevamo ono u narodnom što je narod pjevao tako i mi pjevamo pjesme iz svog kraja da nam bude što kraće i što ugodnije i veselije.“

DSC_0048WW

Ovogodišnjoj smotri u Viduševcu nazočio je i Vido Bagur, folklorist, jedan od selektora 51.  Međunarodne smotre folklora održane u Zagrebu, a na kojoj je sudjelovala i KUU Viduševac.

DSC_0175WW

Podsjetimo, poseban tematski program Međunarodne smotre obuhvatio je etnografsku baštinu Banovine i Pounja, kao područja sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a ujedno dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti. Posebnost tog tematskog programa ostvario se u cjelovečernjem nastupu skupina s Banovine i Pounja.

DSC_0211WW

DSC_00552WW

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.