Izbornik
zkdragotinci

U Zelenoj kući postavljena izložba tradicijske zimnice Udruge Đeram iz Dragotinaca

PETRINJA – U sklopu projekta „Etno Đir 2“ članovi Udruge Đeram iz Dragotinaca pripremili su zimnicu na tradicionalan način, a izložbu su tim povodom otvorili u petrinjskoj Zelenoj kući, gdje su svi okupljeni mogli i degustirani brojne tradicijske proizvode. Kata Perković, predsjednica Udruge Đeram je izrazila zadovoljstvo što su njihove crveno-bijele točkice kao i njihovu zimnicu mogli izložiti u Zelenoj kući.

„Ove godine Udruga Đeram u sklopu projekta Etno Đir 2 odlučili smo pripremati zimnicu na tradicijski način. Mogu reći da je to doista pripremljeno po receptima naših baka. Nije to bilo baš tako i jednostavno, jer ove godine nije bilo previše voća i povrća, ali kako smo odlučili, cijelu zimnicu smo pripremali u Dragotincima, trajalo je dva vikenda zato što je to pripremljeno na domaći način“, rekla je Perković.

Dodaje kako su za ovu priliku od zimnice pripremili kisele krastavce kao i kisele lučice, a naravno neizostavan je tu bio i ajvar. „Mi smo to radili na drva. Ložili smo peći, kuhao se ajvar u kotlu na drva, tako da je to ono što bake kažu da ništa nije dobro dok nije skuhano na vatri. Ipak smo se mi potrudili da to doista bude tradicijski. Recepti su stari, ovdje bi se prvenstveno osvrnula na punjenu papriku sa kupusom. To se pripremalo u većim količinama, u velike flaše, tako da to stoji cijelu zimu i to je bilo spremno za kolinje uz kobasice, jedna delikatesa“, dodaje Perković.

Govoreći upravo o ajvaru, ističe kako im je upravo ta zimnica oduzimala najviše vremena. „Ne mogu reći da je ajvar nešto tradicijsko, ali na zahtjev svih naših gostiju koji dolaze u Dragotince, pripremili smo ajvar što je dugotrajan i mukotrpan proces. Pripremili smo veliku količinu i to baš po domaćem receptu gospođe koja je profesionalna kuharica, sa domaćim paprikama, ljutim paprikama, domaćim češnjakom, kuhanje u kotlu, na vatri, tako da se možemo pohvaliti da je ajvar prve klase uspio je“, dodaje Perković i na kraju ističe kako su od slastica pripremili pekmez od šljiva.

Na naše pitanje koliko danas ljudi pripremaju zimnicu, poručuje kako još uvijek ima građana koji sami pripremaju zimnicu. „Ja ću krenuti od Dragotinaca, gore znam da svi rade zimnicu, ali hvala Bogu to se prenosilo s koljena na koljeno. Ne samo mi kao članice Udruge Đeram, u principu obiteljski svi ljudi koji potiču iz sela mi svi radimo domaću zimnicu. Vrlo rijetko da to netko ne želi napraviti, ne radi onaj tko nema vremena, u biti tradicijska zimnica je još uvijek hit i in i uvijek se priprema“, zaključila je Perković.

Svi okupljeni u Zelenoj kući na početku izložbe od članica Udruge Đeram mogli su doznati sve o proizvodima s kojima je pripremljena zimnica, kao i način pripreme zimnice te pojedine recepte. Izložbu tradicijske zimnice Udruge Đeram u petrinjskoj Zelenoj kući možete razgledati svakog radnog dana od 8 do 16 sati te subotom od 8 do 12 sati.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X