U ŽK Sisak predstavljene podmjere 4.1. i 4.2.Programa ruralnog razvoja RH U ŽK Sisak predstavljene podmjere 4.1. i 4.2.Programa ruralnog razvoja RH
SISAK – U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Sisak održana je informativna radionica na kojoj su potencijalnim korisnicima predstavljene Podmjera 4.1. – Potpora... U ŽK Sisak predstavljene podmjere 4.1. i 4.2.Programa ruralnog razvoja RH

SISAK – U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Sisak održana je informativna radionica na kojoj su potencijalnim korisnicima predstavljene Podmjera 4.1. – Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i Podmjera 4.2. – Ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda. Riječ je o podmjerama iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. godine.

korisnici tekst

Ovakve radionice Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom  razvoju organizira diljem Hrvatske. Kako je riječ o velikom obimu posla,u organizaciji radionica pomaže im i Hrvatska gospodarska komora, objasnila je Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore koja je kroz predavanje poljoprivrednim proizvođačima i subjektima u poslovanju hranom predstavila novosti u vezi s programskim i provedbenim elementima ovih podmjera.

„Riječ je o mjerama kroz koje se mogu ostvariti potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda. Danas ćemo objasniti tko su prihvatljivi korisnici – u slučaju poljoprivrede radi se dakako o poljoprivrednim gospodarstvima, a u slučaju prerade radi se o subjektima u poslovanju s hranom. Svi uvjeti za korištenje ovih podmjera regulirani su pravilnikom natječaja s brojnim prilozima i opsežnom dokumentacijom. Situacija je dosta složena međutim, nije neizvediva. Dakle, ima jako puno detalja o kojima se mora voditi računa. Potencijalnim korisnicima objasnit ćemo u što se može ulagati, koja su prihvatljiva ulaganja, koji su prihvatljivi troškovi i kako ide sama procedura podnošenja zahtjeva“, rekla je Jurišić koja je objasnila i koliki se iznosi potpora mogu ostvariti kroz ove podmjere.

jurišić tekst

„Ako gledamo Podmjeru 4.1.- ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, tu u odnosu na ukupnu vrijednost investicije možemo ostvariti potporu u vrijednosti od 50 posto prihvatljivih troškova – znači ako je nešto 100 – možemo dobiti 50 posto sredstava nazad, ne uključujući neprihvatljive troškove tipa poreza na dodanu vrijednost. Što se tiče maksimalnog intenziteta potpore u Podmjeri 4.1. radi se o plafonu od milijun eura bespovratnih sredstava. Što se tiče Podmjere 4.2. – ulaganja u preradu tu nam je maksimalni intenzitet potpore dva, odnosno tri milijuna eura, ovisno o tipu ulaganja. Isto tako intenzitet potpore je 50 posto. Tu ima i nekih finesa, pogotovo u 4.1.Primjerice ako se radi o tzv. mladom poljoprivredniku onda se intenzitet potpore uvećava za 20 posto“, objasnila je Jurišić.

U sklopu Podmjere 4.1. može se primjerice ulagati u izgradnju i rekonstrukciju objekata za držanje životinja, podizanje i rekonstrukciju višegodišnjih nasada, opremanje gospodarskih objekata, kupnju poljoprivredne mehanizacije ili navodnjavanje. U sklopu Podmjere 4.2 ulagati se može u podizanje ili rekonstrukciju proizvodnih, preradbenih pogona, njihovo opremanje i kupnju gospodarskih vozila i slično, moglo se čuti na ovom predavanju.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.