U županiji građani najviše glasali za HDZ, na birališta izašlo 28,94% birača U županiji građani najviše glasali za HDZ, na birališta izašlo 28,94% birača
SISAK – Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, nakon 100 posto obrađenih podataka sa birališta, na ukupno 349 biračkih mjesta u cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji u... U županiji građani najviše glasali za HDZ, na birališta izašlo 28,94% birača

SISAK – Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, nakon 100 posto obrađenih podataka sa birališta, na ukupno 349 biračkih mjesta u cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji u sklopu izbora za Europski parlament, izašlo je 28,94 posto registriranih birača, odnosno 41 074 birača, iako je pravo glasa imalo 141 932 građana.

Građani Sisačko-moslavačke županije najviše su glasali za HDZ, ukupno 24,4 posto birača, dok je na drugom mjestu po preferencijama građana SDP-ova lista s izborom od 15,3 posto glasova. Kandidacijska lista grupe birača Marijane Petir sa izborom 11,71 posto građana je na trećem mjestu, a koalicija Hrvatski suverenisti je sa izborom od 7,02 posto na četvrtom mjestu. Izborni prag od pet posto još su prešli Kandidacijska lista grupe birača Mislava Kolakušića koja je osvojila 6,49 posto glasova birača, potom SDSS koji je osvojio 5,79 posto glasova birača, a jedini je još Živi zid prešao izborni prag, osvojivši 5,35 posto glasova birača.

Ukoliko se gledaju preferencijalni glasovi, najviše ih je u cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji osvojila Marijana Petir sa svojom Kandidacijskom listom grupe birača, ukupno 3815 glasova, a na drugom mjestu po preferencijalnim glasovima je HDZ-ov nositelj liste Karlo Ressler koji je osvojio 2 364 preferencijalna glasa. Ukupno 2 155 preferencijalnih glasova osvojila je Ruža Tomašić na listi Hrvatskih suverenista.

Najveća izlaznost zabilježena je u Jasenovcu gdje je na birališta izašlo 45,72 posto registriranih birača te u Majuru gdje je izlaznost iznosila 38,09 posto, dok je najmanja izlaznost zabilježena u Općini Topusko gdje je na birališta izašlo 20,57 posto registriranih birača, te u Lipovljanima, gdje je izlaznost bila 22,44 posto.

HDZ je odnio pobjedu u Donjim Kukuruzarima, Glini, Hrvatskoj Dubici, Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu, Kutini, Lekeniku, Lipovljanima, Novskoj, Petrinji, Sisku, Sunji i Topuskom. SDSS je pak odnio pobjedu u Dvoru i Gvozdu, a Kandidacijska lista grupe birača Marijane Petir odnijela je pobjedu u Majuru, Martinskoj Vesi, Popovači i Velikoj Ludini.

Tijesna borba između HDZ-a i SDP-a bila je u Kutini gdje je HDZ odnio pobjedu za 55 glasova, dok je sa svega jednim glasom HDZ odnio pobjedu u odnosu na SDP u Lekeniku te ta također sa jednim glasom više, HDZ je odnio pobjedu u odnosu na SDP i u Lipovljanima. S druge strane, Petir je odnijela pobjedu u Martinskoj Vesi u odnosu na HDZ, osvojivši devet glasova više.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.