Učenici iz Siska čitali i hodali Velebitom Učenici iz Siska čitali i hodali Velebitom
SISAK – Međunarodni dan čistih planina, 26. rujan 2018.g. obilježili su učenici  i nastavnici Industrijsko-obrtničke škole Sisak, na već tradicionalan način u sklopu projekata:... Učenici iz Siska čitali i hodali Velebitom

SISAK – Međunarodni dan čistih planina, 26. rujan 2018.g. obilježili su učenici  i nastavnici Industrijsko-obrtničke škole Sisak, na već tradicionalan način u sklopu projekata: Tulum s(l)ova i “Kretanjem do zdravlja”, na svojoj omiljenoj planini, Velebitu.

Članovi Planinarske sekcije pri Školskom sportskom društvu IOŠ, sudionici spomenutih Projekata, gosti i partneri u projektima, lijep sunčan dan proveli su 21. rujna 2018.g u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Uz bogat program aktivnosti, dobru organizaciju i nastavnike entuzijaste koji vole svoj posao, posjet je bio više nego uspješan. Čitalo se na vrhu Velikog Zavižana (1676 m.n.v.) iz knjige pisca i planinara, Ede Popovića: U Velebitu, pasus gdje pisac upozorava na izumiranje leptira, umiranje smreka, gdje upozorava na kisele kiše i njihovu štetnost i čitav niz aktivnosti koje na Velebitu mogu i ponegdje već jesu pogubne za ovu lijepu mitsku planinu.

Kod Planinarskog doma Zavižan (1594. m.n.v.) bila je gužva. Našli su se tu učenici jedne srednje škole iz Slavonskog Broda koji su imali priliku slušati ili čak sudjelovati u radionicama koje su pripremili naši partneri u projektima. Policijski službenik za prevenciju u cestovnom prometu Postaje prometne policije Sisak, Mario Tkalčić, govorio je o alkoholu, mladima, prometu , posljedicama i prevenciji.FranJerkić, maturant Tehničke škole Sisak upoznao nas je sa svojim bicikliranjima kroz pet država Europe, spomenuo je i planove: Biciklijada “Sisak za Vukovar” u studenome ove godine, a 2019. g. put biciklom ga vodi u Vatikan kod Svetog Oca Franje. Naglasio je da, se ova biciklijada održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske. Fran je voditelj rekreativne biciklističke skupine Kraljevi Sisak.

S prekrasnom scenografijom velebitskih vrhova u pozadini , zaplesao je  na platou ispred planinarskog doma, Antonio Kovačević  (3.B r. IOŠ) i oduševio sve nazočne svojom posebnom varijantom Hip-hopa, Animationdance.

Na vrhu Velikog Zavižana (1676 m.n.v.) na koji smo se popeli, opet “gužvajući” se sa studentima geologije iz Francuske, čitali smo stihove o Velebitu, saslušali što nam ima reći Miroslav Brajenović, član Biciklističkog kluba Roda Sisak, o treninzima, pripremama za biciklističke trke i o svojim dojmovima kao odnedavni član HPD-a Sisak. Malo smo diskutirali o raznim vrstama kretanja, o važnosti kretanja za zdravlje.

Silazak s vrha Velikog Zavižana  dosta strmom stazom, malo nas je iscrpio pa je lagana šetnja Velebitskim botaničkim vrtom bila pravo opuštanje. Odradili smo još jednu radionicu. O tome kada i zašto nazvati broj 112, govorio je djelatnik Državne službe za zaštitu, pomoć i spašavanje, Ivica Perković, ujedno i član HPD-a Sisak.

Na naš poziv u svim aktivnostima sudjelovala su i četiri učenika iz Srednje škole Glina: Valentina, Lucija, Tea i Mario i njihova nastavnica i planinarka, Suzana Stanković. Suradnja sa SŠ Glinom na razini školskih knjižnica traje već godinama. Naši učenici sudjeluju u njihovom projektu: Dan zamijenjenih uloga, ovo je bio samo uzvratni poziv.

O važnosti kretanja i boravka u prirodi  govorio je , dr.sc. Ivan Vrbik, profesor mentor, nastavnik TZK , koji se pobrinuo da nam mišići budu prije hodanja zagrijani. Petra Sigur, predstavnica NKČ Vlado Gotovac Sisak i planinarka, pomagala je neiskusnim hodačima .

Tekst i fotografije: Jadranka Gabriša-Perković

 

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.