Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
big_9ShN3PrZk3EX8YoPDNjp

Učenici su odabrali svoje predsjednike: provjerite kako su glasali

Nedavna predsjednička kampanja pobudila je veliki interes javnosti i otvorila brojna pitanja. Portal Srednja.hr je odlučio napraviti istraživanje o tome kakva je demokracija u razredima. Naime, od prvog razreda osnovne škole učenici, podijeljeni u razredne odjele, odabiru jednog predstavnika koji će u ime cijelog razreda voditi pregovore, donositi odluke i raditi u najboljem interesu razreda. Dodatno, biraju predstavnika u vijeću škole preko kojeg mogu zastupati interesa učenika cijele škole pred ravnateljem i profesorima. Postojanje vijeća učenika predviđeno je Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, dok to nije slučaj za predsjednika razreda, već se on određuje prema statutu pojedinih škola.

U jeku predsjedničkih izbora otvorila su se brojna pitanja o samoj demokratskoj proceduri izbora predsjednika države – kako su kandidati predstavili svoje programe, jesu li skupili dovoljno potpisa, kako komuniciraju sa svojim biračima te koliko će građana uopće izaći na izbore. Kroz sva ova pitanja prolaze i učenici hrvatskih škola svake godine kada biraju predsjednika razreda ili predstavnika u vijeće učenika. Njihovi izbori su građanski odgoj u praksi, a kakva je demokracija u razredima diljem Hrvatske provjerio je u prosincu portal srednja.hr kroz anketno istraživanje sa 301 školom u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X