Udruga belota Petrinja organizirala 3. turnir povodom obljetnice VRA „Oluja“ i oslobođenja Petrinje Udruga belota Petrinja organizirala 3. turnir povodom obljetnice VRA „Oluja“ i oslobođenja Petrinje
PETRINJA – Udruga belota Petrinja i ove je godine, povodom predstojeće obljetnice VRA „Oluja“ i oslobođenja grada Petrinje organizirala Turnir u belotu. „Turnir povodom... Udruga belota Petrinja organizirala 3. turnir povodom obljetnice VRA „Oluja“ i oslobođenja Petrinje

PETRINJA – Udruga belota Petrinja i ove je godine, povodom predstojeće obljetnice VRA „Oluja“ i oslobođenja grada Petrinje organizirala Turnir u belotu.

„Turnir povodom obljetnice VRA „Oluja“ i oslobođenja grada Petrinje održavamo već treću godinu za redom. Ove godine organizirali smo ga danas, 28. srpnja, jer će idućeg vikenda biti gužva, bit će puno različitih događanja povodom „Oluje“ i svi će ići na neko od tih događanja, pa smo mi ove godine napravili turnir tjedan dana ranije. Pozvali smo naše gradske braniteljske udruge, ali mogu doći i svi drugi koji vole igrati belu. Pozvali smo na turnir 9 udruga, dakle, zajedno s nama, ukupno 10 udruga sudjeluje s 12 prijavljenih parova“, ispričao nam je Milan Sarač, tajnik Udruge belota Petrinja.

Turnir koji je ove godine organiziran u prostorijama Udruge u Gajevoj 40a, počeo je intoniranjem himne i minutom šutnje za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Predstavnici udruga, sudionica turnira uputili su se potom na Senjak, gdje su počast poginulim hrvatskim braniteljima odali i paljenjem svijeća kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima.

Po povratku u prostorije Udruge belota Petrinja u Gajevoj ulici, izvučeni su parovi turnira na kojem su ove godine sudjelovale i tri žene, najviše do sad (prijašnjih godina sudjelovala je po jedna).

Uz Svjetlanu Lazić koja je i dopredsjednica Udruge belota Petrinja i koja je sudjelovala na prvom turniru prije tri godine, ove je godine na turniru prvi puta zaigrala Koraljka Ličina, odnedavno ponovno članica Udruge belota Petrinja.

„Evo nova sam na ovom turniru. Bila sam i prije u Udruzi neko vrijeme, pa sam izašla i sad sam se ponovno priključila. Jednostavno mi je to jedno lijepo druženje. Svjetlana i ja smo ove godine u paru, pa ćemo pokušati obraniti „ženske boje“, kaže kroz smijeh Koraljka koja otkriva kako belot igra od djetinjstva.

Po prvi puta, na turniru je zaigrala i Jasna Orečić, članica HPD-a „Petrinja“.

„Da, prvi put igram ovako javno, na turniru. Došla sam preko Hrvatskog planinarskog društva „Petrinja“ čija sam članica. Ne igram dugo, relativno sam „friška“u tome. Igram više onako rekreativno“, kaže Jasna.

Atmosfera se na turniru brzo zagrijala, a pobjednički pehar na kraju je završio u rukama Zlatka Iskrića i Silvija Jagića iz Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata grada Petrinje.

Drugo mjesto pripalo je paru koji su činili Željko Marković i Miljenko Mlinarić, članovi domaćina turnira – Udruge belota Petrinja.

Treće mjesto na ovom turniru osvojili su Ante Durbić i Slaven Šimunović iz Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade „Gromovi“.

Predstavnicima svih udruga koje su sudjelovale na turniru uručene su i Zahvalnice.

Tihomir Šalić, predsjednik Udruge belota Petrinja na kraju je zahvalio svima koji su na turniru sudjelovali, kao i svima onima koji su im u organizaciji turnira pomogli.

„Zahvaljujem svim sudionicima koji su se odazvali na turnir. Malo mi je žao što nisu došli svi koji su obećali da će doći. Zadovoljan sam što smo to i ove godine uspješno organizirali. Bilo nas je nešto manje nego prošle godine, ali sve je prošlo u fer, korektnom natjecanju. Nastavit ćemo s ovim turnirom i nagodinu i mogu reći da ćemo, dok ja to vodim, sljedeće godine turnir malo pojačati. Ja sam uvijek govorio da mi nismo udruga koja će se natjecati samo unutar sebe, između svojih članova ili samo u gradu Petrinji. Uvijek vam se dogodi da netko iz nekog razloga ne može doći, onda sam rekao da ćemo sljedeće godine s turnirom izaći barem na županiju”.

“Nadam se da će se i druge udruge odazvati kao što se i mi uvijek odazovemo kad nas netko drugi pozove. Ako ne mogu doći ja kao predsjednik, garantiram da će netko od mojih članova uvijek otići. Ako ne sudjelovati na turniru, barem se pokloniti braniteljima, zapaliti svijeću, položiti vijenac i sve što je po protokolu. Zato se nadam da ćemo iduće godine održati i četvrti turnir i da će doći još više naših braniteljskih udruga. Još jednom, zahvalio bih svim sudionicima ovog turnira i svima koji su nam na neki način pomogli“, kazao je Šalić.

Sve koje vole igrati belu, članovi Udruge belota Petrinja koja trenutno broji dvadesetak članova, pozvali su da im se pridruže.

„Tko god voli igrati belu, kao i oni koji je žele naučiti igrati mogu slobodno doći i pridružiti nam se. Nema veze znaju li igrati ili ne, ako vole – naučit će“, poručio je tajnik Udruge, Milan Sarač.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.