Udruga IKS povela srednjoškolce u Švicarsku Udruga IKS povela srednjoškolce u Švicarsku
PETRINJA/TROGEN – U sklopu projekta udruge IKS učenici Srednje škole Glina, Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice i Srednje Škole Topusko borave u... Udruga IKS povela srednjoškolce u Švicarsku

PETRINJA/TROGEN – U sklopu projekta udruge IKS učenici Srednje škole Glina, Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice i Srednje Škole Topusko borave u Švicarskoj na dvotjednom ljetnom kampu. Kamp je počeo 7.srpnja, a trajat će do 20.srpnja. Kamp se održava u Pestalozzi selu u mjestu Trogen u Švicarskoj. U ljetnom kampu boravi 162 učenika iz 9 europskih zemalja o kojima brine 27 supervizora koji su zaduženi oko organizacije svakodnevnoga rasporeda. Ovo je prvi put da u ovakvim aktivnostima sudjeluju i mladi iz Hrvatske, a kriteriji za odabir učenika bili su starosna dob te odlično poznavanje engleskoga jezika. Ukupno sudjeluje 18 učenika iz Hrvatske, 6 iz svake škole. Uz njih su tri profesorice te troje članova Udruge IKS.

 Za dvotjednog boravka učenici sudjeluju u radionicama i tečajevima koji se održavaju u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, u večernjim je satima u Klubu mladih organizirano druženje, a na jednom od izleta posjetit će i grad Zurich.  Smješteni u mješovitim kućama, a dvotjednim suživotom u multikulturalnom okruženju imaju priliku usavršiti engleski jezik u govornoj i pisanoj komunikaciji te upoznati kulturu pripadnika drugih nacionalnosti.     Boravak u kampu temelji se na holističkom pristupu obrazovanju prema kojem je obrazovanje jedinstveni individualizirani proces razvoja pojedinca, a istodobno i proces izgradnje odnosa između pojedinaca, skupina i naroda.

Učenici tijekom dva tjedna imaju priliku saznati više o interkulturalnoj edukaciji, dječjim pravima, nenasilnoj komunikaciji, ljudskom dostojanstvu, nediskriminaciji putem stavljanja u uloge drugih, slobodi mišljenja i izražavanja, poštivanju tuđih mišljenja, građanskoj hrabrosti i sličnim temama koje će ih osnažiti da postanu aktivni članovi našeg društva. Zadatak je svake zemlje predstaviti se kao grupa interaktivnim uključivanjem publike iz drugih zemalja, a imat će priliku predstaviti i neke svoje talente i vještine.

Ciljevi kampa su suradnjom, raspravama, simulacijskim vježbama, preuzimanjem inicijative i ostalim metodama poboljšanje međusobnih odnosa, interakcije i komunikacije, razvijanje socijalnih vještina jer je međuljudski odnos plodno tlo za rast i razvoj ličnosti, a samo integrirani pojedinac svojim radom i životom doprinosi etičko-kulturnom, znanstveno-tehnološkom i gospodarsko-socijalnom napretku zajednice i društva u cjelini.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.