Udruga „Naš život“ započela edukaciju za 25 gerontodomaćica Udruga „Naš život“ započela edukaciju za 25 gerontodomaćica
PETRINJA – U Petrinjskoj kući zdravlja danas je počela edukacija za 25 gerontodomaćica. Edukacija se provodi u sklopu projekta „Zajedno u trećoj dobi“ za... Udruga „Naš život“ započela edukaciju za 25 gerontodomaćica

PETRINJA – U Petrinjskoj kući zdravlja danas je počela edukacija za 25 gerontodomaćica. Edukacija se provodi u sklopu projekta „Zajedno u trećoj dobi“ za koji su Udruzi „Naš život“ kroz program „Zaželi-Program zapošljavanja žena“ odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 3.521.647, 24 kune.

„Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Mi smo s provedbom projekta koji traje 30 mjeseci, odnosno dvije i pol godine, započeli 1. prosinca 2017. godine. Nakon tog prvog mjeseca, sada slijedi ova druga faza, dakle provedba projekta, a to je ta edukacija za posao gerontodomaćice kojom ćemo educirati 25 žena. One će nakon toga dobiti uvjerenje o osposobljavanju koje je verificirano od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i upisuje se u radnu knjižicu. Po završetku  edukacije, 1. lipnja mi ćemo te žene i zaposliti“, rekla je  voditeljica projekta Magdalena Jerab.

Nakon što prođu edukaciju, svaka od žena brinut će o minimalno četiri korisnika.

„One će obavljati poslove pomoći u kući, brige o zdravstvenom stanju korisnika, pomoći pri presvlačenju, oblačenju, dobavljanju lijekova i kućanskih potrepština, uređenja okućnice i ono što smo također omogućili projektom – svaki mjesec dostavljat će korisnicima pakete kućanskih potrepština i sredstava za čišćenje u iznosu od 200 kuna“, objasnila je Jerab.

Partneri na projektu su Grad Petrinja, Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ciljana skupina u ovom projektu su žene iz teže zapošljivih skupina sa završenom osnovnom ili srednjom školom koje čine 47,27 posto ukupno nezaposlenih na području grada Petrinje. Žene će dvije godine biti zaposlene što im se uračunava u radni staž, a iskustvo koje će steći, pomoći će im da i nakon toga budu konkurentnije na tržištu rada, objasnila je predsjednica Udruge „Naš život“ Rada Vlak.

Stručno osposobljavanje  za zvanje gerontodomaćice provodi Pučko otvoreno učilište iz Zagreba. Edukaciju u trajanju 160 školskih sati u Petrinji će, uz pomoć liječnika i više medicinske sestre, voditi Sonja Vrban, po struci andragog.

„Sam program osmišljen je tako da se provodi u dva dijela. Prvi dio je teorijski dio nastave i jedan dio praktičnih vježbi. Drugi dio je stručna praksa. Teorijski dio nastave i praktične vježbe radit ćemo na dva mjesta – jednim dijelom ovdje u prostoru Petrinjske kuće zdravlja, a jednim dijelom bit ćemo kratko „podstanari“ u Prvoj osnovnoj školi. Stručnu praksu ćemo odraditi u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji“, objasnila je Vrban polaznicama edukacije.

„Ja vam od srca želim da ovaj projekt traje i traje i više puta po dvije godine. Ali i ako ne bude trajao toliko koliko vam ja želim, vaša svjedožba ima veliku vrijednost. Ta svjedožba vam može omogućiti da ako ne budete ovdje pronašle koricu kruha za sebe, da je možete pronaći i negdje drugdje. Zato shvatite ovaj posao, ovaj naš zajednički posao, jako ozbiljno“, poručila je Vrban, dodajući kako je sigurna da će polaznice, temeljem svog životnog iskustva i dosadašnjih znanja, edukaciju završiti kao prave odlikašice.

U ime petrinjskog gradonačelnika kojeg je ispričala predsjednica Udruge „Naš život“, puno uspjeha polaznicama edukacije poželjela je njegova zamjenica Viktorija Kaleb.

„Drago mi je da je Grad prepoznao, kao i uvijek do sad, rad Petrinjske kuće zdravlja i gospođe Rade Vlak osobno, kao primjer uspješnog povlačenja sredstva iz Europske unije. Pogotovo danas kada je uistinu teško naći posao, ne samo u Petrinji, nego i u cijeloj Hrvatskoj, pa i za ljude s visokom stručnom spremom, ne podcjenjujući nimalo status bilo koga tko ima manju stručnu spremu, nego kad su općenito govoreći, uvjeti za zapošljavanje izuzetno teški, neprimjereni. I sami znate da je i to razlog zbog kojeg ljudi odlaze van, tako da je svako radno mjesto dobro došlo. Osobito nama – evo i ja spadam u tu skupinu iznad 50-te, pa razumijem kako je to teško. Da se sutra nađete u toj situaciji, bilo tko od nas zna kakav bi križ prošao da nađe bilo kakav posao u Hrvatskoj“, rekla je između ostalog Kaleb, zaželjevši polaznicama edukacije da uspiju i budu zadovoljne poslom koji će raditi.

Polaznice edukacije nezaposlene su žene, u godinama u kojima je teže pronaći novi posao. Ovo je prilika da to pokušaju promijeniti, smatra  gospođa Snježana, jedna od polaznica edukacije za gerontodomaćice.

„Osnovni razlog je taj što mi treba posao, jer sam nezaposlena. Do sad sam se kod kuće bavila uzgojem stoke. Sad više ne. Djeca su odrasla i trebaju mi posao i nekakva primanja“.

Briga o starijima nije joj nepoznanica:

„Imala sam jednu baku o kojoj sam brinula pet godina prema ugovoru o doživotnom uzdržavanju, pa već imam neke predodžbe kako to izgleda – okrenuti, oprati, presvući, pelenu promijeniti, dati lijek – to sam već radila u svojoj kući tako da mi taj posao nije stran“, kaže Snježana.

Kroz projekt „Zajedno u trećoj dobi“, 25 gerontodomaćica, skrbit će o stotinjak starijih i nemoćnih osoba, uglavnom na ruralnom području grada Petrinje.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.