Udruga slijepih SMŽ obilježila 62. obljetnicu i Međunarodni dan bijelog štapa Udruga slijepih SMŽ obilježila 62. obljetnicu i Međunarodni dan bijelog štapa
SISAK – U prigodi obilježavanja 62 godine djelovanja i rada, kao i Međunarodnog dana bijelog štapa, članovi Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije održali su svečanu... Udruga slijepih SMŽ obilježila 62. obljetnicu i Međunarodni dan bijelog štapa

SISAK – U prigodi obilježavanja 62 godine djelovanja i rada, kao i Međunarodnog dana bijelog štapa, članovi Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije održali su svečanu Skupštinu udruge.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu od 1964. godine kada je američki predsjednik Lyndon B. Johnson proglasio 15. listopada Međunarodnim danom bijelog štapa, a Hrvatska se obilježavanju ovog dana, posvećenog slijepim osobama, priključila 1996. godine. Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

Danko Tomanić, predsjednik županijske udruge kazao je koja je tema Skupštine: „Tema je položaj slijepih osoba u Hrvatskoj, te kod nas u županiji i u gradovima. Nećemo puno jadikovati i ovo ćemo iskoristiti kao priliku da se malo podružimo, jer ovo je dan kojeg su nam međunarodna zajednica i Republika Hrvatska dali da ga obilježimo i proširimo svjesnost, na neki način, među ljudima i u zajednici u kojoj živimo da među njima ima i slijepih osoba.“

Među gostima je, u ime Sisačko-moslavačke županije, bila i Ivanka Roksandić, predsjednica županijske Skupštine, koja je pohvalila rad Udruge: „Moram istaknuti da ova udruga puno čini na senzibiliziranju javnosti i edukaciji da bi javnost u svojoj društvenoj zajednici, u svojoj lokalnoj sredini, prepoznala potrebe slijepih i slabovidnih osoba. Svakako da moramo svi činiti da ljudima olakšamo kretanje. Bijeli štap je simbol slobodnog kretanja slijepih osoba, a izrazito je za pohvaliti udrugu koja svake godine, ne samo da senzibilizira javnost, nego provodi različite edukativne cikluse da bi i djeci i ostalima u svojoj sredini ukazali na problem slijepih osoba.“

Naglasila je i kako su puno učinili u nabavci nekih sredstava koja pomažu slijepim i slabovidnim osobama i puno čine na njihovoj integraciji u društvenu zajednicu, ali puno čine i na različitim programima koji svakako podižu razinu boljeg života za ove osobe i koji kroz programe, koje oni osmisle i provode, čine ono što možda društvena zajednica ne može učiniti.

Na Skupštini su uručene i Zahvalnice za nesebičnu potporu u radu Udruge, a dodijeljene su udrugama potpisnicama Povelje o suradnji i to: Udruga osoba s invaliditetom SMŽ, Udruga invalida rada Grada Siska, Udruga za terapijsko jahanje „Kas“, Građanska inicijativa „Moj Grad Sisak“ i Dijabetičko društvo Grada Siska, te sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću, kao i medijskim pratiteljima: Radio Quirinusu, Radio Banovini i Petrinjskom radiju.

Na kraju, u zabavnom dijelu, članovi Udruge recitirali su stihove, a Pavao Anić i Danko Tomanić zasvirali su i zapjevali sevdalinku.

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.