Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gudab

Ugodna glazbena večer uz Gudački kvartet Sebastian

PETRINJA – Ugodne glazbene trenutke priredili su i ovaj put u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja gosti iz Zagreba, članovi Gudačkog kvarteta Sebastian.

Osnovan 1982. godine kao Kvartet muzičke omladine Zagreb, danas ovaj kvartet djeluje u sastavu: Zlatko Rucner (violončelo), Nebojša Floreani (viola), Teodora Sucala Matei (violina) i Anđelko Krpan (violina).

„Gudački kvartet Sebastian postoji već jako dugo, od 1982. kada su učenici tadašnje Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu na predmetu Komorna glazba osnovali gudački kvartet koji se igrom sudbine zadržao do danas. Članovi su se mijenjali više puta, a pod imenom „Sebastian“ djeluje od 1990. Tada smo naime prvi put u Glazbenom zavodu u Zagrebu svirali pod tim imenom, a evo do danas smo ostvarili osam kompaktnih ploča za Croatia Records. Pretežni dio djela koja smo snimili na tim kompaktnim pločama su skladbe hrvatskih skladatelja. Od 2002. godine, održavamo ciklus od četiri koncerta u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu“, podsjetio je jedan od članova Gudačkog kvarteta Sebastian, violinist Anđelko Krpan.

Članovi kvarteta usavršavali su se na tečajevima komorne glazbe u Grožnjanu (Hrvatska), Rogaškoj Slatini (Slovenija), Pecsu (Mađarska) i Saumuru (Francuska). Godine 1988. kvartet postaje član Međunarodne zaklade Yehudi Menuhin sa sjedištem u Parizu. Osim čestih nastupa u Hrvatskoj, Gudački kvartet Sebastian koncertirao je u Sloveniji, Francuskoj, Sjevernoj Koreji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Njihov repertoar obuhvaća djela od klasike do suvremene glazbe, s naglaskom na hrvatskom stvaralaštvu.

„Što se tiče našeg programa, naravno da sviramo stožernu literaturu svjetske baštine, ali punu pažnju posvećujemo istraživanju i izvođenju skladbi hrvatskih skladatelja koji su iz raznih razloga pali u zaborav, tako da kroz svo ovo vrijeme, više od 20 godina, izvodimo skladbe koje zapravo nakon izvedbe u našem ciklusu, mi potičemo da se one  objave i tiskom, dakle, da bude moguće kupiti te note, snimimo ih i tada su te skladbe zapravo spremne za budućnost. One se tada i više izvode i ulaze u onaj, recimo to tako, „osvojeni dio teritorija“ naše antologije hrvatske glazbe koja je zapravo vrlo bogata, ali sami glazbenicu u Hrvatskoj se nažalost njome premalo bave“, kaže Krpan.

U Petrinji su dosad već gostovali nekoliko puta. Anđelko Krpan otkrio je kakav su program za petrinjsku publiku pripremili ovaj put.

„Večerašnji koncert Gudačkog kvarteta Sebastian u znaku je četiri velike obljetnice. Sviramo tri skladatelja kojima se ove godine obilježava neka obljetnica. Na početku je tu 2.gudački kvartet Silvia Foretića, maestra iz Zagreba koji ove godine slavi 80.rođendan, njegov gudački kvartet je iz 1991.godine i znakovito nosi naslov „Za bolja vremena“. Nakon njega izveli smo jedan Beethovenov kvartet opus 18, broj 2. Znamo svi da se ove godine navršava 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena. Za kraj koncerta ostavili smo prvi gudački kvartet Roberta Shumanna čija obljetnica 210 godina od rođenja se također obilježava ove godine, posebno u Njemačkoj. Za nas, najznačajnija obljetnica je svakako 30 godina kvarteta Sebastina. Naime, naš prvi koncert dogodio se u Hrvatskom glazbenom zavodu 7.ožujka 1990.godine. Od tada do danas sviramo, nismo svi isti od onda, ali drago mi je da kvartet postoji i nadam se da će još i dalje postojati“.

Kroz uigran, tečan i skladan glazbeni “razgovor”svojih instrumenata, onima koji su ih došli poslušati, gudači kvarteta “Sebastian”priuštili su zaista lijepe i opuštajuće trenutke.

Koncert Gudačkog kvarteta Sebastian u Petrinji, realiziran je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI