Ugodna glazbena večer uz Gudački kvartet Sebastian Ugodna glazbena večer uz Gudački kvartet Sebastian
PETRINJA – Ugodne glazbene trenutke priredili su ove srijede u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja gosti iz Zagreba, članovi Gudačkog kvarteta Sebastian. Osnovan 1982.... Ugodna glazbena večer uz Gudački kvartet Sebastian

PETRINJA – Ugodne glazbene trenutke priredili su ove srijede u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja gosti iz Zagreba, članovi Gudačkog kvarteta Sebastian.

Osnovan 1982. godine kao Kvartet muzičke omladine Zagreb, danas ovaj kvartet djeluje u sastavu: Zlatko Rucner (violončelo), Nebojša Floreani (viola), Teodora Sucala Matei (violina) i Anđelko Krpan (violina).

„Gudački kvartet Sebastian postoji već jako dugo, od 1982. kada su učenici tadašnje Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu na predmetu Komorna glazba osnovali gudački kvartet koji se igrom sudbine zadržao do danas. Članovi su se mijenjali više puta, a pod imenom „Sebastian“ djeluje od 1990. Tada smo naime prvi put u Glazbenom zavodu u Zagrebu svirali pod tim imenom, a evo do danas smo ostvarili osam kompaktnih ploča za Croatia Records. Pretežni dio djela koja smo snimili na tim kompaktnim pločama su skladbe hrvatskih skladatelja. Od 2002. godine, dakle već 17 godina, održavamo ciklus od četiri koncerta u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu“, podsjetio je jedan od članova Gudačkog kvarteta Sebastian, violinist Anđelko Krpan.

Članovi kvarteta usavršavali su se na tečajevima komorne glazbe u Grožnjanu (Hrvatska), Rogaškoj Slatini (Slovenija), Pecsu (Mađarska) i Saumuru (Francuska). Godine 1988. kvartet postaje član Međunarodne zaklade Yehudi Menuhin sa sjedištem u Parizu. Osim čestih nastupa u Hrvatskoj, Gudački kvartet Sebastian koncertirao je u Sloveniji, Francuskoj, Sjevernoj Koreji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Njihov repertoar obuhvaća djela od klasike do suvremene glazbe, s naglaskom na hrvatskom stvaralaštvu.

„Što se tiče našeg programa, naravno da sviramo stožernu literaturu svjetske baštine, ali punu pažnju posvećujemo istraživanju i izvođenju skladbi hrvatskih skladatelja koji su iz raznih razloga pali u zaborav, tako da kroz svo ovo vrijeme, više od 20 godina, izvodimo skladbe koje zapravo nakon izvedbe u našem ciklusu, mi potičemo da se one  objave i tiskom, dakle, da bude moguće kupiti te note, snimimo ih i tada su te skladbe zapravo spremne za budućnost. One se tada i više izvode i ulaze u onaj, recimo to tako, „osvojeni dio teritorija“ naše antologije hrvatske glazbe koja je zapravo vrlo bogata, ali sami glazbenicu u Hrvatskoj se nažalost njome premalo bave“, kaže Krpan.

U Petrinji su dosad već gostovali nekoliko puta. Anđelko Krpan otkrio je kakav su program za petrinjsku publiku pripremili ovaj put.

„Sviramo „Šest narodnih“ – to je suita od šest stavaka Josipa Štolcera – Slavenskog. Slijedi vjerojatno najpoznatiji Haydnov gudački kvartet, onaj s podnaslovom „Carski“, jer je drugi stavak kasnije postao njemačka himna. Na kraju ćemo izvesti 2. gudački kvartet u F-duru Petra Iljiča Čajkovskog“.

Kroz uigran, tečan i skladan glazbeni “razgovor”svojih instrumenata, onima koji su ih došli poslušati, gudači kvarteta “Sebastian”priuštili su zaista lijepe i opuštajuće trenutke.

Koncert Gudačkog kvarteta Sebastian u Petrinji, realiziran je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.