Ugodna glazbena večer uz Kosjenku Turkulin Ugodna glazbena večer uz Kosjenku Turkulin
PETRINJA – Koncert u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja ovog je petka (14. rujna 2018.) održala mlada pijanistica Kosjenka Turkulin. Ova diplomirana pijanistica iz... Ugodna glazbena večer uz Kosjenku Turkulin

PETRINJA – Koncert u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja ovog je petka (14. rujna 2018.) održala mlada pijanistica Kosjenka Turkulin.

Ova diplomirana pijanistica iz Zagreba, klavir je počela učiti u razredu Ljerke Čavić – Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija, gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komorne glazbe s članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa, Renato Zanettovich) te Maureen Jones i Enrica Bronzija. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzija.

Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog Trija na Accademia di Fiesole u Firenzi te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe (Trio Čajkovski, David Geringas). Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied). Ostvarila je brojne nastupe kao solistica i članica komornih sastava ( Tribina Darko Lukić, ciklus Virtuoso, ciklus koncerata „Iz Salona Očić“, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze…).

U 2015. godni ostvarila je projekt „Manifestacija“ u suradnji sa Goethe Institutom u Zagrebu povodom 140-te obljetnice rođenja Thomasa Manna.

Redovito surađuje sa sopranisticom Anom Lice te kao članica klavirskog dua s pijanisticom Ivom Ljubičić. Osnivačica  je klavirskog trija Roter Igel. Korepetitor je na gudačkom i puhačkom odjelu Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu.

Iako je ovo bio njezin prvi koncert u Petrinji, uz naš grad vežu je i neke obiteljske spone.

„Večeras sviram u Petrinji što mi je posebno drago, jer dio moje obitelj je iz Petrinje – moj djed, a sada i moj tata živi ovdje. Večeras ću svirati djela Beethovena, dvojice hrvatskih skladatelja Josipa Raffaelia i Brune Bjelinskog i nešto malo Chopina. Ovo je moj prvi koncert u Petrinji, tako da mi je jako drago i veselim se tome“, rekla nam je Kosjenka uoči koncerta.

Otkriva kako je najviše angažirana u klavirskom duu s kolegicom Ivom Ljubičić Lukić s kojom je prije tri godine pokrenula i festival klavirskih dua „Zagreb piano duo festival“. Manifestacija je to rijetka i u svjetskim okvirima, a u Hrvatskoj je jedina takvog karaktera. Festival je posvećen, za pijaniste vrlo zahtjevnom, a za publiku vrlo atraktivnom komornom muziciranju na način da dvoje pijanista svira zajedno na jednom klaviru četveroručno ili na dva klavira.

„Ove godine „Zagreb piano duo festival“ bit će od 18. do 21. listopada, pa evo pozivam sve da prate našu  Facebook i web stranicu „Zagreb piano duo festivala“ i da dođu na neko od naših događanja. Imamo četiri koncerta i stručni skup, pa ako će nekoga zanimati nešto od toga – svi su dobro došli“, poručila je Kosjenka Turkulin.

Petrinjska publika, u kojoj je ovaj put bilo lijepo za vidjeti i dosta mladih lica, pijanistici se za ugodne glazbene trenutke odužila toplim pljeskom i pozivom na bis.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.